Vakantie Tartu

Tartu, de bewaarder van de Estse identiteit

De tweede grootste stad van Estland, Tartu, is het intellectuele hart van het land. De universiteit is een eeuwenoud instituut, gesticht in 1632 door koning Gustaaf Adolf van Zweden. Wil je bij de intellectuele elite van het land horen, dan ga je hier studeren. Zeker een vijfde van de 100.000 inwoners zijn studenten en docenten. Tartu is dan ook een echte studentenstad met veel cafés en een bruisend nachtleven. Tijdens je vakantie in Tartu kan je gemakkelijk de omliggende omgeving bezoeken: het Peipusmeer, Võrumaa, Setumaa en Viljandi zijn allemaal een dagtrip waard.

Relaxen op Toomemägi

De universiteit heeft door de eeuwen heen verschillende heersers gezien: de Zweden, Russen en Duitsers. Toen Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog weer aan de macht kwam, was de universiteit het verzetscentrum tegen buitenlandse inmenging. Na de oorlog waren buitenlandse intellectuelen niet meer welkom in Tartu. Dat is tegenwoordig wel anders: steeds meer buitenlandse studenten en professoren weten Tartu te vinden. De belangrijkste universiteitsgebouwen vind je tussen de bomen op Toomemägi (‘de heuvel van de kathedraal’). Een fijne plek om rond te dwalen tussen de kasteel- en kathedraalruïnes en een aantal belangrijke universiteitsgebouwen. Je hebt een mooi uitzicht over de stad en de rivier beneden je. In de zomer is de heuvel een groot buitenterras waar studenten komen om te relaxen met een biertje.

Kussende studenten

Je oriëntatiepunt is de rivier Emajõgi die door de stad meandert. Het historische centrum ligt rondom de met kinderkopjes geplaveide Raekoja Plats (‘raadhuisplaats’) met als meest opvallende gebouw het met lila en oranje beschilderde raadhuis. Op het plein staat een geliefd standbeeld van kussende studenten. Een ander hoogtepunt is het Nationaal Museum van Estland. Het is gehuisvest in een ultramodern gebouw. De collectie geeft een goed overzicht van het leven in Estland door de eeuwen heen. Ga vooral kijken naar de afdeling folkloristische klederdrachten. Een vakantie in Tartu geeft je een goed beeld van de cultuur van Estland.

Populaire Vakanties Tartu

Voor het eerst
8.5
Fly Drive

Linas

16-daagse rondreis langs hotels

Litouwen, Letland, Estland

Ontdek de UNESCO hoofdsteden aan de Oostzee

Met z'n tweeën
Fly Drive

Liva

10-daagse rondreis langs bijzondere accommodaties

Letland, Estland

Overnachten in landhuizen en kastelen

8.0
Fly Drive

Karlis

9-daagse rondreis langs hotels

Letland, Estland

Hanzestad Tallinn en Middeleeuws Riga

Accommodatie

Art Hotel Pallas

Zuid-Estland, Tartu

Op loopafstand van het oude centrum van Tartu

Onze vakanties Estland

Rondreis

Rondreizen met je eigen auto, fly drive’s, treinrondreizen en groepsreizen

Accommodatie

Hotels, B&B’s, vakantiewoningen, stacaravans, kampeerhutten en bijzondere accommodaties

Onze bestemmingen

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit