Onderweg in de sneeuw

4 tips voor autorijden in de sneeuw

Geplaatst door Christiaan Obbink op dinsdag 08 november 2022

Wat is er nu mooier dan met een (huur)auto door Scandinavië rijden? De wegen zijn er rustig en de natuur is er prachtig. Onderweg stop je wanneer het jou uitkomt om extra van het uitzicht te genieten. Maar geldt dit ook in de winter? Of is het dan enorm glad, besneeuwd op de wegen en moet je het autorijden beter aan de locals overlaten? Nee, hoor! Met de volgende 4 tips rij je comfortabel door de winterse landschappen in Noorwegen, Zweden, IJsland of Finland.

1. Pas je snelheid aan

Autorijden in de winter in Scandinavië is niet te vergelijken met de Alpen. De wegen zijn hier altijd bedekt met een laagje sneeuw, daarom de huurauto's altijd voorzien van winterbanden met spikes. Hierdoor heb je een goede grip op de weg en rijd je extra veilig. In de steden zijn de wegen soms bestrooid met zand of grind, maar in het binnenland meestal niet. Het is daarom aan te raden langzaam te rijden. Je voelt het beste aan welke snelheid veilig is door af en toe even te remmen. Hierdoor voel je de grip en gladheid op de weg.

Onderweg in IJsland

2. Wees voorzichtig met remmen

Laat je niet verleiden door abrupt te remmen. Remmen in de bochten raden wij ook af, omdat je hierdoor in de slip kan raken.

Rijden met een 4x4 in de sneeuw in IJsland

3. Houd voldoende afstand

De wegen in Scandinavië zijn vaak bedekt door een laagje sneeuw en in veel gevallen stuift het sneeuw van de weg. En helemaal als het verse poedersneeuw is. Houd daarom voldoende afstand. Want zodra je achter een vrachtwagen rijdt, gaat dit ten koste van jouw zicht.

Noorderlicht en autorijden (Foto: Anton Freyr Birgisson)

4. Verwarm je auto

De temperatuur kan in het noorden van Lapland dalen tot -40 graden. Daarom krijg je bij je huurauto een kabel om de accu van je auto voor te verwarmen. Gebruik deze, en vooral 's nachts, zodat je auto 's morgens eenvoudig start. Start de auto 10 minuten voordat je vertrekt en maak gebruik van je stoelverwarming.

PS: bij dit soort temperaturen is het ook belangrijk om je warm aan te kleden. Lees ook onze kledingtips tijdens jouw wintervakantie naar Scandinavië.

Autorijden in de winter in Lapland

Waarom een huurauto tijdens je sneeuwvakantie?

Heb je een vakantiewoning geboekt? Bijvoorbeeld een wilderness lodge of slaap je in een houten blokhut? Dan is de kans groot dat je verder van de bewoonde wereld bent. Een huurauto is dan ideaal! Zo kun je gemakkelijk de boodschappen doen én zelf de omgeving verkennen. Met de bovenstaande tips ga je dat, naast de excursies, ook op je eigen houtje doen. Lekker flexibel! Zo ben je niet meer afhankelijk van transfers of lokale bussen. 

Met de huurauto is het jagen op het noorderlicht in Scandinavië nog spannender. Als het bij jouw vakantiewoning (of hotel) bewolkt is, rijd je gemakkelijk naar een plek waar het wél helder is. Zo verhoog je de kans om het kleurrijke noorderlicht alsnog te spotten.

Noorderlicht in Scandinavië

Ontdek deze bestemming

Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.3
Wintersport

Säfsen Resort

9- of 10-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Dalarna, Fredriksberg

Hét kinderwinterparadijs

Met z'n tweeën
Winter Adventure

IJsland rond in de winter

8-, 11- of 12-daagse rondreis langs hotels

Zuidkust, Akureyri

Watervallen, gletsjers en fjorden

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
8.8
Winter Adventure

Winter Adventure Lofoten

8-daagse wintervakantie met verblijf in rorbu

Lofoten, Svolvær

Inclusief RIB-boot safari naar de Trollfjord

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Met z'n tweeën
Winter Adventure

Winter Adventure Stöten

9- of 10-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Dalarna, Sälen

Inclusief sneeuwscootersafari en sneeuwschoenwandelen

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit