De mooiste routes van Fjord Noorwegen

Geplaatst door op woensdag 28 december 2022

Het landschap van Noorwegen is zo mooi dat het rondrijden alleen al een feest is. De mooiste wegen zijn door de overheid aangemerkt als ‘nasjonal turistveg’. Noorwegen heeft er inmiddels 18 door het hele land. Dit zijn onze favorieten in het fjordengebied.

Aurlandsfjellet: 47 kilometer

De Aurlandsfjellet loopt van Laerdal naar Aurlandsvangen, en is ook het mooist als je hem in die richting rijdt. Op het laaggelegen gedeelte geniet je van uitzicht op de fjord, op het hoog gelegen gedeelte ligt het hele jaar door sneeuw. Onderweg zie je watervallen, meertjes van smeltwater en prachtige vergezichten. Stop vooral bij het mooie uitkijkpunt Stegastein, gemaakt van hout en glas, dat 650 meter boven de fjord uittorent.

Sognefjellet: 108 kilometer

Dwars door het Nationaal Park Jotunheimen loopt de Sognefjellet, met de hoogste bergpas van Noord-Europa. Start in Lom met een bezoek aan het staafkerkje en rij daarna de route door het ruige berglandschap. Het weer kan hier extreem zijn, en daarom is de weg in de winter gesloten. In het voorjaar (mei) kan er tot wel 10 meter sneeuw naast de weg liggen. Vlakbij Gaupne verandert de weg, en maken de bergen plaats voor een geweldig uitzicht op het blauwe water van de Sognefjord.

Geiranger-Trollstigen: 104 kilometer
De route Geiranger-Trollstigen gaat van Langevatn naar Sogge Bru bij het Romsdalsfjord (Je volgt weg 63). Langs de route zijn meerdere hoogtepunten te zien, waarvan de elf haarspeldbochten van de Trollstigen het bekendst zijn. Onderweg wisselen groene valleien waar aardbeien groeien af met steile bergen en vergezichten over de fjorden. Er zijn meerdere uitkijkpunten gebouwd, allemaal fraaie architectonische hoogstandjes!

Atlanterhavsvegen: 36 kilometer

De Atlanterhavswegen, of Atlantic Road, wordt ook wel de mooiste autoroute ter wereld genoemd. Via zeven bruggen rij je van eiland naar eiland. Hier ervaar je de nabijheid van de oceaan, met prachtige uitzichten, ruige heidevelden en vissersdorpjes. De combinatie van het verlaten landschap en de indrukwekkende architectuur van de bruggen – waarbij het af en toe lijkt alsof de weg letterlijk in het landschap verdwijnt - maken een tocht over deze weg tot een hele bijzondere ervaring!

Hardanger: 158 kilometer
Hardanger is een afwisselend regio. Van de ruige hoogvlakte Hardangervidda kom je in een landschap met indrukwekkend watervallen en fruitboomgaarden. Het ene moment rij je langs een steile afgrond, het volgende moment dwars door een appelboomgaard. De route is opgedeeld in vier delen, verbonden met een tunnel, brug of ferry. Neem vooral een kijkje bij de Vöringfossen, de hoogste waterval van Noorwegen.

Kijk voor meer informatie over de routes op www.nasjonaleturistveger.no
Wil je een rondreis maken langs al deze routes? Rondreis Dagny komt langs 11 van de 18 nasjonal turistveger. De bovenstaande kun je tijdens deze reis allemaal rijden.

Ontdek deze bestemming

Voor het eerst
8.4
Autorondreis

Ingunn

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

Ferry rechtstreeks naar het fjordengebied

Aanbieding
Met de hond
Met de kinderen
8.1
Autorondreis

Frida met Stena Line

13-, 14- of 17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

De beste introductiereis voor Noorwegen

€ 100 korting per boeking

Aanbieding
Voor het eerst
8.3
Autorondreis

Maarit

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

Een afwisselend rondje Noorwegen

€ 200 korting per boeking

Rustig reistempo
8.1
Autorondreis

Geir

16-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

Hoogvlaktes, fjorden en Noorse zuidkust

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit