Foto: Mattias Frederiksson

Ontdek Noorwegen vanaf Eemshaven

Geplaatst door Carla Hazenberg op maandag 20 februari 2023

In het Groningse Eemshaven aan boord van de Holland Norway Lines: een comfortabele overtocht van zo’n 18 uur waarmee je direct op je bestemming bent. Je stapt de boot op en voor je het weet zet hij koers richting het noorden. Na een nachtje slapen zie je de rotsachtige kustlijn al verschijnen. Welkom in Kristiansand in Zuid-Noorwegen. 

De hoge verwachtingen die je wellicht van Noorwegen hebt, worden zeker waargemaakt of zelfs overtroffen. Tijdens je autovakantie in Noorwegen kom je ongerepte natuur tegen; de indrukwekkende fjorden met uitzichten zoals je nog nooit gezien hebt en gletsjers die op het eerste gezicht onbegaanbaar lijken. En wat dacht je van de staafkerken en de Noorse folklore? Wij delen onze tips om Noorwegen te ontdekken.

Setesdal in Zuid-Noorwegen

De kans is groot dat je door Setesdal gaat rijden tijdens je rondreis door Noorwegen. Dit is namelijk de regio waar je aankomt als je van de overtocht Eemshaven – Kristiansand gebruikt maakt. Deze regio staat bekend om de talloze gezellig dorpjes, beboste heuvels en de zilversmeedkunst! Bezoek het mineralenpark in Evje of maak een rafting trip. Het recreatiegebied Hegni is ook leuk om te bezoeken.

Aan de noordkant van Setesdal ligt in een prachtig berglandschap met glasheldere beekjes en meren, het toeristenplaatsje Hovden. Een ideale locatie om te gaan wandelen, bergbeklimmen of kanoën.

Omgeving Evje in Setesdal, Noorwegen

Nærøyfjord in het fjordengebied

Wie aan Noorwegen denkt, denkt aan de immense fjorden. Van de grootste fjord, Sognefjord, tot aan de meest fotogenieke. In het fjordengebied heb je genoeg opties: ga mee met een cruise over Nærøyfjord – dat op de UNESCO lijst staat! – of stap aan boord van één van de mooiste treinritten van je leven. De Flåmsbana neemt je mee langs de mooiste uitzichten op de vallei van Flåm die je met de auto niet ziet…

De UNESCO fjord Nærøyfjord, Noorwegen. Foto: Paul Edmundson

De waterval Vøringsfossen

Het is een icoon onder de Noorse watervallen. Bezoek Vøringfossen tijdens je route via Voss naar Geilo en bewonder de waterval die elegant 163 meter in de kloof valt. Midden op de brug is hét uitzichtpunt dat je absoluut wilt zien. En met een beetje geluk zie je de kleine regenboog die door de mist te zien is.

Tip! Ga op tijd heen zodat je de brug (en het uitzicht) helemaal voor jezelf hebt.

Uitzicht op Vøringfossen

Uitzichten van Lysefjord en Stavanger

Als je een wandeling door de bergen maakt, kom je vaak de Noren zelf ook tegen. Gelijk hebben ze! Wie kan dit nou zijn eigen achtertuin noemen? Eén van die bekende wandelingen is de Preikestolen met een fantastisch uitzicht over de Lysefjord. Het fjord is zo’n 40 kilometer en staat vooral bekend om die rotsen aan beide kanten, zoals het uitzichtpunt van Preikestolen! En het grootste voordeel? Het startpunt van deze wandeling is slechts drie kwartier rijden van Stavanger. Combineer je wandeling met een bezoek aan het oude stadscentrum en waan je in de geschiedenis van deze de regio Rogaland.

Uitzicht over Preikestolen en Lyfefjord vlakbij Stavanger. Foto: Terje Rakke

Kajakken op een gletsjermeer in Jostedalsbreen

Bewonder de gletsjers van wel heel dichtbij én op een unieke manier. Stap in de kajak en vaar over een kraakhelder gletsjermeer naar het uiteinde van de Austedal gletsjer. Na een welverdiende pauze trek je de ijzers onder de schoenen en is het eindelijk tijd! De gletsjer die eerst heel ver weg leek, ligt nu pal onder je… Tijdens de wandeling volg je de gids die je naast de mooiste routes, ook interessante verhalen over de gletsjers vertelt.

Kajakken op een gletsjermeer in Jostedalsbreen. Foto: Åse Marie Evjen

Op vakantie met Buro Scanbrit

Ontdek het zelf! Bekijk hier alle rondreizen naar Noorwegen van Buro Scanbrit die starten met een overtocht met de Holland Norway Lines. Tip: voor de zomer is de ferry al bijna vol maar de fjorden van Noorwegen zijn ook prachtig in het voor- of najaar!

Ontdek deze bestemming

Rustig reistempo
8.0
Autorondreis

Geir

17- of 19-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

Hoogvlaktes, fjorden en Noorse zuidkust

Met de kinderen
Met z'n tweeën
7.3
Autorondreis

Jonna

17-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Noorwegen

Vertrek met de ferry vanuit Eemshaven

Met z'n tweeën
8.5
Autorondreis

Else

15-daagse autorondreis langs hotels

Noorwegen

Ervaar de charme van historische hotels

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit