Vakantie Vilnius

Vilnius, hoofdstad van de barok

Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, is met stip de populairste attractie van Litouwen. De stad herbergt een grote hoeveelheid barokke gebouwen. Overal waar je kijkt zie je kerken. De historische binnenstad staat sinds 1994 op de Unesco-werelderfgoedlijst. Ieder straatje heeft wel weer een verrassing, of het nu een smal steegje is, of een stille binnenplaats met nog niet opgeknapte gebouwen. Sinds de onafhankelijkheid, en zeker na de aansluiting bij de Europese Unie in 2004, komt de oude grandeur van Vilnius weer onder het stof vandaan. In 2009 was de stad Culturele Hoofdstad; een reden om Vilnius te onderwerpen aan een flinke opknapbeurt. Vanaf de omliggende Gediminas- of Drie Kruisenheuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Zeker in het gouden avondlicht van een zomeravond heb je het idee dat je in een Italiaanse stad bent beland.

Historisch centrum

Het middelpunt van de oude stad is het Kathedraalplein. De spierwitte kathedraal ziet eruit als een Griekse tempel met de facade met zes zuilen en beelden op het timpaan. De klokkentoren voor de kathedraal stapelt letterlijk de verschillende historische periodes op elkaar. De voet is 14de-eeuws, de koepeldak dateert uit 1893. Van de vele kerken die de binnenstad telt, zijn met name de Sint-Annekerk en Sint-Johanneskerk een bezoek waard. De Sint-Annekerk is een gotische droom van rode baksteen. De Sint-Johanneskerk bevindt zich in het universiteitscomplex. De oorspronkelijke kerk dateert uit 1387, maar de Jezuïeten hebben er een barok gebouw van gemaakt. Ook in de historische binnenstad vind je de Ambergalerie, een museum en winkel over het Baltische goud. Hier vind je stenen in alle formaten en kleuren.

Vrijheid in de republiek Usupis

Dat de Litouwers eigenzinnig zijn, blijkt als je de wijk Usupis ingaat. Pardon, de republiek Usupis. Het is een door vrijbuiters en kunstenaars uitgeroepen republiek waar vrijheid bij grondwet is vastgelegd. Je vindt hier leuke cafés en kunstgalerijen. In de bar net over de brug van de rivier de Vilnia laat je een stempel van de republiek in je paspoort zetten. Net buiten de stad is de TV-toren. Tijdens een vreedzame demonstratie voor een onafhankelijk Litouwen brachten Sovjet-militairen hier 14 mensen om het leven. Een kleine tentoonstelling eert deze helden. In het café op 165 meter hoogte kun je al mijmerend over de geschiedenis van Vilnius van het grootse uitzicht genieten.

Onze vakanties Litouwen

Onze bestemmingen

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit