Bohuslän: kleurrijk eilandenrijk

Niet de speelplekken in de IKEA-winkels maar de scherenkust van het West-Zweedse Bohuslän is het kinderparadijs van Zweden.

Scherenkust bij Bohuslän

Scherenkust bij Bohuslän

Met de nachtboot naar een land waar je nog nooit bent geweest, na een uurtje in de auto verder met een kanariegele ferry, overal zie je boten, kano’s, vuurtorentjes en gekleurde huizen op de rotsen, en van die rotsen springen allemaal kinderen in zee. Als je dat ziet op je eerste vakantiedag, dan kan je vakantie als negen- of tienjarige toch al niet meer stuk? Niet IKEA’s Småland, maar Bohuslän is het kinderparadijs van Zweden.

Gestrande potvis
De kust van Bohuslän, tussen Göteborg en de Noorse grens, heeft ongeveer drieduizend eilanden. Daarnaast nog eens vijfduizend rotsen die als gestrande potvissen vaak maar net boven de waterspiegel uitsteken. In de vissersdorpen bestaan de straten uit steigers, er zijn grote rotsvlaktes, ideaal voor verstoppertje en tikkertje, en overal is helderblauw zeewater om zo in te plonzen. Soms met kwallen, vaak met hoge houten springtorens.

Fjällback

Op het water bij Fjällbacka – Foto credit: CATXALOT

Drijvend verkeer
Bohuslän leeft met het water. Wegen lopen er naadloos over in ferryroutes, er is haast meer drijvend dan rijdend verkeer te zien. Er wordt gezeild, gekajakt, gezwommen en gevist. Wie niet in of op het water te vinden is, maakt een wandeling over de rotsvlaktes aan zee of op een van de eilanden.

Vetteberget
Maar wandelen…. Dat vinden onze negen- en tienjarige helemaal niks, daar doen ze niet aan. Nou ja, voor Fjällbacka willen ze een uitzondering maken. Dit charmante dorp is niet alleen bekend uit de misdaadromans van Camilla Läckberg , het wordt ook – en daar wordt het interessant voor de jongelui – in tweeën gedeeld door de Vetteberget, een zeventig meter hoge rotsheuvel die op zijn beurt weer wordt doorsneden door een diepe kloof. Het 360˚ panorama vanaf de heuvel is beroemd.

Marstrand

Boten bij Marstrand

Boten kijken
Dure boten kijken, dat vinden de jongens ook leuk. De allerduurste liggen aan de voet van de stoere vesting van Marstrand. In het laatste daglicht flaneren de zeilers hier met champagne in de hand langs de houten boothuizen. Uit Lysekil, een dorp dat een lome jarenvijftigsfeer ademt, komen we haast niet meer weg. Ze moeten wel véértig keer van de hoge toren in het rotszwembad springen. Smögen is een hippe hotspot met wankele vissershuisjes en steile trappen tegen de rotswand op; in Mollösund hangt de geur van hout en vis tussen de houten huizen; haringeiland Klädesholmen is rood en wit – er komt geen eind aan de rij dorpjes langs de kust.

Zeehonden spotten @ Bohuslän

Zeehonden spotten @ Bohuslän

Lakridsis
De mogelijkheden voor uitstapjes zijn eindeloos: van zeehonden- of kreeftensafari tot een tochtje naar de spectaculaire natuur van de Kostereilanden. Een kajak of roeibootje huren, naar de 2500 jaar oude rotstekeningen van Tanum of het natuurbeleveniscentrum Universeum in Göteborg. Maar met de ferry over om op het volgende eiland een lakridsis, een dropijsje, te halen, is een minstens zo grote belevenis. Net als krabbetjes vangen, tikkertje spelen op de rotsen of een spelletje minigolf. Dat de baan in geen veertig jaar onderhouden is, maakt het alleen maar leuker. De overhangende takken vormen een extra handicap.

 

Allemansrecht
Het allermooiste blijken de duikplanken in de rotszwembaden en het tochtje met het gehuurde roeibootje. Naar een eiland, waar een ander eiland achter ligt, waarachter wéér een eiland opdoemt. ‘Mogen wij daar echt allemaal komen?’ klinkt het verwonderd. ‘Stoor niemand en verniel niets’ is de kern van het Zweedse allemansrecht, dat iedereen het recht geeft om overal van de natuur te genieten. Dus dat mag.

Krabben vangen Tanum strand

Krabben vangen bij Tanum strand

Vuur maken
En dus hangen de jongens al gauw in het slingertouw dat ze in een boom op een van de eilanden aantreffen, zoeken ze schelpen, proberen ze met gevonden stenen vuur te maken en is het al bijna donker voor we het bootje weer losduwen van het strand. Morgen gaan we weer iets leuks doen, is de belofte. Bohuslän heeft nog veel meer eilanden om te ontdekken. En wat daarbij heel goed uitkomt: het heeft ook héél lange zomerdagen.

Leave A Comment