Eilandhoppen in Schotland

Nóg ruiger en meer afgelegen dan de Schotse hooglanden? Reis iets verder richting het westen en je komt uit bij de Schotse eilanden, bewoonde en onbewoonde pareltjes in de Atlantische Oceaan.

De Hebriden  doen vast wel een belletje rinkelen, maar waar vind je ze eigenlijk en hoe zat het ook alweer? Alsof een reus een hand kiezels heeft laten vallen liggen ze voor de westkust van Schotland: wel vijfhonderd eilanden en eilandjes, het merendeel onbewoond. Ze zijn verdeeld in de Binnen-Hebriden, waarvan Isle of Skye de bekendste is, en de Buiten-Hebriden. Vooral die laatste staan bekend om hun ongerepte kusten, witte stranden en mooie natuur.

 

Schotland, Isle of Skye

Isle of Skye

 

Steencirkels en bijzondere wol

Het grootste eiland van de Buiten-Hebriden is Lewis and Harris. Je zegt ‘is’, want het is één eiland dat bestaat uit twee delen, Lewis in het noordelijkste deel en – jawel – Harris in het zuidelijkste. Het tweede interessante weetje: het staat in de top-3 van de grootste Britse eilanden, na Ierland en Groot-Brittannië. Behalve spectaculaire natuur vind je hier de meest westelijk gelegen whisky-stokerij van Schotland. Een fan van de serie Outlander of gewoon geïnteresseerd in geschiedenis? Dan moet je zeker naar de Callanish-steencirkel op Lewis, waarvan geschat wordt dat hij er al zo’n vijfduizend jaar staat. Denk aan Stonehenge in Engeland, maar dan zonder de drukte. En waar je de naam Harris ook alweer van kent? De beroemde Harris tweed komt hier vandaan, wollen weefsels van topkwaliteit.

Callanish steencirkel, Isle of Lewis and Harris. Photo credit: Kenny Lam

 

Walhalla voor vogelaars

Zuidelijker liggen de Uist Islands, die bestaan uit een handvol eilanden. De belangrijkste zijn Noord- en Zuid-Uist, met daartussen het eilandje Benbecula. Ze zijn met elkaar verbonden door een dam die open is voor verkeer. Vaar je met een ferry naar Zuid-Uist toe, dan kun je dus gemakkelijk met de eigen auto ook de andere twee eilanden verkennen.  Aan de westkust ligt natuurreservaat Baile Raghnaill, dat populair is bij vogelliefhebbers vanwege de zeldzame vogels.

North Uist Hebriden huisje

Een van de eilanden van Uist 

 

Walvissen kijken

Het eilandje Barra, net onder Zuid-Uist, is één van de zuidelijkste Outer Hebrides en net als op de andere eilanden vind je hier prachtige natuur én sporen van veel vroegere beschavingen. Van Neolithische stenen daterend van 4000 voor Christus en overblijfselen uit de IJzertijd tot een middeleeuws kasteel: Barra kun je beleven als een geschiedenisboek vol bijzondere verhalen. Voor wie liever het water op gaat vertrekken er in de zomer dagelijks boten waarvandaan je zeehonden, walvissen en haaien kunt zien.

Hebriden Schotse eilanden Schotland

Aan de kust van Isle of Barra 

 

Nog geen genoeg van de Schotse eilanden? Ten noorden van het vasteland van Schotland liggen de Orkney-eilanden en daarboven de afgelegen Shetland-eilanden. De laatste eilandengroep ligt ter hoogte van de stad Bergen in Noorwegen, waar de Noordzee overgaat in de Noordelijke IJszee. De eilanden bestaan uit laagland, met mooie kustlijnen en gering hoogteverschil. Een paradijs voor sportieve wandelaars en fietsers. Bijzonder: op beide eilandengroepen leven tienduizenden papegaaiduikers, die bijzondere zwart-witte vogels met hun karakteristieke felgekleurde snavels.

Leave A Comment