Vuurtoren (Kallur) op het eiland Kalsoy

5 redenen om naar de Faeröer te gaan

Geplaatst door Loes Knoop op vrijdag 18 juni 2021

Met het vliegtuig aankomen op Faeröer is al een sensatie op zich. Eerst vlieg je een hele tijd over zee en dan duiken daar uit het niets een paar eilanden op. Hoe dichterbij je komt, hoe indrukwekkender het wordt. Je vliegt over afgevlakte bergen en dramatische kliffen richting landingsbaan. Het vliegtuig gaat direct in de ankers en draait aan het einde van de landingsbaan om, om vervolgens terug te rijden naar de terminal. We zijn er! Faeröer heeft veel te bieden. En iedereen heeft wel een andere reden om deze eilandengroep te bezoeken. Wij hebben 5 redenen op een rijtje gezet waarom de Faeröer een geweldige vakantiebestemming is.

1. Eilandhoppen

De Faeröer bestaat uit 18 eilanden, waarvan er 17 bewoond zijn. De meest noordelijke eilanden zijn verbonden met bruggen en tunnels. De kleinere eilanden meer naar het zuiden bereik je met een ferry. In het noorden is het landschap ruiger, met steile kliffen en hoge bergen. In het zuiden is het landschap een stuk glooiender. Volgens de locals is zelfs de mentaliteit anders en zijn de mensen in het zuiden veel rustiger en minder gehaast dan in het noorden. Kom, en ervaar het zelf.

Oude huizen op het eiland Stremnoy

2. Vogels spotten

Voor vogelliefhebbers is de Faeröer een fantastische bestemming. Jaarlijks komen hier duizenden papegaaiduikers om te broeden. Dat zijn de populairste vogels om te zien. Sinds 2012 zijn er maar liefst 305 verschillende vogelsoorten gespot. Hiervan zijn 50 vogelsoorten regelmatig te vinden op Faeröer, zoals jan-van-genten en drieteenmeeuwen. Andere vogelsoorten zijn erg zeldzaam. Bekende locaties om vogels te zien zijn het eiland Mykines en de kliffen bij Vestmanna. Beide locaties bezoek je met een gids. Lees meer over vogels spotten in deze gids: Birds of the Faroe Islands.

Papegaaiduikers op Mykines

3. Maak prachtige wandelingen

Veel transport werd vroeger via het water gedaan, of men liep van dorp naar dorp. Veel wandelpaden zijn bewaard gebleven en zijn ook nu nog gemarkeerd met steenmannen. Volg schapenpaadjes langs de steile kliffen en kijk uit naar de volgende steenman op het pad. Voor wandelinspiratie ga je naar Hiking in de Faroe Islands of Hiking.fo.

Wandelen op de Faeröer eilanden

4. Culturele ervaring

De Faeröerders zijn erg trots op hun cultuur. Dit komt vooral tot uiting in hun taal en kleding. Daarnaast is muziek maken een groot onderdeel van de cultuur. Veel mensen bespelen een muziekinstrument en er wordt veel gezongen. Bijzonder voor de Faeröer is de zogenaamde ringdans. Tijdens deze eenvoudige dans worden oude saga’s bezongen. Dit was vroeger een manier om de taal in leven te houden (ten tijde van de Deense onderdrukking) en om de geschiedenisverhalen te vertellen. Ook nu worden de ringdansen nog steeds uitgevoerd. Deze kan je als toerist bijwonen en natuurlijk word je uitgenodigd om mee te doen!

Traditionele kleding van de Faeröer eilanden

5. De Faeröerse keuken

Van origine wordt er in de Faeröerse keuken veel gebruik gemaakt van zalm, lam, aardappelen, knollen en rabarber. En een befaamde techniek die nog steeds veel wordt gebruikt is fermenteren, in het Faeröers heet dit ræst. Dit is een erg traditionele manier van Faeröers eten, echter moeten veel toeristen even wennen aan de smaak. Wil je graag het traditionele eten proberen? Ga dan naar één van deze restaurants: Ræst, Barbara Fishhouse, Katrina Christiansen of Áastova. Helemaal bijzonder is restaurant KOKS, dat zelfs 2 Michelinsterren heeft.

Ben jij ook benieuwd geworden naar een reis naar de Faeröer? Bekijk al onze reizen naar de Faeröer.

Haven in Klasvík

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
9.3
Fly Drive

Tummas

10- of 12-daagse rondreis langs hotels

Faeröer

Verdiepingsreis naar Faeröer

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.0
Fly Drive

Ásta

8-daagse rondreis langs hotels

Faeröer

Ideale kennismakingsreis naar Faeröer

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit