De erfenis van de Vikingen

Fjord-Noorwegen kun je op vele manieren ontdekken: als natuurliefhebber, als wandelaar als actieve sporter, maar ook als cultuurliefhebber. Want al die mooie landschappen zijn ook cultuurlandschappen. En wat kan hier meer tot de verbeelding spreken dan de erfenis van de Vikingen…? Wie aan Noorwegen denkt, zal dat verband snel leggen. Ooit hadden de Vikingen een slechte reputatie: zeerovers, altijd op rooftochten, wrede plunderaars en ruwe krijgers. Ze waren de schrik van Europa in de periode van de 8e tot de 11e eeuw. Inmiddels is dat beeld bijgesteld en weten we dat zij belangrijke ontdekkingsreizigers waren die de Orkney eilanden, IJsland, Groenland en – onder Leif Eriksson – zelfs de oostkust van Canada hebben gekoloniseerd en later Noorwegen ook tot een handelspartner hebben gemaakt.

Om die reizen te kunnen doen, was scheepsbouw en het ontwerpen van zeewaardige schepen een noodzaak. De meeste Vikingen waren boeren en jagers maar ze bleken daarnaast ook uitstekende scheepsontwerpers en -bouwers. Ze ontwierpen rompvormen die vandaag de dag nog functioneel én esthetisch zijn. Vikingschepen waren niet alleen elegant maar ook snel. Men kon IJsland binnen twee dagen bereiken daarmee is een kolonie toch best dichtbij. De schepen waren niet alleen zeewaardig, ze konden ook rivieren op varen tot ver in de binnenlanden. Handig als je meer dan alleen de kust wilde verkennen of handel wilde drijven.

Een mooi begin van een rondreis door Fjord-Noorwegen is het Vikingschipmusuem in Oslo. Daar zijn twee indrukwekkende schepen te bewonderen: het Osebergschip en het Gokstadschip. Beiden zijn gevonden in zijarmen van de Oslofjord. De meeste nederzettingen van de Vikingen waren oorspronkelijk ook hier, in de fjorden van het zuiden en het westen van Noorwegen. Het museum kan een mooi vertrekpunt zijn naar andere plaatsen waar de Vikingen geschiedenis hebben geschreven.

Avaldsnes ligt vlakbij Haugesund aan de westkust en is genoemd naar de legendarische koning Augvald die over de lokale zee-engte heerste en rijkdommen vergaarde. In de 9e eeuw stichtte de beroemde koning Harald Schoonhaar daar de eerste koningszetel van Noorwegen. In Avaldsnes is ook het ‘Noordvegen Historiesenter’ gevestigd waarin de boeiende geschiedenis van Avaldsnes wordt verteld. In de omgeving kan men ook Viking boerderijen Viking boothuizen, grafheuvels uit de bronstijd en Romeinse tijd vinden, met als hoogtepunt de ‘Storhaug’ met een diameter van 40 meter. Daarin werd het oudste Noorse scheepsgraf gevonden. De wandelingen langs de oudheden zijn óók een beloning voor het oog, want het eilandenlandschap is hier prachtig.

De Nærøyfjord – een zijarm van de grootse Sognefjord – is de smalste fjord van Noorwegen en vanwege zijn natuurschoon door de UNESCO aangewezen als werelderfgoed. Aan het einde van de fjord ligt het Gudvangen Vikingcamp, een boeiende plek voor het hele gezin. Hier kun je niet alleen zien hoe zij hun wapens maakten en boten bouwden. Hier worden ook de oude verhalen verteld uit de Edda, het nationale epos, en hier kun je ook mensen ontmoeten die nog leven als de oude Vikingen. Authentieker kan het niet.

Een andere erfenis van de Vikingen zijn de voor Noorwegen typische houten staafkerken. Toen het vroege christendom hier voet aan de grond kreeg werden die kerken gebouwd. Wie goed kijkt, kan zien dat hier vele technieken uit de scheepsbouw zijn toegepast, met name als je naar boven kijkt. Het is soms net alsof je in een scheepsromp kijkt. Grotere staafkerken hebben een mast in het midden die de torenspits draagt… Helemaal christelijk zijn de rijke versieringen van de kerken niet: je ziet ook drakenkoppen en andere heidense symbolen. Beroemde staafkerken vind je in Urnes en Borgund in het gebied van de Sognefjord. En zoals alle oude gebouwen in Noorwegen staan zij in een schitterende natuurlijke omgeving.

Het Noorwegen van de Vikingen kun je ontdekken met Buro Scandinavia, al jaren de specialist in reizen naar Scandinavië. Hun reisspecialisten weten alles van de mooiste routes langs cultureel erfgoed. De rondreizen die zij hebben samengesteld, worden al jaren als de beste beoordeeld.

 

Leave A Comment