Lekker zwemmen tijdens je vakantie in een van de duizenden meren van Finland

Finland: 5 tips voor een zomervakantie met het gezin

Geplaatst door Henk Visser op vrijdag 18 juni 2021

Bij Finland denkt de gemiddelde Nederlander aan winterse taferelen van met sneeuw beladen bomen, gevoerde winterjassen en kuddes rendieren voor zich. Een avontuurlijke en romantische wintervakantie met je geliefde. Toen wij mensen vertelden dat we als zomervakantie met onze peuters naar Finland gingen, stuitten we dan ook vooral op verbazing en zelfs een enkele “wat moet je daar nou weer?”. Des te meer reden om onze tips met andere gezinnen die niet van standaardvakanties houden, te delen.

1. Ga uitwaaien aan het strand

Waarschijnlijk associeer je Finland niet direct met een strandvakantie, maar de kustplaatsen zijn bijzonder de moeite waard. In Kalajoki banjeren door de vloedlijn en daarna, terwijl de kinderen zich amuseren met de vele speeltoestellen in de duinen, zak jij lekker onderuit op het terras van een strandtent. Ook de stad Oulu, bij veel mensen alleen bekend vanwege de luchthaven, heeft een geweldig strand met een reusachtig klimrek en rustige boulevard.

Het prachtige strand bij Kalajoki in Finland

2. Geniet van privé wellness faciliteiten

Terwijl je je als (jonge) ouders thuis misschien vaak voorneemt om samen een dagje wellness in te plannen en het er nooit van komt, kan je in Finland elke avond in je privé sauna. Als je overdag rendieren bent gaan zoeken in het Salla Reindeerpark, vallen de kinderen ’s avonds rozig in slaap.

Tip: zet, voordat je de kinderen instopt, je privé sauna aan en als iedereen slaapt, neem je heerlijk ontspannen samen de dag door in de sauna. Daarna even afkoelen met een drankje op je terras met uitzicht op een Fins bos of meer en je avond is compleet!

Geniet van je eigen sauna

3. Organiseer een BBQ avond

Op elk park waar je komt, vind je een soort BBQ huisjes: kota’s! Heb je geen zin om uit eten te gaan of boven de pannen te staan, koop dan wat worstjes en ander lekkers en geniet van BBQ’en in Finse stijl. Bij Vuokatinmaa bevindt zich de BBQ zowaar naast de speeltuin, fijn voor alle gezinsleden. Bijna overal waar je komt liggen lucifers, houtjes en spiesen klaar, dus met weinig voorbereiding, ga je zo aan de slag. Natuurlijk sluit je deze avond af met marshmallows en plakkerige handjes.

Gezellig buiten barbecueën

4. Ga op zomer huskysafari

20 graden, geen vlokje sneeuw en toch een huskytocht maken? Dat kan, er bestaan namelijk ‘sledes’ met rubberbanden. Zelfs onze dochter van twee mocht op schoot mee en gilde het uit van de pret. Een aanrader is de Nuppu en Nallo Husky zomer safari waar eigenaar Kimmo en zijn team je alles vertellen over hun honden en hun sport. Bezoekers mogen de honden eten geven en met een beetje mazzel mogen je kinderen ook nog uitgebreid met de puppy’s knuffelen.

Op huskysafari in Finland in de zomer, maar dan op een slee met wielen

5. Geniet van interactieve musea

De zomers in Finland zijn vaak warm en droog, maar als het een keer een dag regent, kan je urenlang dwalen door kindvriendelijke musea. Het Arktikum in Rovaniemi is in de eerste plaats een architectonisch hoogstandje. Daarnaast is het museum zeker het bezoeken waard, omdat het op een interactieve en speelse manier uitleg geeft over het leven boven de poolcirkel. Ook Science Centre Tietomaa in Oulu, waar actieve spelletjes worden gebruikt om natuurlijke verschijnselen uit te leggen, was bij onze meiden een regelrecht succes.

Wil je nog meer tips voor een leuke gezinsvakantie in Finland? Lees ook het blog over de 7 leukste attracties voor kinderen.

Het Arktikum Museum in Rovaniemi, Fins Lapland

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
8.2
Autorondreis

Jussi

16-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Finland

Tienduizenden meren en uitgestrekte bossen

Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.5
Autorondreis

Erkki

19-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Finland

Unieke combinatie van zeereis en autoslaaptrein

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit