Schotland elektrische auto

Op vakantie naar Schotland met de elektrische auto

Staat Schotland nog hoog op je wishlist? Bezoek dit prachtige land dan zeker, ook met de elektrische auto is Schotland een geweldige bestemming. Het reizen met een elektrische auto in Schotland vereist wat voorbereiding, maar het is zeker de moeite waard! De meeste oplaadpunten vind je in stedelijke gebieden, dus als je buiten deze gebieden reist, is het verstandig om vooraf te bekijken welke oplaadpunten beschikbaar zijn op jouw reisroute.

Voor een zorgeloze rondreis door Schotland is het handig om een laadpas aan te vragen bij ChargePlace Scotland, een van de grootste aanbieders van oplaadpunten in Schotland. Op de website van deze aanbieder vind je meer informatie over het gebruik van de oplaadpalen. Als toerist kan je betalen via chargeplacescotland.org. Houd er wel rekening mee dat oudere oplaadpalen mogelijk geen betaling via deze link accepteren en dat er op afgelegen plekken mogelijk geen internetverbinding is. 

En hier is nog een extra voordeel: soms kan je je elektrische auto gratis opladen in Schotland! Een geweldige bonus om van te genieten tijdens je avonturen. Op naar Schotland!

Laadpunten op de route in Schotland

Wil je weten waar je onderweg je elektrische auto oplaadt? Geen zorgen, er zijn verschillende online overzichten waar je terecht kan voor die info. En we hebben een paar tips voor je.

Tip 1: check Plugsurfing, Zap-Map of Chargemap voor laadpunten in Schotland. Deze zijn populair als het gaat om laadpunten op de route. Ze geven je alle details die je nodig hebt. 
Tip 2: als je Chargemap gebruikt, kan je zelfs zien welke faciliteiten er in de buurt van het laadpunt zijn. Handig voor die momenten dat je snakt naar een heerlijke kop koffie onderweg!
Tip 3: Uiteraard weet je hoeveel kilometers jouw elektrische auto kan rijden. Maar hier is nog een slimme tip. Bergopwaartse wegen en lage temperaturen hebben invloed op je elektriciteitsverbruik en de levensduur van je batterij.
Tip 4: En wist je dat je je auto beter niet helemaal kan volladen boven op een berg? Terwijl je naar beneden rijdt, wint je auto zelf al veel energie terug, die wordt opgeslagen in de batterij voor later gebruik.

Wist je dat er momenteel bijna 2.300 oplaadstations zijn door het hele land? Tijd om die elektrische roadtrip te plannen en volop te genieten!

Betalingsmogelijkheden bij de laadpunten

Voordat je op reis gaat, is het slim om te controleren of je laadpas geldig is in het buitenland. Als dat niet het geval is, overweeg dan om een laadpas van een internationaal laadnetwerk zoals Plugsurfing of Chargemap te gebruiken. Deze netwerken geven vaak aan welke laadpas geldig is bij elk laadpunt. Een andere optie is om een laadpas te verkrijgen van een lokale provider in het land waar je naartoe gaat. Daarnaast bieden veel providers de mogelijkheid om via een smartphone-app te betalen.

De benodigde stekker op reis

Type 2 laders die in Nederland worden gebruikt, zijn geschikt voor de meeste laadpalen in Europa.

Tip 1: controleer voor de zekerheid in een overzicht van laadpalen, zoals Chargemap of Plugsurfing, welke lader geschikt is voor de laadpaal.
Tip 2: neem ook je laadkabel mee die op een normaal stopcontact past, zodat je tijdens een noodgeval kan opladen. Het is een geruststellende gedachte dat je overal 24/7 kan laden bij een normaal stopcontact. Lees jezelf goed in wanneer je dit doet.

Aan boord van de ferry maatschappijen

Ga je met DFDS naar Schotland? Dan is er goed nieuws voor je! DFDS heet elektrische voertuigen van harte welkom op hun veerboten. In samenwerking met Spirii hebben ze gezorgd voor voldoende laadstations rondom de havens, zodat jij je elektrische reis moeiteloos kan plannen. Het is wel goed om te weten dat het momenteel niet mogelijk is om je elektrische auto aan boord van de DFDS-veerboten op te laden. Ook Stena Line doet mee! In de buurt van de havens, zelfs bij Harwich, vind je verschillende snellaadstations (als je van Engeland naar Schotland reist). 

Dus maak je klaar voor een geweldige reis met DFDS of Stena Line en geniet van het gemak van voldoende laadstations rondom de havens. Op naar Schotland!

Populaire Vakanties Schotland

Met de e-car
Met z'n tweeën
Rustig reistempo
8.2
Autorondreis

Braveheart Hotels

11-daagse autorondreis langs hotels

Schotland

Reis met je (elektrische) auto naar de Schotse Hooglanden

Met de e-car
Met de hond
8.3
Vakantiewoning

Loch Kinord Lodges

Noord-Schotland, Dinnet

Gelegen in het Cairngorms National Park

Met de e-car
Met z'n tweeën
Hotel

Loch Kinord Hotel
+

Noord-Schotland, Dinnet

In het hart van het Cairngorms National Park

Maak je vakantie naar Schotland compleet met de leukste excursies

Vliegen of (met de auto) varen naar Schotland

Onze bestemmingen

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit