Op bezoek bij de Vikingen

Door Noorwegen-specialist Carla.

Tijdens onze reis op de Lofoten en Vesterålen in Noorwegen rijden wij vanuit Henningsvær naar Nusfjord.  Ons doel: het Lofotr Viking Museum dat we al in de verte in het glooiende landschap bij Borg kunnen zien liggen.

 De plek heeft een bijzondere geschiedenis. Tijdens de archeologische  opgravingen in 1983 kwamen de overblijfselen van een 67 meter groot  gebouw tevoorschijn. Dit is het grootste huis van de Vikingen dat ooit  ontdekt is en is waarschijnlijk het huis van een Viking hoofdman  geweest. De gids neemt ons mee naar de woning, die op de vindplaats opnieuw is opgebouwd. In de woning vind je o.a. een leefgedeelte en  veel attributen uit die tijd. Naast werktuig, weefgetouw en andere  typische ‘Viking’ zaken zien we ineens ook een gezelschapsspel uit die  tijd. Ook lagen er Viking helmen en zwaarden die wij natuurlijk moesten  proberen.

In het centrale gedeelte is ook een grote vuurplaats, waar regelmatig  eten klaar wordt gemaakt. En er vinden in dit huis ook wisselende exposities plaats. Regelmatig kom je een heuse ‘Viking’ tegen, geheel gekleed volgens de laatste Viking mode. Je krijgt dus een goede indruk van hoe men in die tijd leefde. In de zomer worden ook demonstraties gehouden, zowel van de ambachten als van de diverse Vikingsgames. Wil je je een echte Viking voelen? Maak dan een roeitocht met een replica van een Vikingschip.

We sluiten ons bezoek af met een audiovisuele tour. Niet alleen zien we een expositie van de gebruiksvoorwerpen die men tijdens de opgraving ontdekt heeft, maar we bekijken ook film van het Vikinghuis in de 6e eeuw. Het leuke van deze film is dat als decor het landschap en gebouwen van het museum gebruikt zijn en een goede indruk geeft van het leven in die tijd. Door de leuke activiteiten die georganiseerd worden is het ook voor kinderen een interessant museum. Dichter bij de Vikingen kan je niet zijn dan in dit museum!

 

Leave A Comment