De charme van Fjällbacka

FjallbackaDe Zweedse scherenkust van Bohuslän is de favoriete vakantiebestemming van de Zweden, en dat is niet verwonderlijk. Je ziet er rotsige kusten met talloze eilandjes ervoor, rode en witte huisjes die prachtig afsteken tegen al dat grijs en helder blauw zeewater. Naast prachtige natuur vind je hier ook cultuur, zoals resten van nederzettingen en beroemde rotsgravures. Eén van de mooiste stadjes in deze omgeving is Fjällbacka.  

 

 

DSC_0239Fjällbacka is prachtig gelegen tegen een rotswand. In het oude gedeelte vind je oude vissershuisjes, met smalle straatjes die heuvelop lopen. Verder heuvelop staat een negentiende-eeuws kerkje, opgetrokken uit rood graniet, dat alleen in Bohuslän te vinden is. Vanaf de steigers bij de haven heb je een heel mooi uitzicht op het plaatsje, met op de achtergrond de rots Vetteberget. Bij de haven kun je heerlijk zitten bij Café Bryggan, en ’s zomers kun je hier kajakken op de zee.

 

 

DSC_0247Crime en Hollywood
De Zweedse krimi-schrijfster Camilla Läckberg komt oorspronkelijk uit Fjällbacka, en haar boeken spelen zich hier af. En Camilla Läckberg is niet de enige beroemdheid in deze plaats. Ook de Zweedse Hollywood-actrice Ingrid Bergman kwam hier graag en bracht haar zomers door op het eilandje Dannholmen, vlak voor de kust. Het huis van de familie staat er nog steeds, en je kunt er met een boottocht langs varen. Bij de haven vind je het plein ‘Ingrid Bergmantorg’, met een borstbeeld van de actrice.

 

 

DSC_0283Camilla Läckberg-tour
Wij hebben afgesproken met een gids die ons een Camilla Läckberg-tour gaat geven langs locaties uit het boek. De inwoners zijn duidelijk trots op hun beroemde plaatsgenoot. We komen langs een klein zomerhuisje aan het water, waar druk geboend wordt. Het blijkt de moeder van Camilla Läckberg te zijn, die de gids (en ons) enthousiast begroet en vertelt dat haar dochter komend weekend naar Fjällbacka komt om haar vakantie in het huisje door te brengen. Toevallig dat we dit net meemaken, en leuk om te merken hoe nuchter de mensen over hun beroemde plaatsgenoot zijn.

Historie
Ook als je geen fan bent van de boeken van Camilla Läckberg of Ingrid Bergman is Fjällbacka een leuke plaats en is de Camilla-tour een aanrader. De verhalen over de historie van dit oorspronkelijke vissersplaatsje zijn erg interessant. De oude houten vissershuisjes in het centrum zijn dicht op elkaar gebouwd. Onze gids vertelt dat de ramen die uitkijken op het water heel klein zijn, in tegenstelling tot wat je zou verwachten als je aan zee woont. De reden is dat de vissersvrouwen vroeger niet te veel naar zee wilden kijken, omdat de mannen niet altijd veilig terug kwamen. Ook woedde er ooit een brand in Fjällbacka, die een deel van de dicht op elkaar staande huisjes verwoestte. Je ziet duidelijk waar de nieuwere huizen staan.

DSC_0251DSC_0257DSC_0259

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitzicht op de scherenkust
Langs diverse huizen en winkels, het kerkhof, en de sinistere kloof ‘Kungsklyftan’ beklimmen we uiteindelijk de Vetteberget, via een uitgehakte trap. Onze gids heeft duidelijk meer ervaring dan wij, en vertelt vrolijk door tijdens de klim. En we worden beloond: het uitzicht vanaf de Vetteberget over de archipel rond Fjällbacka is prachtig!

DSC_0262DSC_0267

 

DSC_0270DSC_0255

Leave A Comment