Historie in Kent

Een aantal dagen in Kent is een aantal dagen mooie landschappen, leuke plaatsen en vooral cultuur. Het is het kortste en makkelijkste stukje om vanuit Europa naar Groot-Brittannië te komen en dit zorgt voor een enorme historie.

Onze enthousiaste gids Bill (officieel William, volgens hem de mooiste naam uit de geschiedenis) vertelt in Canterbury Cathedral vol passie over de lange geschiedenis van de kathedraal. Hij weet een geweldig bruggetje te leggen tussen de gedwongen overgave van de kathedraal aan de koning door de monniken en de Brexit. Zijn standpunt is dus vast duidelijk. Hij vertelt ons als eerste over Sint Augustinus, een naam die we in Kent nog veel vaker gaan lezen. Dit was de allereerste aardsbisschop van Canterbury en hij heeft hier het eerste klooster gesticht. Nu is Canterbury Cathedral volgens de Daily Mail één van de zes mooiste kathedralen in Engeland.

In 597 is het klooster ontstaan na een reis van zo’n twee jaar vanuit Rome. Sint Augustinus zal het niet makkelijk hebben gehad tijdens zijn reis. Hij had een heerlijke positie als prior in het Sint Andreasklooster in Rome. Tot Paus Gregorius bedacht dat hij naar Kent moest om het ware geloof te verkondigen. De Romeinen hadden al wel een begin gemaakt met het Christendom, maar in de paar eeuwen hierna was dit verwaterd. Maar nu was er een opening. Koning Ethelbert was getrouwd met een Franse christelijke prinses. De paus zag een kans en Augustinus ging op weg.

Foto: English Heritage

Reizend door Kent volgen wij ook de weg van Sint Augustus. Bij de Reculver Towers kijken we met een spectaculaire zonsondergang uit over zee. Hier lag het kleine Thanet Island, waar Sint Augustinus aan land kwam. Het eiland is er nu niet meer, maar de landingsplek nog wel. Tussen de middeleeuwse torens liggen de overblijfselen van een Romeins fort, dat ook al in de tijd van Sint Augustinus een ruïne was. Lagen historie stapelen zich hier op. Vanuit hier reisden zij verder naar Canterbury, waar na het stichten van het klooster een massale kerst doopplechtigheid werd gehouden waar duizenden mensen zich lieten dopen.

Foto: English Heritage

Als aartbisschop van Canterbury zijn er nog veel plekken in Kent op hem geïnspireerd. Het Romeinse fort bij Richborough ligt op een heuvel in een weids landschap. Nadat de Romeinen vertrokken waren werd ook hier een kerk in de naam van St Augustine gesticht. Het fort is een mooie plek om rond te lopen en in de muren en greppels is de rechtlijnigheid van de Romeinse bouw goed te herkennen. De volgende stop is het Keltisch uitziende St Augustines Cross dat ook één van de plaatsen zou aangeven waar de heilige is aangekomen.

Niet zo’n fan van St Augustine? Het leuke van Kent is dat het zich goed leent voor verschillende thema reizen. Denk aan een tuinenreis, een antiek winkels reis, een kastelenreis of een reis over de Battle by Hastings. Aan te raden is dan wel om gebruik te maken van de verschillende passen zoals de National Trust Pass of de English Heritage Pass. Deze passen hebben een vast bedrag en geven vervolgens gratis toegang tot de aangesloten bezienswaardigheden.

Leave A Comment