4x4 Roadtrip door IJsland

Geplaatst door Loes Knoop op donderdag 27 februari 2020

De ringweg van IJsland (nationale weg 1) loopt rond het eiland en verbindt vrijwel alle belangrijke plaatsen op het eiland met elkaar. Met een gewone personenauto kan je hier prima rijden. Maar het echte avontuur begint natuurlijk buiten de ringweg, op de onverharde bergwegen door het hoogland. Hier is het rijden echt anders en heb je een vierwielaangedreven auto nodig.

Een avontuurlijke ervaring 

Het is een geweldig avontuur om in het binnenland te rijden; je waant je alleen op de wereld en komt langs de spectaculairste landschappen. Op sommige wegen moet je zelfs door rivieren heen rijden. De wegen zijn meestal pas medio juni sneeuwvrij en kunnen eind september alweer dicht zijn, dus als je offroad wilt rijden zijn de zomermaanden de beste periode om naar IJsland te gaan.

De gouden tips 

Het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Pak ’s morgens nog even een kaart erbij om te checken wat lastige punten zullen zijn. Rij rustig op de onverharde wegen en kom niet van de weg af: sporen zijn immers nog jaren te zien in het landschaap. Verder zijn er in het binnenland geen benzinestations, dus zorg dat je voldoende brandstof hebt. Bij de VVV zijn kaarten te krijgen waarop de benzinestations zijn aangegeven. Een handige website om de conditie van de wegen te checken is www.road.is.

Aanbevolen routes         

• De 35 km lange Kaldidalur (F550) in het westen van IJsland is ideaal om rustig te beginnen.
• De Kjölur (F35) en Sprengisandur (F26) gaan dwars
door het binnenland; hier ervaar je optimaal het uitgestrekte hoogland.
• De F910 in het noorden gaat naar de actieve vulkaan Askja

 

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit