Kakslauttanen glazen iglo's in Kakslauttanen, nabij Saarisalkä, Fins Lapland

IJskoud onder de wol

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op woensdag 27 oktober 2021

Als je de winter in het wonderwitte en ijzig koude noorden van Finland doorbrengt, wil je 's nachts maar één ding: een warm bed. En dat kan, zelfs in ijskoude accommodaties als een sneeuwhotel, ijshotel of glazen iglo. Of boek een Finse kota met glazen dak, zodat je vanuit je bed het noorderlicht kunt zien. En als je het toch nog een beetje koud hebt? IJskoud overnachten is zo mooi dat je er vanzelf warm van wordt. Drie accommodaties om bij weg te smelten.

Hiervoor blijf je graag wakker

Van slapen komt misschien niet zo veel. Maar dat is niet erg, want wanneer heb je nou de kans om zo veel sterren te zien als je nog nooit zag? Of het noorderlicht terwijl je tot je neus onder de dekens ligt? De Finse kota's van Northern Light Village zijn net als alle Finse kota's van hout en hebben net als alle Finse kota's zes, acht of tien hoeken. Wat ze bijzonder maakt, is het dak. Dat is van glas. Midden in een winters bos, de takken van de naaldbomen zwaar van de sneeuw, lig jij heerlijk warm naar de sterren of het grillige groene lichtspel van het noorderlicht te kijken. Slapen kan later ook nog....

In Saariselkä in Fins Lapland liggen de kota's van Nortern Light Village

Draai met de sterren mee

De Inuit doen niet anders. Voor veel volken in het noorden is het de gewoonste zaak van de wereld om in een iglo te slapen. Voor ons is het een ervaring om nooit te vergeten. En helemaal als je iglo niet van sneeuw is maar van glas. Want dan zie je ook nog eens wat. Grote steden met veel lichtvervuiling zijn er in Lapland niet. Vanuit de glazen iglo's van Levin Iglut zie je vanuit je bed alle sterren aan de hemel. Of het noorderlicht natuurlijk, als je geluk hebt. Je bed is draaibaar zodat je steeds met de mooiste sterren kunt meebewegen. Overdag zit je trouwens ook goed in je iglo. Vanaf de 340 meter hoge berg waar je slaapt, is het uitzicht ook bij daglicht adembenemend. Je hoeft je iglo helemaal niet uit, je hebt er alle comfort. En: ook al is het -30, de ruiten beslaan niet.

Overnacht in de glazen iglo's van Levin Iglut

Koude kunst

Het is koud en het is kunst en het is elk jaar helemaal nieuw. Elk jaar opnieuw creëren Finse ijs- en sneeuwkunstenaars vanuit het niets sneeuw- en ijshotel SnowVillage. Zes weken lang bouwen ze aan de kamers van sneeuw, een restaurant van ijs - met stoelen van ijs - en de coolste bar van de wereld waar je je ijskoude cocktail drinkt uit een glas van ijs. Van 20 miljoen kilo sneeuw en 350.00 kilo ijs maken ze elk jaar weer een nieuw kunstwerk, met kamers die door beeldhouwers worden gedecoreerd. Of het buiten nu +5 of -30 graden is, de temperatuur in de bar is altijd een stabiele -5. Niet heel warm, nee, maar gewikkeld in een dekentje en met een kop warme chocola tussen je handschoenen hoef je het echt niet koud te krijgen. En om te slapen? Op je bed van ijs ligt een warme rendierhuid en je slaapt in een thermische slaapzak. En 's ochtends word je gewekt met een glas warme bessensap. En een diploma, want je bent natuurlijk wel een béétje een die hard als je ijskoud hebt overnacht.

Kijk hier voor meer ijskoude accommodaties in Finland, Noorwegen en Zweden om bij weg te smelten?

Lapland Hotel SnowVillage in Kittilä, Fins Lapland

Ontdek deze bestemming

Aanbieding
Actieve vakanties
Met z'n tweeën
8.5
Winter Adventure

Winter Adventure Ylläs

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Fins Lapland, Ylläsjärvi

Inclusief 4 exclusieve winterexcursies

€ 150 korting per boeking

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
Wintersport

Levin Iglut

2-daags arrangement met verblijf in bijzondere accommodatie

Fins Lapland, Levi

Luxe glazen iglo's onder een prachtige sterrenhemel

Wintersport

Lapland Hotel SnowVillage vanuit Ylläs

2-daags arrangement met verblijf in bijzondere accommodatie

Fins Lapland, Ylläsjärvi

Uniek gebouwd van sneeuw en gedecoreerd met ijssculpturen

Met z'n tweeën
Wintersport

Northern Lights Village

2-daags arrangement met verblijf in bijzondere accommodatie

Fins Lapland, Saariselkä

Finse houten kota's met glazen dak

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit