4 Tips voor autorijden in de sneeuw

Geplaatst door Maria Sukking op donderdag 07 mei 2020
1. Pas je snelheid aan

Autorijden in de winter in Scandinavië is niet te vergelijken met de Alpen. De wegen zijn hier altijd bedekt met een laagje sneeuw en de huurautos altijd voorzien van winterbanden met spikes. Hierdoor heb je een goede grip op de weg. In de steden zijn de wegen soms bestrooid met zand of grind, maar in het binnenland meestal niet. Het is daarom aan te raden langzaam te rijden. Je voelt het beste aan welke snelheid veilig is door af en toe even te remmen. Hierdoor voel je de grip en gladheid op de weg.

2. Wees voorzichtig met remmen

Laat je niet verleiden door abrupt te remmen. Remmen in de bochten raad ik ook af, omdat je hierdoor in de slip kunt raken.

3. Houd voldoende afstand
Doordat de wegen besneeuwd zijn, stuift er sneeuw van de weg. Vooral wanneer je achter een vrachtwagen rijdt. Dit belemmert het zicht. Mijn advies is: houd daarom voldoende afstand.

4. Verwarm je auto

De temperatuur kan in het noorden van Lapland dalen tot -40 graden. Daarom krijg je bij je huurauto een kabel om de accu van je auto voor te verwarmen. Gebruik deze, en vooral 's nachts, zodat je auto 's morgens eenvoudig start. Start de auto 10 minuten voordat je vertrekt en maak gebruik van je stoelverwarming.

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit