4 kledingtips voor de winter in Scandinavië

Geplaatst door Henk Visser op donderdag 25 augustus 2022

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte voorbereiding. Het weer is lastig te voorspellen, bereid je daarom voor op de mogelijke weersomstandigheden die je tijdens jouw wintervakantie tegen kan komen. Houd rekening met temperaturen van -10° tot zelfs -30°! Dit lijkt kouder dan het is, want met de juiste kledingkeuze is de kou goed te bestrijden en kan je optimaal van de Scandinavische winter genieten. Om je hierbij te helpen lees je de volgende 4 tips!

1. Laagjes!

Bij extreme kou is het essentieel om de lichaamstemperatuur te reguleren, zodat je het niet te koud, maar ook niet te warm krijgt (zweten). Dit is het beste voor elkaar te krijgen door verschillende lagen kleding te dragen. Elke laag heeft hierbij zijn eigen doel. De eerste laag is bedoeld om zweet af te voeren naar de tweede laag, de tweede laag is bedoeld om je warm te houden en de derde laag is ter bescherming tegen wind en water. Naarmate je het warmer of kouder krijgt trek je enkele lagen aan of uit om zo de perfecte lichaamstemperatuur te behouden.

Kledingtips voor de winter in Scandinavië

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Denk voordat je op wintervakantie gaat niet alleen aan de buitentemperatuur, maar ook aan de verwachte neerslag, de windkracht, de luchtvochtigheid en aan de inspanning (activiteit) die je die dag gaat leveren. Zo stel je de perfecte kledingcombinatie samen en laat je jezelf niet stoppen door de kou. Bij excursies in Fins Lapland krijg je ter plaatse geschikte kleding, zoals een wind-en waterdichte overall, stevige laarzen, wollen sokken, handschoenen, muts en indien nodig een helm en bril. Dit is bij de prijs van de excursie inbegrepen.

Hoe kleed je je als het vriest in Scandinavië?

3. Kies voor het juiste materiaal

Elk materiaal heeft zijn eigen voor-en nadelen en het is aan jou om hier een juiste keuze in te maken. Let wel op dat het materiaal past bij de laag (zie tip 1) waar je hem voor gebruikt. Bij de onderste laag wil je een stof die goed lichaamsvocht afvoert, bij de tweede laag wil je een warme, isolerende stof en bij de bovenste laag is een wind- en watervaste stof het best.

Tip: Vermijd katoen! Katoen neemt vocht op, het houdt vocht vast, het droogt langzaam en het houdt je niet goed warm.

Ga warm gekleed

4. Té goed voorbereid bestaat niet

Schaf een goede rugzak aan, zodat je extra spullen mee kan nemen tijdens een uitstapje in de kou. Denk bijvoorbeeld aan speciale kledingstukken, zoals een bivakmuts, een sjaal of warmte elementen voor in de handschoenen of schoenen. Deze hotpacks geven 30 minuten warmte af. Neem ook genoeg eten mee voor tijdens activiteiten in de kou. Het reguleren van je lichaamstemperatuur kost namelijk veel energie, dus goed eten en rusten is noodzakelijk. Daarnaast is een rugzak ook handig voor het meenemen van extra lagen kleding, of om lagen uit te doen als je het te warm krijgt. En zelfs als je de spullen zelf niet nodig hebt help je iemand anders er misschien mee uit de brand.

Heb jij altijd last van koude voeten? Lees dan snel verder en hopelijk heb je dan nooit meer koude voeten.

Tip: kleed je in 4 laagjes

Ontdek deze bestemming

Aanbieding
Actieve vakanties
Met de kinderen
9.0
Winter Adventure

Winter Adventure Saariselkä Vakantiewoningen

8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning of appartement

Fins Lapland, Saariselkä

Incl. sneeuwschoenwandeling, husky- en sneeuwscootersafari

€ 150 korting per boeking

Inclusief excursie(s)

Aanbieding
Actieve vakanties
Voor het eerst
8.7
Winter Adventure

Winter Adventure Levi

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Fins Lapland, Levi

Actieve winterweek in populair skigebied

tot € 150 korting per boeking

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Met z'n tweeën
9.5
Winter Adventure

Winter Adventure Zweeds Lapland

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotels

Zweeds Lapland, Kiruna

Overnachten in het legandarische IJshotel

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
8.0
Winter Adventure

Winter Adventure Tromsø en Sommarøy

6-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Tromsø & Senja, Tromsø

Inclusief noorderlichttour bij Sommarøy

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit