Warm gekleed in Scandinavië. Foto: Sverre Hjørnevik

6 kledingtips voor de winter in Scandinavië

Geplaatst door Henk Visser op vrijdag 05 januari 2024

Ga je op wintervakantie of wintersport naar Scandinavië? Bereid je dan voor op sneeuw en arctische temperaturen. Gelukkig zijn de Scandinaviërs al geoefend en hebben ze niets voor niets een uitdrukking over hun typerende weer: “slecht weer bestaat niet, alleen de slechte kleding". Maar met de volgende 6 tips ga je zorgeloos van de kou genieten - zelfs in -10°c tot zelfs -30°c weer!

Vrijbuiter Kortingsvoucher
Ontvang een Vrijbuiter kortingsvoucher ter waarde van € 20,- bij elke boeking gemaakt in de maand december 2023 en januari 2024! Deze voucher is in te wisselen in zowel de winkel als de webshop van Vrijbuiter, bij een minimale besteding van € 100,-. Ideaal om kleding aan te schaffen voor jouw wintersportreis!

1. Gebruik laagjes

Bij extreme kou is het belangrijk om de lichaamstemperatuur te reguleren, zodat je het niet te koud, maar ook niet te warm krijgt. Gebruik daarom laagjes. Elke laag heeft hierbij zijn eigen doel.

- Laag 1: De eerste laag is bedoeld om zweet af te voeren. Gebruik thermisch ondergoed en dunne sokken als eerste laag kleding
- Laag 2: De tweede laag is bedoeld om je warm te houden. De tweede lag bestaat uit een comfortabele skipulli of een dunne fleecetrui met een sportbroek van katoen of fleece. Daarover trek je een dikke, wollen trui aan met een skibroek en wollen sokken.
- Laag 3: De derde laag is ter bescherming tegen wind en water. De derde laag is een ski- of winterjas. Maak je outfit af met een muts, sjaal, handschoenen en stevige schoenen met een grove zool.

Naarmate je het warmer of kouder krijgt trek je enkele lagen aan of uit om zo de ideale lichaamstemperatuur te behouden. Zo! Je bent klaar om te kou te trotseren!

Truien

2. Kies voor het juiste materiaal

Elk materiaal heeft zijn eigen voor-en nadelen en het is aan jou om hier een keuze in te maken. Let wel op dat het materiaal past bij de laag (zie tip 1) waar je hem voor gebruikt. Bij de onderste laag wil je een stof die goed lichaamsvocht afvoert, bij de tweede laag wil je een warme, isolerende stof en bij de bovenste laag is een wind- en watervaste stof het best.

Tip: vermijd katoen! Katoen neemt vocht op en houdt het vast. Ook droogt het langzaam en het houdt je niet goed warm.

Hoe kleed je je als het vriest in Scandinavië?

3. Ga voorbereid op pad

Denk voordat je op wintervakantie gaat niet alleen aan de buitentemperatuur, maar ook aan de verwachte neerslag, de windkracht, de luchtvochtigheid en aan de inspanning (activiteit) die je die dag gaat leveren. Zo stel je de perfecte kledingcombinatie samen en laat je jezelf niet stoppen door de kou.

4. Pas op met je bril én met gezichtcrèmes

Ga je mee op sneeuwscootersafari? Dan wordt aangeraden om je bril af te doen, want tijdens de safari kan je bril gaan beslaan onder de glazen helm of motorbril. En als het weer extra koud is, wordt ook afgeraden om veel crèmes te dragen; deze kunnen ervoor zorgen dat je huid sneller bevriest. Vergeet niet om een laagje zonnebrandcrème op je gezicht, nek en hals aan te brengen bij extra zonnig weer; de combinatie van sneeuw en zon kan erg verraderlijk zijn! Het enige laagje crème dat juist wél wordt aangeraden.

Sneeuwscootersafari in Fins Lapland

5. Neem de rugzak mee

Zorg voor een goede rugzak, zodat je extra spullen mee kan nemen tijdens een uitstapje in de kou. Denk aan speciale kledingstukken, zoals een bivakmuts, een sjaal of warmte elementen voor in de handschoenen of schoenen. Deze hotpacks geven 30 minuten warmte af. Neem ook genoeg eten mee voor tijdens activiteiten in de kou. Het reguleren van je lichaamstemperatuur kost namelijk veel energie, dus goed eten en rusten is erg belangrijk. Daarnaast is een rugzak ook handig voor het meenemen van extra lagen kleding, of om lagen uit te doen als je het te warm krijgt.

Sneeuwschoenwandeling in Noorwegen met rugzak

6. Kleding bij excursies in Fins Lapland

Bij excursies in Fins Lapland krijg je ter plaatse geschikte kleding te leen, zoals een wind- en waterdichte overall, stevige laarzen, wollen sokken, handschoenen, sjaal, muts en indien nodig een helm en bril. Dit is bij de prijs van de excursie inbegrepen. De overall trek je over je eigen kleding aan. Daarnaast krijg je ook laarzen of snowboots die een maat groter zijn dan je gewend bent. Maar geen zorgen! Zo zitten de schoenen alsnog comfortabel met die dikke, wollen sokken erin. Boek je een wintervakantie in Fins Lapland met minimaal 3 excursies? Dan mag je de outfit de hele week gebruiken.

Heb jij altijd last van koude voeten? Lees dan snel verder en hopelijk heb je dan nooit meer koude voeten.

Bekijk de wintervakanties van Buro Scanbrit naar Fins Lapland, Noorwegen, Zweden en IJsland. Wij hebben de bijzonderste vakanties al voor je samengesteld zodat je zorgeloos op reis gaat (en van de kou gaat houden!).

Kleding tijdens huskysafari

Ontdek deze bestemming

Actieve vakanties
Voor het eerst
8.5
Winter Adventure

Winter Adventure Levi

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Fins Lapland, Levi

Actieve winterweek in populair skigebied

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Met de kinderen
8.7
Winter Adventure

Winter Adventure Saariselkä Vakantiewoningen

8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning of appartement

Fins Lapland, Saariselkä

Incl. sneeuwschoenwandeling, husky- en sneeuwscootersafari

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
8.6
Winter Adventure

Winter Adventure Tromsø en Sommarøy

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Tromsø & Senja, Tromsø

Inclusief huskysafari en noorderlichttour

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit