Het andere Noord-Ierland

Tijdens het rondrijden langs de prachtige Causeway Coast in Noord-Ierland is er zoveel te zien. Iedere baai en plaats heeft wel een verrassing en is reden voor een korte stop. Andere toeristen zijn er nauwelijks en veel plekken hebben we bijna voor onszelf. De afstanden zijn niet groot en in een paar dagen is het gebied goed te verkennen. Een paar van de mooiste onbekende schatten van Noord-Ierland vond ik deze:

 

Ballintoy 1Ballintoy
Het kleine haventje van Ballintoy ligt verscholen aan het eind van een doorlopende weg. Je wordt even gefopt door het kerkje en de paar huizen die eerst komen, maar het haventje is toch echt nog een paar bochten verder. En na een laatste scherpe bocht sta je dan ineens bij een prachtige kleine haven met een strand aan de ene kant, een kleine veilige haven aan de andere kant en ruige rotsen voor de kust. Wij waren hier aan het einde van een prachtige zonnige dag met een rustige zee. Omdat we het zo mooi vonden (en mijn zoon nog een ijsje wilde) zijn we de volgende dag terug gekomen. Een wilde zee beukte op de rotsen voor de kust. Wat een verschil met de rustige zee van de avond ervoor. Een bijna hypnotiserend effect om veilig achter die rotsen te staan terwijl je ziet hoe wild de zee tekeer gaat. Stop vooral ook bij het Ballintoy Harbour Café. Achterin het piepkleine en bomvolle café dat wordt gerund door een aantal gezellige dames staat een tafel afgeladen met de meest indrukwekkende taarten. Er is ook heerlijk ijs en einde van de dag kun je er terecht voor verse vis of een heerlijke omelet.

Ballintoy 2

 

troubles 2The Troubles
Er is ook een andere kant van Noord-Ierland. Een kant waarvan je de indruk krijgt dat die verstopt is. Er wordt weinig over gesproken en zelfs in de geschiedenis in de toeristengidsen wordt er vluchtig overheen geschreven. Bloody Sunday vond ik vroeger een prachtig nummer van U2, maar pas toen ik ouder werd begreep ik waar het over ging. Het was voor mij wel een reden om Noord-Ierland te willen bezoeken. In Derry (op de kaart Londonderry, maar dat mag je dus echt niet zeggen) stonden we op de indrukwekkend gerenoveerde stadsmuren toen we verschillende muurschilderingen zagen op de gebouwen onder ons. We keken op de wijk Bogtown, waar zich onder andere het drama op Bloody Sunday heeft afgespeeld. Met grote prachtige muurschilderingen wordt in stilte protest gevoerd en worden deze dagen herdacht. Het is ook mogelijk om hier een begeleide wandel- of taxitour te doen waarbij de geschiedenis van beide kanten wordt besproken. We zijn zelf ook de wijk doorgereden, maar hoe mooi de schilderingen dan ook zijn, je mist dan toch de verhalen en de kennis die een gids wel heeft. Als je niet in Derry komt dan is in Belfast de Black Taxi Tour een aanrader. Deze gaat langs de protestantse en katholieke wijken, waar ook prachtige muurschilderingen een herinnering zijn aan donkere tijden.

 

Benone Beach
In onze reisgids lazen we dat er aan de Noordkust een mooi strand lag. Een leuke stop leek ons tussen de buien door. Boven de kust leek de lucht mooi blauw en de wolken bleven mooi landinwaarts drijven. We namen de afslag naar Benone Beach, reden langs een beachclub op zoek naar een parkeerplaats en voor we het wisten reden we op een enorm strand. Wat verbluft keken we naar het fantastische schouwspel voor ons. Een wit strand dat zich naar beide kanten kilometers uitstrekt, surfers op de wilde golfen, een prachtig blauwe zee en hoge kliffen achter ons. Alsof er een tropisch strand was verstopt hier in Noord-Ierland. Het fantastische strand is een gedeelte van een 11 kilometer lang strand dat loopt van Mailligan Tower tot aan Castle Rock Beach, waarboven de mooie kleine Mussenden Temple op de kliffen staat. De volle lengte is toegankelijk voor auto’s en zelfs voor onze gewone personenauto goed te rijden. Het strand is perfect schoon en verdiend dan ook absoluut de blauwe vlag die het heeft. Verwacht geen strandbedjes, maar wel een onvergetelijke strandwandeling.

Benone beach 2

Kinbane Castle
Noord-Ierland heeft heel veel kastelen. Wel vooral ruïnes, maar de ene is nog mooier gelegen dan de andere. Kinbane Castle vereist wat inspanning om te zien, maar hierdoor liepen wij hier midden in het hoogseizoen helemaal alleen. Van het kasteel zelf is alleen nog de toegangspoort en een paar stukken muur over, maar de locatie is spectaculair. Aan het einde van een kleine weg kwamen we bij een kleine parkeerplaats. Zodra we het smalle klifpad oplopen zijn we al onder de indruk van de kustlijn aan beide kanten. Hoge kliffen van zwart steen rijzen op uit de helderblauwe zee. We zien grotten in de kliffen, scherpe rotsen in zee en veel, heel veel vogels. Een smalle trap en een lange klim brengt ons naar een prachtige baai. Achter ons hebben we de hoge kliffen en voor ons de landtong met daarop de ruïnes van het kasteel. Hiertussen een veld vol zomerbloemen en een strand van grote zwarte stenen. Een hele bijzondere, bijna magische plek. De klim omhoog is wel behoorlijk pittig, maar het is het meer dan waard!

 

Kinbane 2

Bushmills Distillery
Niet echt een onbekende schat in Noord-Ierland, maar wel erg leuk om te bezoeken. Bushmills zegt zelf de oudste distilleerderij ter wereld te zijn en ze hebben dan ook al vanaf 1608 een vergunning voor het stoken van whiskey. En deze spelling klopt hoor. In Ierland schrijf je het drankje wel met een e ertussen, in tegenstelling tot Schotland. Niet het enige verschil, want beide landen discussiëren al lang wie nou als eerste het drankje maakte en natuurlijk wie de beste is. De whiskey productie in Ierland is enorm teruggelopen door de eeuwen door allerlei tegenslagen, maar Bushmills is blijven bestaan. En hier zijn ze dan ook enorm trots op. De distilleerderij is van boven tot onder strak onderhouden en ook goed te bezoeken zonder een uitgebreide tour. Het restaurant en de winkel (met alles van bekers tot pannenlappen met de naam Bushmills erop) zijn ook zonder ticket toegankelijk. Al geeft een tour wel de echte ervaring inclusief de geuren in de distilleerruimtes en natuurlijk een proeverij achteraf. Als whiskey liefhebber is het vooral leuk om de Bushmills Distilery Reserve mee te nemen, een whiskey die alleen daar te verkrijgen is. En als je daarna niet te ver wil reizen is de Bushmills Inn een sfeervolle en luxe overnachtingsplek.

bushmills 2

 

Comments
2 Responses to “Het andere Noord-Ierland”
  1. Avatar Vincent says:

    Leuk om wat tips te krijgen voor Noord-Ierland buiten de gebaande paden. En hoewel niet echt onbekend ziet Bushmills er ook interessant uit!

  2. Avatar Iris van den Brand says:

    Fijn om te lezen dat je het blog zo leuk vindt. Een mooie reden om op vakantie naar Noord-Ierland te gaan ;).

Leave A Comment