De joekels van Andenes

Dit blog is geschreven door onze klant Simone Schultink.

Wist jij dat 20 meter lange potvissen 18 meter lange reuzen inktvissen op het menu hebben staan? Wat een gevecht moet het zijn die naar binnen te slokken! Vandaag zijn wij op walvissafari geweest en ik kan rustig stellen dat het een leerzaam dagje is geworden. Niet alleen hebben wij veel geleerd over de potvissen die in dit gebied leven, maar ook hoe je je het beste kunt voorbereiden op zo’n tocht. Het walviscentrum in Andenes heeft wat je noemt een goede staat van dienst als het om potvissen gaat. Niet alleen brengen ze gewone stervelingen in aanraking met deze machtige dieren, ze doen ook heel veel onderzoek en wisselen onderzoeksresultaten uit met andere researchcentra van over de hele wereld.

Anderhalf uur voor aanvang van de safari worden wij ontvangen bij het bezoekerscentrum. Hier worden we in een uur tijd rondgeleid door de jonge Noor Eskil die met zijn 17 jaren bijzonder veel weet over potvissen. Hij vertelt in vloeiend Engels dat er rond de 60 à 70 potvissen het gehele jaar ‘rondhangen’ voor de kust van Andenes. Hier bevindt zich namelijk een enorm diepe zeetrog waar ze hun snacks vandaan halen.

20150801_220721

De onderzoekers van het centrum zijn echte vakidioten. Zo herkennen ze de potvissen aan hun staart en zijn als een kind zo blij als ze ‘handsome Johnny’ of  ‘Jake’ na een lange tijd van afwezigheid weer ontwaren. De potvissen in dit gebied zijn allen mannetjes. Daar is een hele simpele verklaring voor: de mannen leven liever in het koude water aan de noord- en zuidkant van de aarde, terwijl de dames het lekkerder vinden in het warmere water van het middelste deel. Hier krijgen ze, in de nabijheid van hun vriendinnen, hun kalf. De mannen zwemmen dus zo af en toe naar warmere wateren voor een pleziertje en peren hem daarna weer naar hun matties in het noorden en zuiden.

De rondleiding is zeer aan te bevelen en erg interessant. Eskil kan met een grote dosis humor vertellen. Zo horen we waarom een potvis in het Engels ‘spermwhale’ heet (de traan in zijn kop lijkt verdacht veel op…juist ja) en hij vertelt dat het blaasgat van de potvis aan de zijkant van de kop zit. Mensen die een potvisknuffel in de souvenirshop kochten kwamen wel eens terug met de opmerking dat hun knuffel stuk was omdat er een gat aan de zijkant zat. Eskil laat een meewarig lachje zien: ‘We know our stuff here’.

20150801_160553

Dan is het tijd voor de tocht. We stappen aan boord van de boot en ik glimlach stiekem als ik een Nederlandse familie op hun slippertjes aan boord zie gaan. Als we de haven uitvaren is het meteen duidelijk: het is best fris. Ik zie nog een paar Fransen klungelen met een dekentje terwijl wij onze handschoenen en mutsen aantrekken. Gelukkig kun je ook een Teletubbie-achtig warmtepak lenen. Niet heel sexy, wel doeltreffend. Aan boord zijn drie gidsen, waaronder Nederlandse Bart, die ons alles wat we willen weten vertellen. Zo kan de boot de ‘klik’-geluiden opvangen die de potvis maakt als hij de trog induikt op zoek naar reuzeninktvis. Als de klik-geluiden ophouden weet de kapitein dat de potvis binnen afzienbare tijd aan de oppervlakte zal verschijnen. Potvissen zijn de hele dag bezig hun enorme lichaam te voeden door aan een stuk door de 1500 meter diepe trog in te duiken, best een saai bestaan eigenlijk.

1438540392680

Na 2,5 uur varen hebben we een potvis gevonden. Om ons heen zien we inmiddels verschillende groen aangelopen mensen ‘de vissen voeren’. Een ruim uur voor de tocht een reistablet innemen is een absolute must bij deze tocht! Zo zonde als je niet genieten kunt van het moment suprême. De potvis ligt op 100 meter van de boot te rusten en we hebben een kwartier de tijd hem te bekijken alvorens hij weer duikt. Wat een machtig gezicht is dat! We aanvaarden de terugreis en terwijl mijn dochter en ik naar de horizon staren schieten we ineens allebei tegelijk omhoog…..zag jij dat ook? Ja hoor, we hebben vier orka’s gespot en de kapitein weet ze tot 20 meter te naderen. De beesten duiken speels het water in. Wat een mooie kers op de taart! Uitgewaaid en rozig van de zeelucht  tuffen wij de kleine haven van Andenes in. Het was een bijzondere dag.

Leave A Comment