Zweden + zomer = avontuur

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op woensdag 11 maart 2020

In zomers Zweden zijn de dagen lekker lang. Veel te lang in ieder geval om alleen maar te luieren. Komt dat even goed uit dat je hier uit zó veel sportieve activiteiten kan kiezen. Zin in kanovaren, mountainbiken of een elandsafari? Durf je op wild water te raften of op zoek te gaan naar beren? Het kan allemaal! Vijf avontuurlijke tips voor groot en klein.

1. De kick van kanovaren

Kanovaren is een rustig avontuur, maar zeker geen saai avontuur! Je moet goed samenwerken om precies tegelijk te peddelen, en als dat lukt dan geeft dat een kick! Geruisloos glijd je door het water. Zo vlak boven het wateroppervlak ziet de wereld er opeens heel anders uit. De oever lijkt verder weg, het meer nog groter dan het eigenlijk is. En: hoe stiller je vaart, hoe meer kans je maakt om bevers te zien, die grote knagers die met gemak een dikke boom omver bijten. Wil je een echt kano avontuur? Ga dan op een meerdaagse kanovakantie! Je kampeert op privé-eilandjes en je bent continue in het midden van de natuur.

2. Survival in de wildernis

In Zweden weten ze wat wildernis is. Veel Zweden weten ook hoe ze er moeten overleven. Brandnetel kan je prima eten en het is zo sterk dat je van de vezels zelfs touw kan maken. Echte survivalers vangen met zo'n stuk touw een lekker visje, zonder hengel dus! Maar.... dit is allemaal voor gevorderden. Survivalen begint met vuur maken, om je warm te houden in het bos. Dit leer je tijdens de kids survival training onder leiding van een ervaren gids. Ook om het vuur brandend te hóuden natuurlijk. Knispert het vuurtje eenmaal goed, dan ga je er lekker worstjes op braden.

3. Spot de koning van het Zweedse bos
De schemering duurt eindeloos in de Zweedse zomer. Je hebt elke avond uren om op safari te gaan op zoek naar de eland, de Koning van de Zweedse bossen. Juist in de schemering gaan zij vaak op pad. Je rijdt in je eigen auto achter de gids aan naar de beste plekjes. Eén, twee, acht of tien: er zijn geen garanties óf en hoeveel dieren je gaat zien. Maar echt, de kans is heel groot dat je van dichtbij elanden gaat bewonderen.

4. Op volle vaart

Ellebogen breed, stáán op die trappers, door de knieën, hoofd boven je stuur! Dát is de houding op een mountainbike. Ja, het is echt even anders dan 's ochtends naar school of kantoor fietsen. Op de berg van Idre Fjäll zijn parcoursen voor verschillende niveaus uitgezet. Paden met boomstronken, een steile klim, trucjes oefenen of lekker snel naar beneden sjezen: het is maar net wat je wilt. Wat je ook kiest, de frisse lucht en de adrenaline zorgen gegarandeerd voor een goeie biker's high.

5. Met de stroom mee
Wetsuit aan? Helm op? Zwemvest vast? Dat kan het raften beginnen. Bij raften laat je je lekker met de stroom meevoeren, maar het is ook hard werken. Bij de stroomversnellingen komt het eropaan dat je precies goed tussen de rotsen door laveert. Dat is teamwork! De gids kent alle lastige plekken op de rivier bij Sölenstue als zijn broekzak en vertelt je exact wat je moet doen. Tussen de stroomversnellingen in laat je de peddels even rusten en het stromende water duwt je kalm vooruit. Bij goed weer is er halverwege pauze en gaat het zwemvest uit... om te zwemmen!

Wat ga jij doen tijdens jouw zomervakantie in Zweden?

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit