Zweden met de elektrische auto

Op vakantie naar Zweden met een elektrische auto

Het zuiden van Zweden is perfect voor reizen met een elektrische auto! De meeste laadmogelijkheden vind je in de stedelijke gebieden van Zweden. Als je buiten deze gebieden reist, is het slim om van tevoren te checken welke laadmogelijkheden er beschikbaar zijn op jouw reisroute. Het noorden van Zweden heeft namelijk minder laadpunten.

In Zweden kan je op sommige plekken gebruikmaken van internationale laadpassen, zoals die van Plugsurfing, Electromaps, Recharge en Chargemap. Het is ook mogelijk om te laden via een nationale aanbieder: Fortum en Mer Sweden zijn Zweedse providers met een relatief groot laadnetwerk. Je hebt een creditcard nodig om te betalen via de apps van deze providers. Bezoek de websites van deze providers voor meer informatie over het gebruik van de laadpalen.

En dan kan jouw reis door Zweden beginnen!

Ontdek de laadpunten om jouw reisroute

Wil je weten waar je onderweg je elektrische auto oplaadt? Geen zorgen, er zijn verschillende online overzichten waar je terecht kan voor die info. En we hebben een paar tips voor je.

Tip 1: check Plugsurfing, Ionity en Chargemap. Deze zijn populair als het gaat om laadpunten op de route. Ze geven je alle details die je nodig hebt.
Tip 2: als je Chargemap gebruikt, kan je zelfs zien welke faciliteiten er in de buurt van het laadpunt zijn. Handig voor die momenten dat je snakt naar een heerlijke kop koffie onderweg!
Tip 3: Uiteraard weet je hoeveel kilometers jouw elektrische auto kan rijden. Maar hier is nog een slimme tip. Bergopwaartse wegen en lage temperaturen hebben invloed op je elektriciteitsverbruik en de levensduur van je batterij.
Tip 4: En wist je dat je je auto beter niet helemaal kan volladen boven op een berg? Terwijl je naar beneden rijdt, wint je auto zelf al veel energie terug, die wordt opgeslagen in de batterij voor later gebruik.

Tijd om die elektrische roadtrip te plannen en volop te genieten!

Maak het jezelf makkelijk: betaalmogelijkheden bij laadpalen

Voordat je op reis gaat, is het slim om te controleren of je laadpas geldig is in het buitenland. Als dat niet het geval is, overweeg dan om een laadpas van een internationaal laadnetwerk zoals Plugsurfing of Chargemap te gebruiken. Deze netwerken geven vaak aan welke laadpas geldig is bij elk laadpunt. Een andere optie is om een laadpas te verkrijgen van een lokale provider in het land waar je naartoe gaat. Daarnaast bieden veel providers de mogelijkheid om via een smartphone-app te betalen.

De benodigde stekker op reis

Type 2 laders die in Nederland worden gebruikt, zijn geschikt voor de meeste laadpalen in Europa.

Tip1: controleer voor de zekerheid in een overzicht van laadpalen, zoals Chargemap of Plugsurfing, welke lader geschikt is voor de laadpaal.
Tip 2: neem ook je laadkabel mee die op een normaal stopcontact past, zodat je tijdens een noodgeval kan opladen. Het is een geruststellende gedachte dat je overal 24/7 kan laden bij een normaal stopcontact. Lees jezelf goed in wanneer je dit doet.

Aan boord van de ferry maatschappijen

Tijdens je overtocht van Hirtshals naar Kristiansand heb je de mogelijkheid om je elektrische auto op te laden aan boord van de indrukwekkende catamaran Fjord FSTR, verzorgd door Fjordline. Hiervoor wordt een extra vergoeding gevraagd. Laat het ons weten tijdens het boeken van je reis als je van deze optie gebruik wilt maken.

Gelukkig hebben andere veerbootmaatschappijen, zoals Scandlines op de route Puttgarden-Rødby, ervoor gezorgd dat er verschillende snellaadstations in de buurt van de opstapplaats beschikbaar zijn. Deze zijn in samenwerking met E-on tot stand gekomen. Dus maak je geen zorgen over een lege batterij wanneer je door Denemarken naar Zweden reist. En ook Stena Line doet mee! Op de route Göteborg-Kiel laad je jouw elektrische auto probleemloos op aan boord van de Stena Line-veerboot. En anders zijn er verschillende snellaadstations in de buurt. In de omgeving van Göteborg zijn er maar liefst 156 oplaadlocaties!

Het is verstandig om van tevoren te kijken naar snellaadstations voordat je de overtocht maakt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Op naar Zweden!

Populaire Vakanties Zweden

Met de e-car
Met de kinderen
7.6
Autorondreis

Nils

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Rustig reistempo door Midden-Zweden

Met de e-car
Met de hond
Met de kinderen
7.8
Vakantiewoning

Björnbyn

Midden-Zweden, Råda

Aan het Rådameer in de provincië Värmland

Met de e-car
Met de hond
Met de kinderen
8.1
Autorondreis

Arvid met Stena Line

13-, 14- of 17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Populairste gezinsreis door Zweden

Met de e-car
Met de hond
Met de kinderen
8.1
Autorondreis

Arvid met Color Line

13-, 14- of 17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Zweden

Ideale familiereis door Zweden

Maak je vakantie naar Zweden compleet met de leukste excursies

Vliegen of (met de auto) varen naar Zweden

Onze bestemmingen

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit