Vakantie Riga

Riga, de beauty queen van de art nouveau

Tijdens een vakantie in Riga staar je met open mond naar alle art nouveau die de stad rijk is. Gebouwen die uitbundig zijn gedecoreerd met sfinxen, draken, mythische hoofden en bloemen: welkom in de hoofdstad van de art nouveau. Van al het omhoog kijken krijg je gegarandeerd een stijve nek. De turbulente geschiedenis van Riga ervaar je in de verschillende wijken van de stad. De oude stad is een sprookje van kronkelende straatjes en steegjes. Aan de rand van het historische centrum, waar ooit de stadsmuren stonden, vind je nu parken. Dit is de scheidslijn tussen het oude centrum en de grote boulevards met de overvloed aan art nouveau-panden. Het Vrijheidsmonument, een vrouwenfiguur die 3 sterren vasthoudt, is een plek waar veel mensen afspreken om het centrum in te gaan. Een vakantie in Riga is een grote ontdekkingsreis.

Riga door de eeuwen heen

Riga dankt haar succes door de ligging van de stad aan de monding van de rivier de Daugava. Deze rivier ontsluit het achterland in het oosten. Toen Riga zich aansloot bij de Hanzeliga in 1282, wist de stad zich snel op te werken tot een van de belangrijkste Hanzesteden. De bedrijvigheid bracht veel rijkdom en de welvaart groeide enorm. Dit zie je terug in het historische centrum. Toen de Zweden de macht grepen in de 17de eeuw, was Riga de tweede grootste stad in het Zweedse rijk. Door de industrialisatie van de 19de eeuw groeide de stad van 16.000 naar 500.000 inwoners. Uit deze tijd stammen indrukwekkende houten gebouwen in neoklassieke en art nouveau-stijl. Rond 1920, toen Letland even onafhankelijk was, floreerden theater en muziek. De Tweede Wereldoorlog maakte daar abrupt een einde aan. De nieuwe machthebbers, de Russen, maakten van Riga een echte industriestad. Ze vulden het tekort van fabrieksarbeiders aan met Russische immigranten. Rond 1985 bestond de helft van de inwoners van Riga uit Russen. Na de onafhankelijkheid in 1991 en de aansluiting bij de EU is de stad enorm opgebloeid. Riga is en blijft de grootste stad van Letland én van de Baltische Staten.

Van de gebaande paden

Wil je je verdiepen in het andere Riga, ga dan naar de wijk Maskavas, ten zuiden van het stadscentrum. Deze wijk bestaat uit houten huizen waar vroeger vooral Joden en Russen woonden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de nazi’s er een joods getto van. De laatste jaren zijn particulieren begonnen met het restaureren van de traditionele houten gebouwen. Wil je de drukte van het stadscentrum ontvluchten, ga dan naar het hippe Miera Iela (de Vredesstraat). Jonge ondernemers brengen nieuw leven in panden die aan verwaarlozing ten onder dreigden te gaan. Je vindt hier charmante cafés en winkels, waar je een middag kunt doorbrengen op jacht naar souvenirs. Van alle fabrieken die hier ooit stonden, is de chocholade- en snoepfabriek Laima de enige die nog in bedrijf is. Tijdens een rondleiding leer je alles over deze beroemde Letse chocolade en souvenirs kopen in de Laima-winkel. Een smakelijk aandenken aan je vakantie in Riga.

Onze vakanties Letland

Onze bestemmingen

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit