Noorderlicht in Zweden

Geplaatst door Loes Knoop op donderdag 05 november 2020

Aurora Borealis, oftewel het noorderlicht, staat voor veel reizigers bovenaan op de bucketlist en is misschien wel een van de mooiste natuurverschijnselen. Wil jij dit ook met eigen ogen zien tijdens je vakantie naar Zweden? Wij vertellen je waar en wanneer je de grootste kans maakt om het noorderlicht te zien!

Waar in Zweden kan je het noorderlicht zien?

Kiruna
De stad Kiruna ligt in het uiterste noorden van Zweden. Deze stad staat bekend als een Aurora hotspot en is al jaren het toeristische centrum van de regio. Op ongeveer 15 minuten lopen van het centrum ligt Camp Ripan. Hier hebben ze aangepaste straatverlichting met schuine schermen, om zo gemakkelijker het noorderlicht te kunnen zien.

Abisko

Het Zweedse dorp Abisko ligt direct onder het aurora-ovaal. Het aurora-ovaal is het gebied waarin de noorderlichtkleuren het beste te zien zijn bij de juiste omstandigheden. Dat komt omdat gebied vaak wolkeloze luchten heeft. Er is in dit gebied weinig lichtvervuiling, waardoor het noorderlicht goed te zien is. Ook vind je hier het Aurora Sky Station. Aurora Sky Station ligt 900 meter boven de zeespiegel op de Njullá-berg in het Abisko National Park. De lucht is hier altijd helder, door de weggeblazen wolken en weinig lichtvervuiling.

Jukkasjärvi

In de plaats Jukkasjärvi staat het wereldberoemde IJshotel dat elke winter weer wordt opgebouwd door kunstenaars. Het hotel bestaat uit spectaculaire ijskamers, een trendy ijsbar en zelfs een kapel van ijs waar je kan trouwen. Maak vanuit het hotel een sneeuwscootertocht of ga op pad met de husky’s en je bent zo op de beste plekken om het noorderlicht te bekijken.


Wanneer kan je het noorderlicht in Zweden zien?
Om het noorderlicht te kunnen zien moet het in de eerste plaats donker zijn. Er wordt vaak geen garantie gegeven dat je het noorderlicht ook echt zal zien, het blijft tenslotte een natuurfenomeen! Is het volle maan of bewolkt? Dan heb je minder zicht en dus minder kans om het noorderlicht goed te zien. De beste tijd om het noorderlicht in Zweden te bekijken is tijdens de donkerste maanden, van december tot maart. In het noordelijke gedeelte van Zweden is de kans op het zien van het noorderlicht in de maanden augustus tot en met april het hoogste.

Photo Credits: Asaf Kliger

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
8.9
Winter Adventure

Wegsmelten in het IJshotel

4-daagse wintervakantie met verblijf in het beroemde IJshotel

Zweeds Lapland, Jukkasjärvi

Slapen in een kamer van ijs

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
10.0
Winter Adventure

Winter Adventure Zweeds Lapland

7-daagse wintervakantie met verblijf in hotels

Zweeds Lapland, Kiruna

Overnachten in het IJshotel

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit