Er zijn meer rendieren dan mensen in Lapland, zo'n 200.000 stuks

7 redenen om Scandinavië boven de poolcirkel te bezoeken!

Geplaatst door Joyce Lodewijks op vrijdag 23 februari 2024

Het Arctische landschap is ruig en uitgestrekt en je voelt je meteen welkom door de vriendelijke bevolking. Leer in Noord-Scandinavië meer over de Sami, het volk dat van oudsher in Fins Lapland en Zweeds Lapland woont. Geniet van de middernachtzon en verblijf in een traditionele rorbuer, een vissershut, op de Lofoten. Uiteraard maak je ook de mooiste wandelingen in één van de Nationale Parken van Lapland.  Lees onze 7 redenen om te gaan!

1. De Sami-cultuur

De Sami zijn de oorspronkelijke inwoners van Noord-Scandinavië en Lapland en het enige overgebleven inheemse volk in Europa. Rendieren nemen een belangrijke plek in in het leven van de Sami. Niet alleen voor voedsel, maar ook voor kleding en andere tradities. Zo worden er bijvoorbeeld in de winter rendierkoersen gehouden, waar flink gegokt wordt. Er zijn diverse musea en rendierfarms die je kan bezoeken, zoals in Inari (Finland), Jokkmokk (Zweden) en Karasjok (Noorwegen).

Ontmoet de oorspronkelijke bewoners van Lapland, de Sami

2. Middernachtzon

Een nacht die niet donker wordt; een magisch verschijnsel dat tot de verbeelding spreekt! De datum waarop de lichte nachten beginnen is afhankelijk van de breedtegraad waar je je bevindt, maar op de Noordkaap is het vanaf ongeveer 20 mei bijvoorbeeld al de hele nacht licht. Tijdens een heldere nacht blijft de zon boven de horizon staan. Dit levert prachtige plaatjes op!

Toch wel raar dat de zon 's nachts niet ondergaat boven de poolcirkel

3. Het Abisko Nationaal Park

Een bijzonder stukje natuur in Noord-Zweden is het Abisko Nationaal Park. In tegenstelling tot de kale vlaktes die je je misschien voorstelt, is het hier bosrijk en bergachtig. Door de kalkstenen bodem groeien er bijzondere planten, zoals orchideeën. Het park ligt rond de Abiskojåkka rivier, die deels door een brede vallei en deels door een kloof stroomt.

Björkliden, Rikgsgränsen, Abisko National Park in Zweeds Lapland

4. Rovaniemi

In Rovaniemi kan je het hele jaar door op bezoek bij de Kerstman. Hierdoor is het een levendige plaats, met veel leuke restaurantjes en cafés. In Santa Claus Village, op de poolcirkel, ga je natuurlijk op de foto met de Kerstman en verstuur je een ansichtkaart in het noordelijkste postkantoor ter wereld. Maar er is meer te doen, zoals een bezoek aan het Arktikum, een wetenschappelijk museum over de Sami-cultuur en het poolgebied. Vanuit Rovaniemi is het leuk om de natuur in te gaan tijdens een riviercruise, of een dagje naar het Ranua dierenpark.

Ontmoet de kerstman in Rovaniemi in Fins Lapland. Zijn sjaal is wel 27 meter lang, de langste ter wereld

5. De Noordkaap

Een must als je zo noordelijk gaat: een bezoek aan de Noordkaap, het noordelijkste puntje van Europa. Het Noordkaapplateau torent meer dan 300 meter boven de zee uit. Maak een wandeling naar de natuurlijke rotsboog Kirkeporten voor een indrukwekkend uitzicht. Echte avonturiers maken een wandeling naar Knivskjellodden, het échte noordelijkste punt van Europa.

Bezoek het Noordkaapplateau in het uiterste noorden van Noorwegen, waar je van half mei tot eind juli kans hebt op een prachtig

6. Verse vis, rendiervlees en fruit

Het lokale eten in Noord-Scandinavië is gezond en lekker. De lange dagen in Lapland zorgen ervoor dat er heel veel supergezonde bessen groeien. Zelf plukken tijdens een wandeling is natuurlijk het leukste, maar ook in de gerechten in restaurants wordt het rode en gele fruit volop verwerkt. De combinatie met rendiervlees is heerlijk. En aan de kust is er meer dan genoeg seafood voor handen. Verse vis, maar ook zelfgevangen ‘king crabs’ laten je hier smullen.

Proef de lekkernijen van Noord-Scandinavië, o.a. King Crab

7. Fantastische eilanden

Langs de noordkust van Noorwegen liggen fantastische eilanden, met hoge bergpieken, een blauwe zee, charmante rode vissershuisjes (rorbuer) op palen en oneindig veel vogels. De Lofoten en Vesterålen zijn de bekendste eilandengroepen, maar het minder bekende Senja is ook erg de moeite waard.

Bekijk onze mooie rondreizen naar Noord-Scandinavië.

Ontdek de prachtige Lofoten in Noord-Noorwegen

Ontdek deze bestemming

Aanbieding
Met z'n tweeën
Fly Drive

Rondje Noordkaap

8-daagse rondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen, Finland

Rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar de poolcirkel

€ 100 korting per boeking

Aanbieding
Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.0
Fly Drive

Aliisa

15-daagse rondreis langs hotels

Finland

Alle streken van Finland in één prachtige rondreis

€ 300 korting per boeking

Aanbieding
Actieve vakanties
Met de kinderen
Fly Drive

Avonturenweek Lapland

8-daagse actieve vakantie met verblijf in vakantiewoning

Finland

Rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar de poolcirkel

€ 200 korting per boeking

Aanbieding
Met z'n tweeën
Voor het eerst
9.0
Fly Drive

Moby Dick

15-daagse rondreis langs hotels

Zweden, Noorwegen, Finland

Rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar de poolcirkel

€ 200 korting per boeking

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit