Op vakantie naar Noorwegen met de elektrische auto

Het land van de fjorden én van de laadpalen

Noorwegen staat ook wel bekend als ‘The EV capital of the world’ en is het walhalla voor elektrische rijders. Vooral het zuiden van Noorwegen is perfect voor reizen met een elektrische auto. De meeste oplaadpunten vind je in stedelijke gebieden van Noorwegen. Als je buiten deze gebieden reist, is het slim om van tevoren te checken welke laadmogelijkheden er beschikbaar zijn op jouw reisroute. Het noorden van Noorwegen heeft namelijk minder laadpunten.

In Noorwegen kan je op sommige plekken gebruikmaken van internationale laadpassen, zoals die van Plugsurfing, en Chargemap. Het is ook mogelijk om te laden via een nationale aanbieder: Fortum en Mer Norway zijn Noorse providers met een relatief groot laadnetwerk. Je hebt een creditcard nodig om te betalen via de apps van deze providers. Bezoek de websites van deze providers voor meer informatie over het gebruik van de laadpalen.

Op vakantie naar Noorwegen met jouw elektrische auto!

Laadpunten op jouw reisroute

Wil je weten waar je onderweg je elektrische auto oplaadt? Geen zorgen, er zijn verschillende online overzichten waar je terecht kan voor die info. En we hebben een paar tips voor je.

Tip 1: check Plugsurfing, Ladestasjoner, Ionity en Chargemap voor laadpunten in Noorwegen. Deze zijn populair als het gaat om laadpunten op de route. Ze geven je alle details die je nodig hebt. Wist je dat er ruim 12.000 oplaadpunten in Noorwegen zijn? 
Tip 2: als je Chargemap gebruikt, kan je zelfs zien welke faciliteiten er in de buurt van het laadpunt zijn. Handig voor die momenten dat je snakt naar een heerlijke kop koffie onderweg!
Tip 3: Uiteraard weet je hoeveel kilometers jouw elektrische auto kan rijden. Maar hier is nog een slimme tip. Bergopwaartse wegen en lage temperaturen hebben invloed op je elektriciteitsverbruik en de levensduur van je batterij.
Tip 4: En wist je dat je je auto beter niet helemaal kan volladen boven op een berg? Terwijl je naar beneden rijdt, wint je auto zelf al veel energie terug, die wordt opgeslagen in de batterij voor later gebruik.

Tijd om die elektrische roadtrip te plannen en volop te genieten!

Betalingsmogelijkheden bij de laadpunten

Voordat je op reis gaat, is het slim om te controleren of je laadpas geldig is in het buitenland. Als dat niet het geval is, overweeg dan om een laadpas van een internationaal laadnetwerk zoals Plugsurfing of Chargemap te gebruiken. Deze netwerken geven vaak aan welke laadpas geldig is bij elk laadpunt. Een andere optie is om een laadpas te verkrijgen van een lokale provider in het land waar je naartoe gaat. Daarnaast bieden veel providers de mogelijkheid om via een smartphone-app te betalen.

De benodigde stekker op reis

Type 2 laders die in Nederland worden gebruikt, zijn geschikt voor de meeste laadpalen in Europa.

Tip 1: controleer voor de zekerheid in een overzicht van laadpalen, zoals Chargemap of Plugsurfing, welke lader geschikt is voor de laadpaal.
Tip 2: neem ook je laadkabel mee die op een normaal stopcontact past, zodat je tijdens een noodgeval kan opladen. Het is een geruststellende gedachte dat je overal 24/7 kan laden bij een normaal stopcontact. Lees jezelf goed in wanneer je dit doet.

Aan boord van de ferry maatschappijen

Tijdens je overtocht van Hirtshals naar Kristiansand heb je de mogelijkheid om je elektrische auto op te laden aan boord van de indrukwekkende catamaran Fjord FSTR, verzorgd door Fjord Line. Hiervoor wordt een extra vergoeding gevraagd. Laat het ons weten tijdens het boeken van je reis als je van deze optie gebruik wilt maken.

Gelukkig hebben andere veerbootmaatschappijen, zoals Scandlines op de route Puttgarden-Rødby, ervoor gezorgd dat er verschillende snellaadstations in de buurt van de opstapplaats beschikbaar zijn. Deze zijn in samenwerking met E-on tot stand gekomen. Dus maak je geen zorgen over een lege batterij wanneer je door Denemarken naar Noorwegen reist of van Duitsland naar Noorwegen. En ook Stena Line doet mee! Er zijn er verschillende snellaadstations in de buurt van de havens. Wist je dat er maar liefst 440 oplaadpunten voor elektrische auto's zijn in Oslo? Op de overtocht van Kiel naar Göteborg heeft de Stena Scandinavica momenteel 5 elektrische laadpalen. Hiervoor wordt een extra vergoeding gevraagd. Laat het ons weten tijdens het boeken van je reis als je van deze optie gebruik wilt maken.

Het is verstandig om van tevoren te kijken naar snellaadstations voordat je de overtocht maakt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Voordelen van elektrisch rijden in Noorwegen

Elektrisch rijden in Noorwegen heeft veel voordelen in het land.

- Elektrische auto's hebben een geweldig voordeel in Noorse steden: ze mogen over de busbaan rijden en zo files ontwijken!
- Als je elektrisch rijdt, zijn de tarieven voor tolwegen en veerboten voordeliger. Zorg er wel voor dat je je auto van tevoren registreert via Autopass, zodat je kenteken probleemloos wordt herkend.
- Tijdens de overtocht met Fjord Line van Denemarken naar Noorwegen kan je je auto opladen op de boot. 
- Goed nieuws! Veel accommodaties, zoals hotels, cottages en campings, zijn voorzien van oplaadmogelijkheden. Dit geven wij ook aan bij onze accommodaties. Dus je kan je auto opladen terwijl je geniet van een welverdiende rust. 

Op naar Noorwegen!

Populaire Vakanties Noorwegen

Aanbieding
Met de e-car
Voor het eerst
8.1
Autorondreis

Knut

13- of 17- daagse autorondreis langs hotels

Noorwegen

Populairste hotelrondreis met de (elektrische) auto

€ 100 korting per boeking

Met de e-car
Met z'n tweeën
Rustig reistempo
8.9
Autorondreis

Tiril

15-daagse autorondreis langs hotels

Noorwegen

Verblijf in luxe en bijzondere hotels

Met de e-car
Hotel

Dombås Hotel

Midden-Noorwegen, Dombås

In het centrum van Dombås

Maak je vakantie naar Noorwegen compleet met de leukste excursies

Vliegen of (met de auto) varen naar Noorwegen

Onze bestemmingen

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit