IJsland ziet zonnestralen door de aswolk heen

Eyjafjallajokull IJsland

Foto: Dísin

Direct na de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull klapte de boekingen voor zomervakanties in IJsland met 80 procent in. Dat zei David Johannsson, directeur van de Europese tak van het IJslandse Verkeersbureau, vrijdag (28 mei)

“Gek genoeg zagen we weinig annuleringen. Hoewel we wel 20 procent minder buitenlandse toeristen hadden in april, maar dat kwam door de verstoringen van het luchtverkeer”, aldus Johannsson. Gedurende de periode dat talloze luchthavens in Europa dicht moesten als gevolg van de aswolk, bleef in IJsland overigens wel de internationale luchthaven open.

Het toerisme is een belangrijke economische sector voor IJsland. “Na de visserij en de aluminiumsector de belangrijkste.” Zeker nu het land het niet meer moet hebben van een sterke bankensector wint het toerisme alleen maar aan economisch belang. “Toerisme is goed voor ongeveer een vijfde van onze inkomsten in buitenlandse valuta”, weet Johannsson.

Nu de Eyjafjallajokull zich rustig houdt, trekken de boekingen voor de zomer volgens Johannsson weer wat aan. “Ik zie het nu juist als een voordeel. De vulkaan heeft ons op de kaart gezet, mensen weten nu dat IJsland vlakbij is en ze willen zien hoe de vulkaan eruit ziet en hoe die het landschap heeft veranderd”, denkt hij. “Het is een uniek element.”

Voor mensen die bang zijn voor de vulkaan maar toch naar IJsland willen heeft Johannsson geruststellende woorden. “Het gebied dat door de vulkaanuitbarsting getroffen is, betreft nog geen 1 procent van de totale oppervlakte van IJsland.”

Volgens het IJslandse Verkeersbureau hebben Nederlanders, ondanks Icesave en de uitbarsting van de vulkaan die menige vakantie of andere reis in de war stuurde, nog wel sympathie voor het land. “Ik heb het tegendeel nog niet gemerkt”, zegt Johannsson die wel erkent dat hij er tijdens zijn bezoek aan Nederland een keer op aangesproken werd. Vorig jaar kwamen ruim 19.000 Nederlanders naar IJsland, tegen ruim 18.500 een jaar eerder en ruim 14.000 in 2007.

“Als er niks meer gebeurt denken we dat het aantal ongeveer gelijk blijft aan vorig jaar”, zegt Johannsson op basis van de huidige boekingen en bezoeken begin dit jaar. “Nederlanders komen ook graag buiten het seizoen.” Iceland Express kondigde onlangs aan dat het vanaf begin juni gedurende de zomer vanaf Rotterdam naar Reykjavik vliegt. “Wat IJsland nog dichterbij brengt.”

Om toeristen duidelijk te maken dat ze niks te vrezen hebben van de IJslandse vulkaan heeft het IJslandse verkeersbureau de campagne ’Inspired by Iceland’ gelanceerd. “En op 3 juni gaan alle IJslanders aan hun contacten in de hele wereld via internet duidelijk maken dat ze hierheen moeten komen. Eind juni komt er dan nog een groot concert aan de voet van de vulkaan met veel artiesten waaronder wat verrassingen.”

Bron: ANP

Leave A Comment