aanbieding
Rustig reistempo
Rustig reistempo
Met z'n tweeën
Met z'n tweeën

Thule

8-daagse hotelrondreis langs hotels - IJsland

Reiscode ISHRTHUL
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotels
Inclusief autohuur
vanaf 
€ 2233
per persoon

  • Ruim de tijd om de noordelijke regio's beter te leren kennen
  • Rijd een deel van de indrukwekkende Arctic Coast Way
  • Directe vlucht van Rotterdam naar Noord-IJsland

Tijdens deze bijzondere reis naar het noorden van IJsland, heb je ruim de tijd om de prachtige en ruige natuur te bewonderen. Je rijdt de toeristische route Arctic Coast Way, ga mee op een walvissafari en genieten van aangenaam warme geothermale baden. Met de directe vlucht op Akureyri ben je meteen in het noorden van IJsland. Neem een kijkje bij de Goðafoss waterval en wandel langs kraters en door velden van gestolde lava. Na de 'Walvis-hoofdstad' Húsavik uitgebreid bezocht te hebben, is het tijd voor het schiereiland Tröllaskagi, met zijn mooie visserdorpjes langs de afgelegen fjorden. Als afsluiting maak je kennis met de turfhuisjes in de omgeving van Akureyri.

Hier overnacht je

Je verblijft tijdens deze reis in standaard middenklasse hotels of guesthouses. Bij boeking worden de hotels aan je bevestigd. Voor meer informatie over het verblijf in de verschillende soorten hotels op IJsland, zie 'Hotels op IJsland' onder het kopje 'Extra Informatie' onderaan de pagina.

Reiscode ISHRTHUL
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotels
Inclusief autohuur
vanaf 
€ 2233
per persoon

Dag 1 t/m 2

Vlucht Rotterdam-Akureyri met Transavia. Mývatn. 80 km, 2 overnachtingen.

Na aankomst op het vliegveld van Akureyri haal je de huurauto op en rijd je naar Myvátn. Onderweg kom je langs de Goðafoss waterval. Geniet hier meteen van één van de eerste prachtige natuurverschijnselen die je gaat tegenkomen deze reis. Het landschap rond het 36 km² grote Mývatnmeer is een spectaculair panorama van lava, kraters en rotsformaties. Vlak bij de bergpas Námaskarð ligt Hverir. In dit gebied liggen diverse borrelende modderpoelen en zwavelbronnen. Dit is één van de mooiste en makkelijkst bereikbare sulfaatvelden van IJsland. Het ligt aan de ringweg en zodra je aan komt rijden zie je overal om je heen stoom uit de aarde komen. Eenmaal uitgestapt ruik je de geur van zwavel. De pseudokraters van Skútustaðir en de bizar gevormde lavavelden van Dimmuborgir bieden eveneens mogelijkheden voor een mooie wandeling en spectaculaire uitzichten. Beide bestemmingen liggen aan de rand van het Mývatnmeer.

Goðafoss

Dag 3 t/m 4

Húsavík. 60 km, 2 overnachtingen.

Op weg naar de 'Whale Watching Capital of Iceland', Húsavík, kom je nog diverse bezienswaardigheden tegen. Je rijdt eerst langs de Dettifoss watervallen. Hier kan je mooie wandelingen maken. Je vervolgt je weg naar de indrukwekkende en U-vormige canyon Ásbyrgi, waarbij een kleine omweg naar de rotsformatie Hljóðaklettar (de 'echo-rots') aan te raden is. In de canyon van Ásbyrgi zijn hoge kliffen van bijna 100 m te bewonderen met in het midden van de kloof een 25 m hoge rots die Eyjan wordt genoemd. In Húsavík zijn leuke restaurantjes en bars voor een gezellige avond.

De volgende dag kun je een walvissafari of gecombineerde walvis- en papegaaiduikerssafari ondernemen, want je bent niet voor niets in de Walvis-hoofdstad. Of kom in het Whale Museum meer te weten over het leven van deze gigantische zoogdieren. Ga heerlijk relaxen in het warme geothermische water (38-39°C) van GeoSea. Vanuit het bad heb je uitzicht op zee en met een beetje geluk kan je nog een walvis spotten.

Húsavík

Dag 5 t/m 6

Skagafjörður. 250 km, 2 overnachtingen.

Rijd via Akureyri en neem de Arctic Coastway langs de noordkust van het schiereiland Tröllaskagi. Je komt langs diverse kleine vissersdorpjes die in afgelegen fjorden liggen en door tunnels met elkaar verbonden zijn. Vanuit Dalvík heb je een prachtig uitzicht op de Eyjarfjörður. In het uiterste noorden ligt het dorpje Siglufjörður met zijn kleurrijke huisjes, dat omringd wordt door steile bergen. Dit was ooit de belangrijkste stad voor het vangen van haring. Maak een stop in Hofsós, waar het mooiste zwembad van het land ligt. Trek hier baantjes met uitzicht op de fjord en de bergen. Breng ook een bezoek aan het kerkje in Holár, dit is de oudste stenen kerk in IJsland, gebouwd in 1763. Er stond hiervoor al een kerk op deze plek, sinds de 11e-eeuw. Holár was meer dan 700 jaar lang de hoofdstad van Noord-IJsland.

Verder staat de regio Skagafjörður bekend om het paardrijden. Door de uitgestrektheid kun je hier mooie tochten maken. In de omgeving zijn verder diverse interessante musea te bezoeken, waarin het harde leven van de IJslanders van vroeger duidelijk wordt gemaakt. Bezoek bijvoorbeeld Vesturfararsetrið, het Emigratiemuseum. Tussen 1870 en 1914 vertrok één vijfde van de IJslandse bevolking naar onder andere Canada, de VS en Brazilië. Of ga naar 1238 Battle Of Iceland. Dit is een interactief museum waar je meer leert over de IJslandse sagas en de gevechten die er waren tussen de verschillende clans in het Sturlung tijdperk (1220-1264). En in Glaumbær kan je oude turfhuisjes bezoeken.

Siglufjörður

IJsland

IJsland is echt een vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Door de unieke ligging van het eiland heeft het veel spectaculaire vulkanische bezienswaardigheden zoals geisers en hotsprings. Er zijn gletsjers, prachtige watervallen en diepe fjorden. Naast al deze natuurpracht biedt Reykjavik volopcultuur en het is momenteel één van de meest trendy steden van Europa. Met ons ruime aanbod aan reizen naar IJsland moet het zeker lukken de reis van jouw dromen te vinden.

Elk seizoen heeft zijn eigen charme, maar in de herfst en de winter heeft IJsland een extra troef in handen: de kans om het noorderlicht te zien. Door de noordelijke ligging is het noorderlicht, als het zich manifesteert, op heel IJsland te zien. Ook is het een dunbevolkt land, waardoor het er 's avonds en 's nachts goed donker is en je meer kans hebt om vlagen van het noorderlicht te zien. De beste periode is van oktober t/m maart, maar ook in september kan het soms al te zien zijn.

Northern Lights Center
In Reykjavík is in 2012 het Northern Lights Center geopend. Hier vind je meer achtergrondinformatie over het noorderlicht. Ook worden vanuit Rekjavík noorderlicht safari's georganiseerd. Dus ook op een kortere trip is het mogelijk om op zoek te gaan naar dit bijzondere natuurverschijnsel.

Het land en haar bewoners

IJsland is een relatief jong vulkanisch eiland dat nog elk jaar een beetje groeit doornieuwe toevoer van lava uit de aardbodem. De eerste bewoners van IJsland waren de Vikingen die zich ongeveer 1100 jaar geleden vestigden op het eiland. De huidige IJslanders stammen rechtstreeks af van die eerste Vikingen en spreken nog hun taal. IJsland is drie keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts ca. 300.000 inwoners, waarvan de helft in de hoofdstad, Reykjavik, woont.

Reykjavik
De IJslandse hoofdstad is een kleine maar zeer trendy stad waar het hele jaar door van alles te beleven valt. In het oude stadscentrum liggen de bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Er zijn mooie oude huizen en kerken en er is een zeer uitgebreid winkelaanbod. Er zijn klassieke tot hypermoderne winkels en voldoende souvenirshops. In de vele restaurants kun je heerlijke visgerechten eten. Na het diner mag je het uitgebreide nachtleven eigenlijk niet overslaan.

Klimaat

Dankzij de warme golfstroom is het in IJsland veel minder koud dan men zou verwachten op deze breedtegraad. IJsland heeft een zeeklimaat, met milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur in Reykjavík loopt van 4 ºC in januari tot 12 ºC in juli. Het weer heeft een onvoorspelbaar karakter kan razendsnel veranderen. Zo loop je in de zon en een moment later in een sneeuwbui. Gedurende de zomermaanden mei, juni en juli is er in IJsland vrijwel continue daglicht, maar vroeg in de lente en in de herfst is er een lange schemertijd.

Reisperiode
Het toeristenseizoen loopt in IJsland van eind juni tot eind augustus. Houd er rekening mee dat buiten deze periode musea en andere attracties gesloten kunnen zijn.

Kleding
Voor IJsland geldt dat, vanwege het veranderlijke weer, je het beste op alles voorbereid kunt zijn. Kleed je in laagjes, zodat je iets aan of uit kunt trekken. Verder zijn een wind- en waterdicht jack, goede wandelschoenen, evt. laarzen, muts en handschoenen aan te raden. Vergeet uiteraard ook je zwemkleding niet, zodat je heerlijk kan ontspannen in één van de natuurlijke warmwaterbronnen of openluchtzwembaden die IJsland rijk is.

Flora en fauna

De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier van IJsland. In Oost-IJsland komen wat kuddes geïmporteerde rendieren voor, maar het bekendste zoogdier van IJsland is de walvis. En natuurlijk zijn er de kleine IJslandse paarden, die meer dan 1000 jaar geleden door de Vikingen werden meegebracht. Vooral langs de kust zijn er vogels in overvloed, waaronder papegaaiduikers. En in de omringende IJszee zwemmen dolfijnen, orka's, bruinvissen en diverse soorten walvissen. Bomen zijn schaars vanwege het arctische klimaat in de binnenlandse woestijnen van as, zand en lava. Er komen vooral veel mossen, korstmossen en grassen voor.

Vulkanen en gletsjers
IJsland is uniek gelegen op de Mid Atlantic Ridge, de bergrug die van noord naar zuid over de bodem van de Atlantische Oceaan loopt en waarlangs miljoenen jaren geleden het Amerikaanse continent losscheurde van het Europese. Tijdens een reeks enorme vulkaanuitbarstingen rees het eiland uit het water op. Dat het nog steeds vulkanisch actief is, is zichtbaar door de stoom die uit de aarde opstijgt, de spuitende geisers en de vele warmwaterbronnen. Aardschokken en verschillende vulkaanuitbarstingen hebben het landschap in de afgelopen eeuwen voortdurend veranderd. Tijdens de ijstijden werd het land overdekt met gletsjers, die diepe, steile dalen uitsleten tot fjorden. De Vatnajökull is met 8400 vierkante kilometer de grootste ijskap van Europa.

Het landschap
Het eiland is uniek gelegen op de MID Atlantische breuklijn. Tijdens een reeksenorme vulkaanuitbarstingen rees het uit het water op. Dat het nog steeds vulkanisch actief is, is zichtbaar door de stoom die uit de aarde opstijgt, de spuitende geisers en de vele warmwaterbronnen. Tijdens de ijstijden werd het land overdekt met gletsjers, die diepe, steile dalen uitsleten tot fjorden. De Vatnajökull is met 8400 vierkante kilometer de grootste ijskap van Europa.

Cultuur en levensstijl

De IJslanders stammen af van de Vikingen die zich 1100 jaar geleden op het eiland vestigden. Al in het jaar 930 richtten zij het eerste parlement van Europa op, de Althing, op de vlakte Thingvellir. Van de oude IJslandse literatuur is vooral de Edda bekend, een verzameling goden- en heldenliederen uit de 13e eeuw. Veel moderne kunst is te bewonderen in de musea van Reykjavik en in heel IJsland staan in steden en parken mooie hedendaagse beeldhouwwerken.

Wellness
Wellness is in IJsland een levensstijl. Wanneer het buiten koud en guur is laten de bewoners zich bijna dagelijks verwennen in het heldere, maar vooral warme bronwater in een van de vele natuurlijk verwarmde zwembaden die IJsland rijk is. Voor bezoekers die in IJsland arriveren is het een 'must' om samen met de IJslanders een duik in de Blue Lagoon te nemen. In een wolk van stoom dobber je rond in het azuurblauwe geothermische water, waarin mineralen opgelost zijn die heilzaam werken op lichaam en geest.

Nuttige informatie

Paspoort
Je paspoort dient, na vertrek uit IJsland, nog minimaal 3 maanden geldig te zijn. Het is toegestaan om met een Europese identiteitskaart naar IJsland te reizen.

Mobiele telefoon
Langs de ringweg en in bewoonde streken is er uiteraard goed bereik, maar er zijn grote gebieden in het onbewoonde binnenland van IJsland waar geen bereik is.

Geldzaken
De munteenheid voor IJsland is de IJslandse Kroon. Creditcards worden algemeen geaccepteerd en je kan met je pinpas bij vrijwel alle automaten pinnen. In kleine plaatsen is niet altijd een bank.

Verkeer in IJsland
De belangrijkste weg van IJsland is de ringweg, wegnummer 1, die bijna 1500 km lang is. Het grootste gedeelte van de ringweg is geasfalteerd, evenals de wegen rond Reykjavík. Veel hooglandwegen en bergwegen zijn alleen geschikt voor auto's met vierwielaandrijving. Deze wegen worden aangegeven met een F voor het wegnummer. Sommige van deze wegen hebben veel gaten in het wegdek en het kan voorkomen dat u een rivierbedding moet doorkruisen. Wij bieden een aantal van onze reizen aan vanaf begin april. Houd er rekening mee dat bepaalde wegen dan nog afgesloten zijn. Op de ringweg kan in april en begin mei nog sneeuw liggen. De wegen in het binnenland worden geopend indien ze geheel sneeuwvrij en hersteld zijn, dit is meestal half juni. Informeer ter plaatse of de wegen al open zijn. Raadpleeg de website www.vegagerdin.is om de conditie van de wegen en de weersomstandigheden van het moment te weten te komen. Wegen die alleen met 4WD berijdbaar zijn staan daar ook op aangegeven.

IJsland

Noordoost-IJsland

De kust van Oost-IJsland is diep ingesneden door fjorden, waaraan havenplaatsjes liggen die meestal dezelfde naam dragen als de fjord. In het afgelegen noordoosten wonen amper mensen, maar wel heel veel vogels. Bovendien heb je bij de Oostfjorden de meeste kans om rendieren te zien. Aan de baai Skjálfandi ligt de belangrijkste haven, Húsavík, de beste plek in IJsland om walvissen te zien.

Seyðisfjörður en Egilsstaðir

Wanneer je met de boot van Smyril Line naar IJsland gaat, kom je aan in de havenenplaats Seyðisfjörður. De belangrijkste stad van Oost-IJsland, Egilsstaðir, ligt vlak bij het meer Lagarfjlót. De streek rond het meer met bossen, ravijnen en watervallen is bij de IJslanders zelf zeer geliefd. Je kan er wandelen, paardrijden, roeien en kanoën. Ten noorden van Egilsstaðir strekken zich de verlaten hoogvlaktes uit die in IJsland ‘heidi’ worden genoemd. De ringweg gaat hier over eindeloze lavavelden, veroorzaakt door de Askja vulkaan.

Jökulsárgljúfur Nationaal Park

Over een afstand van 200 km voert de grote Jökulsá á Fjöllum rivier smeltwater van de Vatnajökull naar de Óxarfjördur in het noorden. Daarbij werd een kloof van 100 m diep en 25 km lang uitgesleten, de Jökulsárgljúfur. Hierin stort de machtige Dettifoss waterval met donder en geraas naar beneden. Er loopt een langeafstandswandelpad door het nationale park, maar er zijn ook kortere gemarkeerde wandelroutes.

Vulkanische fenomenen bij Mývatn

Het meer Mývatn zie je al van verre liggen door de rookpluimen die opstijgen uit het water. Op een klein oppervlak vind je alle vulkanische verschijnselen bij elkaar. Je loopt tussen kratertjes, borrelende modderpoelen, kokend hete bronnen en helgele zwavelafzettingen. Neem de tijd om de omgeving in je op te nemen: de grillige lavaformaties bij Dimmuborgir en het geothermische gebied Námaskarð. Vergeet ook niet de kokende modderpoelen en zwavelbronnen op de helling van de berg Námafjall en de kleurrijke berg Leirhnjúkur in het Krafla-gebied. Nadat je de hele dag actief bent geweest, spoel je de moeheid van je af in de Mývatn Nature Baths.

Noordoost-IJsland

Mývatn meer

De rookpluimen die bij het meer Mývatn uit de aarde opstijgen kan je al van verre zien liggen. Mývatn heeft een enorm rijk vogelleven, maar het is vooral in trek door het spectaculaire landschap eromheen. Bij Krafla wandel je langs kratertjes, borrelende modderpoelen, kokend hete bronnen, spleeterupties met grillige lavavormen waar de stoom nog vanaf komt, helgele zwavelafzettingen, en de spelonk met de warme bron Grjótagjá, waarin de bewoners vroeger hun bad namen. Tegenwoordig doen ze dat in het spacomplex in Reykjahlid.

Mývatn meer

Akureyri - Rotterdam, Transavia

Vlieg met Transavia rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Akureyri, de noordelijkste luchthaven van IJsland. De moderne Boeings van Transavia brengen je in ca. 3 uur naar IJsland. Meer details

Transavia, vlucht Rotterdam-Akureyri

Bekijk een grotere afbeelding van Akureyri - Rotterdam, Transavia

Rotterdam - Akureyri, Transavia

Vlieg met Transavia rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Akureyri, de noordelijkste luchthaven van IJsland. De moderne Boeings van Transavia brengen je in ca. 3 uur naar IJsland. Meer details

Transavia, vlucht Rotterdam-Akureyri

Bekijk een grotere afbeelding van Rotterdam - Akureyri, Transavia

Reisduur

8 dagen

Aantal personen
Type accommodatie

2-pk,bad en/of douche,toilet

Vervoer

Vliegen

Aanbieding

€ 100 korting per boeking bij vertrek op 05/06 t/m 10/07 en 14/08 t/m 28/08. Geldig vanaf 13/01/2023

Vertrekdatum

Prijsindicatie per persoon

Ma Di Wo Do Vr Za Zo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

€ 2183

13

14

15

16

17

18

19

€ 2183

20

21

22

23

24

25

26

€ 2183

27

28

29

30

Thule

Klik op een datum en prijs, voor een prijsberekening..

Inbegrepen

- Vluchten volgens programma o.b.v. Economy-klasse
- Luchthavenbelasting
- Ruimbagage 20 kg.
- 7 x 24 uur autohuur cat. N met AVIS
- Extra bestuurder
- Airport Surcharge
- 7 nachten verblijf volgens programma o.b.v. logies/ontbijt

Niet inbegrepen

- Brandstoftoeslag

Extra voordeel

- Uitgebreide reisbeschrijving
- Reisgids
- Wegenkaart

Overige info

- Bij het huren van een auto dient de hoofdbestuurder in het bezit te zijn van een creditcard
- CO2-compensatie van de rondreis is inbegrepen

Meer inspiratie? Lees onze blogs

Optionele excursies

Entree Mývatn Nature Baths

Het helblauwe water ziet er bij binnenkomst meteen aantrekkelijk uit! Er zijn twee baden van verschillende temperaturen. Vanuit het bad heb je een mooi uitzicht over het Mývatn meer, met op de achtergrond de pseudokraters. Specialer kan bijna niet! Er is ook een stoomcabine en bij de bar kan je drankjes krijgen. Ook is er een restaurant waar je een lichte maaltijd kan krijgen.

Entree Vök Baths

Vroeger dacht men dat zeemonsters in de winter het ijs van het Urriðavatn meer lieten smelten. Nu weten we dat dit komt doordat er warm water omhoog borrelt uit het binnenste van de aarde. Dit wordt opgevangen in de drijvende baden van Vök. Het hele jaar door kan je hier genieten van de warme baden en de sauna, met uitzicht op het meer. Er is ook een café waar je drankjes en een lichte maaltijd kan krijgen.

Lofthellir ijsgrot

Met een aangepaste 4x4 truck gaat u vanuit Mývatn naar de Lofthellir ijsgrot in het merengebied van Mývatn. Na een wandeling van ca. 20 minuten over de lavavelden arriveert u bij deze spectaculaire ijsgrot, waar u door een smalle opening, op handen en knieën naar binnen kruipt. Eén maal binnen, geniet dan van de natuurlijk opgebouwde ijssculpturen en ijsmassa’s die jaarlijks groeien. Er is zelfs een ijsaltaar waar ...

Walvis- en papegaaiduikersafari met RIB boot

Tijdens deze safari met RIB boot ga je op zoek naar walvissen en papegaaiduikers. Een RIB boot is uitdagender, sneller en maakt het hierdoor ook makkelijker om deze prachtige zoogdieren te spotten. Onderweg maak je ook nog een stop op 'puffin island'. Hier kan je papegaaiduikers zien. Deze zijn gemakkelijk te herkennen aan het zwart-witte verenkleed en de grote, felgekleurde snavel.

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit