Onderweg in de sneeuw

4 tips voor autorijden in de sneeuw

Geplaatst door Christiaan Obbink op donderdag 25 augustus 2022

Wat is er nu mooier dan met een auto door Scandinavië rijden? Rustige wegen, prachtige natuur én onderweg stoppen wanneer jou dat uitkomt. Maar geldt dit ook in de winter? Of is het dan enorm glad en besneeuwd op de wegen en kan je het autorijden beter aan de locals overlaten? Christiaan Obbink, onze product manager, die regelmatig in de winter door Finland rijdt, geeft 5 tips hoe je slim autorijdt in de sneeuw.

1. Pas je snelheid aan

Autorijden in de winter in Scandinavië is niet te vergelijken met de Alpen. De wegen zijn hier altijd bedekt met een laagje sneeuw en de huurautos altijd voorzien van winterbanden met spikes. Hierdoor heb je een goede grip op de weg. In de steden zijn de wegen soms bestrooid met zand of grind, maar in het binnenland meestal niet. Het is daarom aan te raden langzaam te rijden. Je voelt het beste aan welke snelheid veilig is door af en toe even te remmen. Hierdoor voel je de grip en gladheid op de weg.

Onderweg in IJsland

2. Wees voorzichtig met remmen

Laat je niet verleiden door abrupt te remmen. Remmen in de bochten raad ik ook af, omdat je hierdoor in de slip kan raken.

Rijden met een 4x4 in de sneeuw in IJsland

3. Houd voldoende afstand

Doordat de wegen besneeuwd zijn, stuift er sneeuw van de weg. Vooral wanneer je achter een vrachtwagen rijdt. Dit belemmert het zicht. Mijn advies is: houd daarom voldoende afstand.

Autorijden met het noorderlicht aan de hemel

4. Verwarm je auto

De temperatuur kan in het noorden van Lapland dalen tot -40 graden. Daarom krijg je bij je huurauto een kabel om de accu van je auto voor te verwarmen. Gebruik deze, en vooral 's nachts, zodat je auto 's morgens eenvoudig start. Start de auto 10 minuten voordat je vertrekt en maak gebruik van je stoelverwarming.

PS: bij dit soort temperaturen is het ook belangrijk om je warm aan te kleden. Lees ook onze kledingtips tijdens jouw wintervakantie naar Scandinavië.

Autorijden in de winter in Lapland

Ontdek deze bestemming

Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.4
Wintersport

Säfsen

10-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Dalarna, Fredriksberg

Hét kinderwinterparadijs

Actieve vakanties
8.5
Winter Adventure

Winter Adventure Lofoten

8-daagse wintervakantie met verblijf in rorbu

Lofoten, Svolvær

Inclusief RIB-boot safari naar de Trollfjord

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
9.5
Winter Adventure

IJsland rond in de winter

8- of 10-daagse rondreis langs hotels

Zuidkust, Akureyri

Watervallen, gletsjers en fjorden

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit