5 tips voor een wintervakantie in Zweeds Lapland

Geplaatst door Joyce Lodewijks op vrijdag 04 november 2022

Een vakantie in Zweeds Lapland is niet zomaar een vakantie, maar een waar avontuur. Zweeds Lapland is verrassend veelzijdig, en de bijzondere cultuur en prachtige natuur wisselen elkaar dan ook in hoog tempo af. Ik ging op onderzoek uit in het hoge noorden en heb een top 5 samengesteld met dingen die je echt niet mag missen.

1. Luleå - de toegangspoort naar Zweeds Lapland

Deze stad in het noorden van Zweden is een echte parel. Luleå ligt direct aan Botnische Golf en dankzij de vele rivieren die hier uitmonden is het water rondom Luleå brak en vriest het in de winter dus volledig dicht. Het resultaat? Een heus ijsparadijs dat als fantastische uitvalsbasis dient voor vele activiteiten. Schaatsen, ijsvissen, dineren op het ijs en zelfs autorijden op de bevroren zee. Autorijden? Jazeker, op het ijs worden verschillende ijswegen gemaakt door het ijs sneeuwvrij te maken. Een unieke ervaring natuurlijk! Lees meer over dit winterse avontuur

Daarnaast mag je ook het oude Gammelstad niet missen. Deze oude kerkstad wordt nog steeds gedeeltelijk bewoond en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ontdek het UNESCO dorp Gammelstad tijdens een verblijf in Luleå

2. Culinair genieten

Als je in Zweeds Lapland bent is het absoluut een must om in een van de vele goede restaurants te gaan eten. De Zweden zijn gek op lekker eten (jazeker, Zweden heeft méér dan alleen de bekende Zweedse balletjes) en de maaltijden zijn dan ook een ware smaaksensatie. Het eten is van hoogstaand niveau en de borden worden als kleine schilderijtjes opgemaakt. Er wordt veel en slim gebruik gemaakt van lokale ingrediënten. In de winter zijn in deze witte wereld minder groentes te krijgen, maar deze worden in de zomer ingemaakt waardoor ze juist in de winter nóg beter smaken. Duurzaam én lekker!

Lekker eten staat in Zweden hoog in het vaandel, zoals hier in Kalix

3. Bewonder natuurreservaat Storforsen

Het natuurreservaat Storforsen is een prachtig gebied met een van de grootste stroomversnellingen in Europa. Als het écht heel erg koud wordt, bevriezen zelfs de stroomversnellingen, waardoor er een ijsdam gevormd wordt. Het water wordt dan het omringende bos in gedwongen, waardoor de rivieroevers bevriezen en het een uniek winterlandschap oplevert. Maak hier een mooie wandeling over de houten vlonders en warm na afloop heerlijk op met een warme chocomel met slagroom.

De stroomversnelling Storforsen in zijn winterpracht

4, Op avontuur tijdens winterse activiteiten

Net als in de andere delen van Lapland onderneem je ook in Zweeds Lapland geweldige winterse activiteiten. Staat zelf een hondenslee besturen tijdens een prachtige huskytocht toevallig nog op je bucketlist? Bij aankomst zijn de honden dolenthousiast, en staan ze al te trappelen om je mee te nemen op avontuur.

Wat uiteraard ook niet mag ontbreken bij een reis naar Lapland is een tocht met een sneeuwscooter. Dit is hier hét vervoersmiddel in de winter, ideaal dus om je op een spannende manier onder te dompelen in de lokale cultuur! Je komt ogen tekort tijdens de rit door de witte taigabossen, over open vlaktes, heuvels en bevroren meren. 

Dolenthusiaste husky's wachten je op voor een prachtige tocht door de winterse wildernis

5. Op jacht naar het noorderlicht

Het noorderlicht is en blijft een natuurfenomeen, maar Zweeds Lapland ligt in de zogenoemde Aurora Zone en onder bepaalde omstandigheden laat dit natuurschoon zich wel eens zien. Houd tijdens je reis het weer en de noorderlichtapps in de gaten (o.a. de Aurora Forecast app) om jouw kansen op het zien van dit magische schouwspel te vergroten, of ga op pad met een noorderlichtexcursie. Ik had in ieder geval geluk; ik mocht bij een temperatuur van -24 graden genieten van een maar liefst twee uur durende show. Een onvergetelijke ervaring!

Bonustip: draag onder je dikke wanten dunnere handschoentjes (eventueel met touchscreen vingers). Zo wordt het maken van noorderlichtfoto’s wat makkelijker. Zorg ook voor goed opgeladen batterijen, en bewaar deze dicht bij je lichaam.  

Zweeds Lapland, een fantastische bestemming voor een alternatieve wintersport, voor een actieve vakantie, voor de natuurfreaks, als huwelijksreis of juist met het gezin of familie. Beleef een echte ‘once-in-a-lifetime’ ervaring en boek je wintervakantie naar Zweeds Lapland bij Buro Scanbrit.

Een lichtshow om nooit meer te vergeten

Ontdek deze bestemming

Actieve vakanties
Met z'n tweeën
9.0
Winter Adventure

Winter Adventure Nordic Lapland Resort

8-daagse wintervakantie met verblijf in een vakantiewoning

Zweeds Lapland, Kalix

Activiteiten in kleine groepen met persoonlijke aandacht

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Met z'n tweeën
9.4
Winter Adventure

Winter Adventure Zweeds Lapland

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotels

Zweeds Lapland, Jukkasjärvi

Overnachten in het legandarische IJshotel

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
9.0
Treinrondreis

Short break Wegsmelten in het IJshotel

4- of 5-daagse wintervakantie met verblijf in het beroemde IJshotel

Zweeds Lapland, Jukkasjärvi

Slapen in een kamer van ijs

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit