Kano in Algonquin Provincial Park

Wandelen in Algonquin Provincial Park

Geplaatst door Rick Schaak op donderdag 17 juni 2021

Mijn eerste aanraking met Canada was de provincie Ontario. De fraaie steden Toronto en Ottawa en het wat kleinere charmante Kingston heb ik gezien. Ook de wereldberoemde Niagara Falls heb ik toen kunnen afstrepen. Hoog tijd om de mooie natuur eens te gaan verkennen en dat doe ik in Algonquin Provincial Park, het oudste provinciale park van Ontario.

Verschillende routes

Er zijn 2 uitgezette fietsroutes, ontelbaar veel meren om te gaan kanoën en 15 wandelroutes. Bij de ingang van de wandelroutes ligt een informatieboekje met de geschiedenis van het Algonquin Provincial Park en een overzicht van de route. De route staat onderweg goed aangegeven. Er zijn 3 categorieën, ze verschillen in lengte, moeilijkheidsgraad en duur, en ik heb van elke categorie 1 wandeling uitgeprobeerd:

Whitefish Lake in Algonquin Provincial Park

Spruce Bog Boardwalk

Categorie: eenvoudig
Duur: 45 minuten
De wandeling gaat 1,5 km over een vlakke houten vlonder, het voorkomt dat ik sta te soppen in het moerassige bosgebied. Onderweg zijn er diverse bankjes om uit te rusten of te genieten van het prachtige groene uitzicht. Ik ben alleen bij de ingang iemand gepasseerd, wat een rust!

Spruce Bog Boardwalk

Hemlock Bluff Trail

Categorie: gemiddeld
Duur: 1,5 uur
De bospaden zijn af en toe wat steil, maar ik hanteer een rustig tempo en dan is het prima te doen. Ik loop door dichte bebossing, af en toe vlak langs de oever van het meer en bij Jack Lake heb ik een ontzettend mooi uitzicht. Na een fotootje en genoten te hebben van het uitzicht maak ik de route af. Heerlijk die frisse lucht en tijdens deze 3,5 km heb ik maar 2 andere personen gezien.

Lookout Trail

Categorie: moeilijk
Duur: 45 minuten
Onderweg zie ik kinderen en mensen van een respectabele leeftijd, dus moeilijk is misschien niet de juiste categorie. Het is voor iedereen te doen, maar je moet je iets meer inspannen. Ik moet af en toe even aanzetten op de stukken naar boven en je gaat ook stukken flink omlaag, leuk voor de knieën! Op de vlakke stukken kon ik even bijkomen en de route is gelukkig maar 2,1 km. Halverwege doet de route zijn naam eer aan: wat een uitzicht!

Lookout Trail in Algonquin Provincial Park

De beste periodes

De beste reisperiode is mei/juni. Het grote voordeel van deze periode is het goede weer. In mei en juni is het vaak rond de 20 graden, dus het perfecte weer voor een mooie wandeling. Het is één van de beste plekken in Canada om elanden te spotten. En in deze maanden spot je de elanden, gewoon langs de doorgaande route. Het beste moment om de elanden te spotten is in de ochtend of de avond, wanneer er weinig auto's rijden. Ik heb het zelf mogen ondervinden: Wauw! In deze periode zijn er wel veel muggen (niet overal hoor en hoera voor muggenspray!). In september /oktober is het ook prachtig in het Algonquin Provincial Park, want dan verandert de Indian Summer het gebied in een waanzinnig kleurenpalet.

Eland in Algonquin Provincial Park

Terugkeren!

De Lookout Trail is mijn favoriete wandeling, maar ik heb er nog 12 te gaan. Dat doe ik dan in september/oktober want ik wil die prachtige herfstkleuren ook graag nog zien. Als ik er dan toch ben wil ik ook nog één van de 2000 beren die het park leven spotten!

Bekijk al onze Canada reizen!

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit