Kasteel Schwerin in de stad Schwerin

Ontdek deze top 5 kastelen in Duitsland

Geplaatst door Annette Warnier op donderdag 17 juni 2021

Duitsland heeft ontelbaar veel prachtige kastelen. Reisspecialist Annette deelt in dit blog graag haar top 5 van de mooiste kastelen van Duitsland die ze tijdens haar vakanties heeft bezocht. Met leuke tips voor de natuur- of fotografieliefhebber.

1. Het mooiste sprookjeskasteel van Europa is kasteel Neuschwanstein

Kasteel Neuschwanstein staat in Beieren en is gebouwd in opdracht van Koning Lodewijk II. Walt Disney heeft het kasteel bezocht als inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland in Californië. Kasteel Neuschwanstein is een eclectische mengelmoes van verschillende stijlen uit de 19e eeuw. De weelderig aangeklede vertrekken laten zien dat Lodewijk een voorliefde had voor opera’s en de riddercultuur. 

Tip: vanaf de Mariënbrücke heb je een prachtig uitzicht op Kasteel Neuschwanstein!

2. Het stenen sprookje van het Eltzerbos: de Eltz Burcht

De Eltz Burcht ligt op een hoge rots niet ver van Koblenz. Al 850 jaar in eigendom van de graven familie Eltz. Deze bijzondere ridderburcht overleefde alle oorlogen, heeft een wapen- en schatkamer met goud- en zilverstukken van wereldformaat en een prachtige architectuur met vakwerkconstructies  en hoge woontorens. De natuurliefhebber geniet van het bekroonde droompad ‘Eltzer Burchtpanorama’ en andere mooie wandelpaden met prachtige vergezichten.

Wist je dat deze burcht tussen 1961-1995 op het 500 DM biljet stond?

Eltz Burcht

3. Kijk je ogen uit in het Sans Souci Potsdam

Sans Souci Potsdam behoort tot het Werelderfgoed van UNESCO. Na een bezoek aan dit imponerende bouwwerk vlakbij Berlijn zal je dat niet verbazen. Het rococo paleis wordt ook vaak het Versailles van Pruisen genoemd. Hier woonde Frederik de Grote, en later zijn neef Koning Frederik Willem IV van Pruisen met zijn vrouw en kinderen. Het paleis wordt omringd door nog meer kleinere paleizen en parken zoals het Neuen Paleis, de Romeinse baden, slot Charlottenhof en de Vredeskerk waar het gezin begraven ligt.

Sans Soucis Park in Potsdam

4. Het mooiste “schloss” in het noorden van Duitsland

Op ca 1,5 uur rijden van Hamburg ligt Kasteel Schwerin, wat gebouwd is op een eiland in de Schwerin See. Dit imposante paleis wordt vaak vergeleken met kasteel Neuschwanstein in Beieren. De romantische uitstraling trekt veel bezoekers naar dit sprookjeskasteel. Vanaf het water glinsteren de gouden daken je tegemoet. Maak dan ook zeker een dan de boottochtjes over het water.

Tegenwoordig zetelt het parlement van Mecklenburg-Voor-Pommern in het kasteel, gelukkig is het nog steeds te bezoeken. De stad Schwerin is ook zeker een bezoek waard. Met de vele vakwerkhuizen en weelderige historische bouwwerken heeft deze stad een chiquere sfeer dan de meeste andere Noord-Duitse steden.

Kasteel Schwerin

5. Voer voor fotografieliefhebbers: Kasteel Lichtenstein

Dit middeleeuwse kasteel in het zuiden van Duitsland is klein maar zeer fotogeniek! Vooral vroeg in de ochtend. De romantische neogotische stijl maakt dit het sprookjeskasteel van de deelstaat Baden-Württemberg in het zuiden van Duitsland. Kasteel Liechtenstein is in de 19e eeuw gebouwd op een 800 meter hoge rots en is alleen te bereiken via een brug. Een rondleiding van een half uur geeft je een inkijkje in het leven van weleer. De kinderen leven zich uit in het Avonturenpark van Kasteel Liechtenstein, een klimpark met veel uitdagingen!

Benieuwd naar onze Duitsland rondreizen? Bekijk deze hier.

Kasteel Lichtenstein in Zuid-Duitsland

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit