Vakantie in County Meath

Heilige grond

Tijdens een vakantie in County Meath ben je in de streek waar de Ierse beschaving ooit gestalte kreeg. Hier hielden de hoge koningen hof vanuit Tara, tot op de dag van vandaag een plek met grote symbolische waarde voor de Ieren. Hier ligt ook het 12e-eeuwse Dunsany Castle dat sindsdien altijd is bewoond. Het Slane Castle is gastheer van buitenconcerten met grote namen als U2, REM en de Rolling Stones. En je vindt hier het mythische Brú na Bóinne met opvallende graftombes die meer dan 5000 jaar oud zijn. Tijdens een vakantie in County Meath, ook wel de Royal County genoemd, dompel je je onder in de mistflarden van de geschiedenis.

Het raadsel van Newgrange

Brú na Bóinne is 1 van de 2 bezienswaardigheden in Ierland die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Van de 90 neolithische monumenten die verspreid in een vallei bij de rivier de Boyne liggen, zijn er 3 het bekendst: Newgrange, Knowth en Dowth. De Newgrange-grafheuvel ziet er met zijn 5000 jaar opvallend modern uit. De 80 meter lange en 13 meter hoge ronde koepel is met witte steen bekleed en komt als een golf uit het omliggende groen tevoorschijn. Rond de winterzonnewende schijnt een bundel zonlicht in het hart van de kamer. Hoe onze verre voorouders dat 5000 jaar geleden hebben berekend, en hoe ze de benodigde stenen op deze plek hebben gekregen, zal altijd een raadsel blijven.

De mystieke Hill of Tara

The Hill of Tara is de heiligste plek van Ierland omgeven met legendes en folklore. De druïdes aanbaden hier hun heidense goden en de oppergodin Maeve. Het zou ook de toegang tot de onderwereld zijn. De hoge koningen werden hier gekroond en regeerden vanaf deze plek. Met de komst van het christendom in 400 na Christus, nam de betekenis van Tara af, maar de symbolische waarde is voor de Ieren nog altijd groot. Van een hele andere orde zijn de paardenrennen die in augustus plaatsvinden op het strand van Laytown. Ga een kijkje nemen bij dit populaire evenement als je toevallig op vakantie bent in County Meath.

Onze vakanties County Meath

Bestemmingen County Meath

Onze bestemmingen

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit