De 5 mooiste treinreizen

Geplaatst door Annemarie Bergfeld op woensdag 01 april 2020

Je zit lekker onderuit, je ziet de mooiste landschappen voorbijglijden, je neemt er nog eens een lekker drankje bij en kletst gezellig met elkaar. Totdat je stilvalt omdat er buiten weer zó iets moois te zien is: een kasteel in een groene vallei, een schuimende waterval, eeuwige sneeuw op de bergtoppen. Hóe je dat allemaal doet? In de trein! Niks is relaxter - en duurzamer - dan je lekker láten rijden. En op de mooiste plekken stap je natuurlijk uit.

1) Ierland - alle highlights

Wil je op een ontspannen manier alle highlights van Ierland zien? De oplossing heet: treinrondreis Paddy. In acht dagen trein je van afwisselend Dublin, via het energieke Cork en de bruisende studentenstad Galway naar het ruwe Belfast. En tussen de steden in? Maak je borst maar nat voor een van de meest roemruchte kastelen van het land, Blarney Castle, voor de droomlandschappen van de Ring of Kerry en de Cliffs of Moher, de hoogste kliffen van Europa. En dan hebben we ze nog lang niet allemaal gehad, in Ierland rol je van het ene hoogtepunt in het andere. En tussendoor? Dan zit je met de gastvrije Ieren in de pub en reken maar dat daar muziek bij klinkt!

2) Engeland - de leukste plaatsen
Bath, Cambridge, Salisbury: veel van Engelands leukste plaatsen liggen in het zuiden van het land. Tijdens treinrondreis Ruby reis je ontspannen van de een naar de ander. In UNESCO Werelderfgoedstad Bath badder je in dezelfde natuurlijke warmwaterbronnen als de Romeinen en loop je eindeloos langs de sjieke 18e-eeuwse architectuur. Het groene Cambridge is bekend om zijn colleges, de eeuwenoude imposante universiteitsgebouwen. In Salisbury ontdek je 800 jaar geschiedenis en natuurlijk boek je een excursie naar het prehistorische Stonehenge. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Norwich, Brighton en Londen, want ook die echt-Engelse steden ga je tijdens deze reis ontdekken.

3) Schotland - Schotser krijg je het niet

Zoek je het liever wat noordelijker? Boek dan treinrondreis Andrew tussen Edinburgh en Inverness. In de hoofdstad van Schotland zie je de nationale kroonjuwelen en geniet je van de nationale drank, whisky natuurlijk. Edinburgh is een gemoedelijke en moderne stad tegelijk waar je makkelijk meerdere dagen rondslentert. En dan reis je door indrukwekkende landschappen naar de hoofdstad van de Hooglanden: Inverness. Ga naar Inverness Castle en winkel relaxed in de autovrije binnenstad. En wat dacht je van een excursie naar het 13e-eeuwse Urquhart Castle en Loch Ness? Veel Schotser krijg je het niet.

4) Zweden - tot voorbij de poolcirkel

Van Stockholm tot voorbij de poolcirkel in de trein, wat een heerlijk vooruitzicht! Je ziet uitgestrekte meren en glooiende landschappen aan je voorbijglijden, je passeert honderden van die mooie rode Zweedse huizen en je rijdt door wildernissen waar beren lopen. De elfdaagse treinrondreis Thomas brengt je naar interessante dorpen en stadjes, maar neemt je ook mee de natuur in. Er zijn excursies naar bergen en natuurparken, activiteiten zoals kanovaren en vissen en je maakt kennis met de Sami, de bewoners van Lapland. En vanzelfsprekend stopt de trein ook op de poolcirkel want natuurlijk wil je je poolcirkelcertificaat in ontvangst nemen.

5) Noorwegen - treinen én varen
Langs steile berghellingen en schuimende watervallen. Op de 20 km lange Flåmsbana overbrug je een hoogteverschil van bijna 900 meter, de lijn tussen Myrdal en Flåm is daarmee de steilste spoorlijn van Europa. Tijdens treinrondreis Ole ga je meer van het spectaculaire Noorwegen zien. Oslo en Bergen zijn levendige steden en de natuur ertussenin is verbluffend mooi. Om de wonderbaarlijk mooie fjorden te beleven, ga je ook nog varen.

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit