Edinburgh Castle in het najaar

De verschillen tussen reizen in het laagseizoen

Geplaatst door Daniëlle Kuil op donderdag 26 oktober 2023

Reizen is geweldig, maar wanneer je gaat, kan een groot verschil maken. In deze blog vertellen we je graag meer over de voordelen en nadelen van reizen in het laagseizoen. We nemen je mee op reis door Scandinavië, IJsland en Groot-Brittannië, en laten zien waarom reizen buiten de drukke periodes een slimme zet kan zijn. Van het noorderlicht boven de poolcirkel tot de betoverende herfsttinten in de Britse landschappen. Lees snel verder!

Het laagseizoen in Noorwegen en Zweden

Het hoogseizoen in Scandinavië loopt van half juni tot half augustus. Kijk vooraf op de websites naar de openingstijden om dit te checken.

Voordelen:

1. Minder drukte: Eén van de grootste voordelen van reizen in het laagseizoen naar Noorwegen of Zweden is de afnemende drukte. Tijdens het hoogseizoen kan het behoorlijk druk zijn bij populaire attracties, maar in het najaar of voorjaar heb je vaak de rust en ruimte om echt van de natuur te genieten.
2. Kleurenpracht in het najaar: De herfst in Noorwegen en Zweden brengt een overvloed aan kleuren met zich mee. De bossen veranderen in een spectaculaire mix van rood, oranje en geel, wat de landschappen nog betoverender maakt.
3. Noorderlicht: Tijdens een herfstreis naar Noorwegen of Zweden is het zien van het noorderlicht weer mogelijk!

Nadelen:
4. Beperkte openingsuren: Houd er rekening mee dat vrijwel alle attracties en musea in Noorwegen en Zweden hun deuren sluiten halverwege augustus. Bovendien moet je niet alleen rekening houden met tolwegen, maar eigenlijk met wegen in het algemeen. Gewoonlijk zijn de attracties, musea en wegen geopend van half juni tot en met half augustus. Dit geldt ook voor veerverbindingen. Er zijn enkele verbindingen die buiten het hoogseizoen niet meer in bedrijf zijn, maar de meeste opereren met een verminderde frequentie.
5. Kouder weer: De temperatuur begint te dalen in het najaar, dus kleed je warm en wees voorbereid op regenachtig weer. Bekijk hier onze kledingtips!

De herfst in Zweden

Het laagseizoen in Finland

Het hoogseizoen in Scandinavië loopt van half juni tot half augustus. Kijk vooraf op de websites naar de openingstijden om dit te checken.

Voordelen: 

1. Noorderlicht: "Het najaar biedt de eerste kansen om het noorderlicht in Finland te aanschouwen, wat een absoluut magische ervaring is," zegt onze reisspecialist Joyce. "De aurora's zijn in de herfst, maar ook in de winter, echt fantastisch." 
2. Minder muggen: Finland staat bekend om zijn muggen in de zomer, maar in het naseizoen verdwijnen deze plaaggeesten.
3. Prachtige plaatjes: De meren zijn nog niet bevroren in het najaar, dus je geniet van prachtige reflecties die betoverende foto's opleveren. 
4. Bessen plukken: Wist je dat het najaar de ideale tijd is om op ontdekking te gaan en een overvloed aan heerlijke bessen en paddenstoelen te plukken?

Nadelen:
5. Kortere dagen: De dagen worden aanzienlijk korter, dus plan je activiteiten goed en gebruik de tijd slim.
6. Beperkte beschikbaarheid: Sommige activiteiten en tours zijn mogelijk niet beschikbaar buiten het hoogseizoen, dus boek van tevoren.
7. Kouder weer: De temperatuur begint ook in Finland snel te dalen in het najaar, dus kleed je warm en wees voorbereid op regenachtig weer. Bekijk hier onze kledingtips!

Een picknick in de bossen van Finland

Het laagseizoen in IJsland

Het hoogseizoen in IJsland loopt van juli tot er met augustus. Kijk vooraf op de websites naar de openingstijden om dit te checken.

Voordelen:

1. Minder toeristen: IJsland is in de zomer een populaire bestemming, maar in het laagseizoen geniet je van de adembenemende landschappen zonder de drukte. In juli en augustus bezoeken de meeste reizigers IJsland vanwege de aangenaamste temperaturen.
2. Thermische baden: De thermische baden in IJsland zijn het hele jaar door geopend, dus je kan nog steeds ontspannen in de warmwaterbronnen.

Nadelen:
3. Wisselvallig weer: Het weer in IJsland kan onvoorspelbaar zijn, dus wees voorbereid op regen, wind en kou. Bekijk hier onze kledingtips!
4. Kortere dagen: Zoals in Finland, worden de dagen korter in IJsland, dus plan je excursies zorgvuldig.

De Arctic Coast Way in IJsland

Het laagseizoen in Groot-Brittannië

Het hoogseizoen in Groot-Brittannië loopt van juli tot er met augustus. Kijk vooraf op de websites naar de openingstijden om dit te checken.

Voordelen:

1. Lagere prijzen: Groot-Brittannië biedt in het naseizoen geweldige aanbiedingen voor reizigers. Accommodaties en vliegtickets zijn vaak goedkoper. Bekijk hier onze najaarsreizen.
2. Milde temperaturen: Het klimaat in Groot-Brittannië is relatief mild in het najaar, wat ideaal is voor het verkennen van steden en het platteland.

Nadelen:
3. Korte dagen: Vergelijkbaar met de andere genoemde bestemmingen, hebben de herfstmaanden kortere dagen, dus plan je dagactiviteiten slim.
4. Seizoensgebonden sluitingen: Sommige bezienswaardigheden in Groot-Brittannië hebben seizoensgebonden sluitingen, dus controleer van tevoren de openingstijden. Echter blijven de meeste bezienswaardigheden gedurende heel het jaar open, wat weer een extra groot voordeel is!

Kinnoull Hill and Tower in Schotland

Laagseizoen in Denemarken

Het hoogseizoen in Scandinavië loopt van half juni tot half augustus. Kijk vooraf op de websites naar de openingstijden om dit te checken. 

De zomerperiode voor Denemarken loopt van 1 april tot er met 31 oktober bij Buro Scanbrit. Maar Denemarken, het land van sprookjeskastelen, uitgestrekte kustlijnen en gezellige dorpjes, staat bekend om zijn charme in elk seizoen. Terwijl de zomermaanden populair zijn, heeft een vakantie in het laagseizoen zijn eigen charmes.

Voordelen:
1. Rust en ruimte: Een van de grootste voordelen van het laagseizoen is de ongeëvenaarde rust. Je hebt de bezienswaardigheden, geliefde attracties en schilderachtige landschappen bijna helemaal voor jezelf.
2. Herfstpracht: De Deense herfst is betoverend, met bomen die hun bladeren verliezen in een kleurenspektakel. Je zult versteld staan van de herfstlandschappen die het land transformeren in een prachtig land.
3. Heerlijk eten: Cinnamon rolls, ofwel kanelgifler, zijn een heerlijke zoete lekkernij die in de herfst veel gegeten wordt. De warme smaken van kaneel en suiker passen perfect bij de herfstige sfeer. Of geniet van andere heerlijke herfstgerechten in Denemarken zoals wildgerechten en soep.

Nadelen:
4. Het weer: Het weer kan onvoorspelbaar zijn in het laagseizoen, net zoals in Nederland. Wees voorbereid op frissere temperaturen en regenachtige dagen.
5. Beperkte openingstijden: Sommige attracties, restaurants en winkels kunnen kortere openingstijden hebben of zelfs gesloten zijn in het laagseizoen. Controleer van tevoren om teleurstelling te voorkomen.

Rosenborg Castle in de herfst

Laagseizoen bij Buro Scanbrit

Bij Buro Scanbrit begint het zomervakantieseizoen vanaf medio mei en strekt zich uit tot en met september. Het hoogtepunt van het toeristenseizoen beslaat de periode van half juni tot half augustus. Het is goed om te beseffen dat buiten deze tijd enkele attracties, tolwegen en veerverbindingen gesloten kunnen zijn. Kijk vooraf op de websites naar de openingstijden om dit te checken. Dit verschilt per bestemming.

En als de winter zijn intrede doet, duurt ons winterseizoen van half december tot eind maart. Februari en maart staan bekend als de meest geliefde maanden voor wintersport door Scandinaviërs. De besneeuwde avonturen en skipistes wachten op jou! Bekijk hier onze wintervakanties.

Fjordcruise bij de Aurlandsfjord

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit