De top 10 mooiste plekken van IJsland

Geplaatst door Rick Schaak op donderdag 21 maart 2024

Deze zomer is het noorden van Scandinavië de hotspot met IJsland hoog op de bucketlist. Verken ruige landschappen, geniet van rust en ruimte, en ontdek een diepe verbinding met de natuur. Voordat je naar IJsland vertrekt, wil je natuurlijk weten waar je de mooiste plekjes vindt en wat je er allemaal kunt beleven. In deze blog hebben we de 10 hoogtepunten van IJsland voor je verzameld die je absoluut niet mag missen! Laat je inspireren en maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur!

Landmannalaugar

Een waar paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers, gelegen in de ongerepte wildernis van het binnenland van IJsland. Deze regio staat bekend om zijn kleurrijke ryolietbergen*, borrelende  warmwaterbronnen en uitgestrekte lavavelden. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers, met diverse routes door prachtige landschappen. Waarom je kiest voor IJsland? Of je nu ontspant in een natuurlijk warmwaterbad, de Laugavegur-trektocht volgt of gewoon de omgeving verkent, IJsland biedt een onvergetelijke ervaring met veel schoonheid. 

*een vulkanisch gebergte gevormd door ryoliet magma met steile hellingen en een lichte, soms roze kleur door het hoge silicaatgehalte.

Lofthellir ijsgrot

De Lofthellir ijsgrot is alleen bereikbaar met een 4x4 truck en een wandeling van 20 minuten over lavavelden. Een echte belevenis! Diep onder de grond biedt de Lofthellir ijsgrot een adembenemende ervaring, met millennia oude ijsformaties. Avonturiers kunnen zich onderdompelen in de betoverende sfeer terwijl ze door de met ijs bedekte gangen dwalen, verlicht door zacht schijnende lichtstralen. Het verkennen van de Lofthellir ijsgrot is een unieke kans om één van IJslands natuurlijke wonderen te ervaren.

Hveradalur vallei, Kerlingarfjöll

Gelegen in het hart van IJsland, de betoverende Hveradalur staat bekend om zijn geothermische activiteit en surrealistische landschappen. Hier vind je borrelende modderpoelen, stomende fumarolen* en kleurrijke minerale afzettingen die het landschap schilderen met levendige tinten. Wandelaars genieten van de verschillende paden die door deze vallei slingeren en worden beloond met panoramische uitzichten op de omringende bergen en valleien. Hveradalir biedt een unieke kans om de kracht en schoonheid van de natuurlijke geothermische activiteit van IJsland te ervaren.

*een opening in de aarde, vaak in de buurt van vulkanen, waar hete gassen en dampen uit ontsnappen.

Stokksnes-Vestrahorn

De bekende plek aan de zuidoostkust van IJsland die fotografen en natuurliefhebbers betovert. Stokksnes, de thuisbasis van de majestueuze Vestrahorn, biedt een adembenemend landschap met scherpe pieken die oprijzen uit het zwarte zandstrand, omgeven door weerspiegelingen in de getijdenpoelen. Waarom je naar IJsland moet gaan? Stokksnes is een must-see bestemming die een perfecte combinatie van ruige natuur en serene schoonheid biedt.

Svartifoss Waterval in Skaftafell

Een betoverende juweel van de IJslandse natuur, verscholen in het hart van het Skaftafell National Park. Deze waterval is beroemd om zijn unieke omgeving, omringd door rechthoekige basaltkolommen die lijken op buizen van een pijporgel, gevormd door de afkoeling van lavastromen duizenden jaren geleden. Het contrast tussen het heldere wit van het neerstortende water en het donkere basaltsteen creëert een adembenemend schouwspel dat bezoekers over de hele wereld verrukt.

Gletsjermeer Fjallsárlón

Waarom naar IJsland gaan? Maak een zodiac boottocht over het betoverende gletsjermeer Fjallsarlon en ervaar een glinsterend panorama van drijvende ijsbergen die afbreken van de Vatnajökull-gletsjer. Ervaar een combinatie van serene rust en indrukwekkende ijsschotsen met verschillende kleuren en geniet van een onvergetelijke ervaring te midden van de natuur van IJsland. Het voordeel van de zodiac boot is dat deze dicht bij de ijsschotsen en de gletsjer komt.

Hverfell krater

Hverfell, wat hete-bronnen-berg betekent, is een imposante vulkanische krater in het noorden van IJsland en biedt een prachtig uitzicht op het omringde landschap. Deze kegelvulkaan domineert de omgeving met zijn indrukwekkende aanwezigheid. Het heeft een diameter van ongeveer een kilometer en een hoogte van meer dan 400 meter. Je kan er een steile wandeling maken naar de rand van de krater voor een panoramisch uitzicht op het Mývatn meer en de wilde schoonheid van IJsland.

Mývatn meer

Het Mývatnmeer, gelegen in het noorden van IJsland, is een betoverend landschap vol vulkanische activiteit. Omringd door rookpluimen en borrelende modderpoelen, biedt het meer een uniek schouwspel van natuurlijke schoonheid. Met zijn opvallende lavaformaties bij Dimmuborgir, geothermische gebieden zoals Námaskarð en de kleurrijke berg Leirhnjúkur in het Krafla-gebied, is het Mývatnmeer een must-see bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers in IJsland. Na een dag vol activiteiten ontspan je in de Mývatn Nature Baths.

Reynisfjara Black Beach, Vík

Dit is een van de meest populaire zwarte stranden rondom Vik. Een must-see vanwege zijn bijzonder langgerekte zwarte zand en indrukwekkende basaltblokken muur, inclusief de nabijgelegen grot. Vanaf de stenen pilaren van Reynisdranger heb je een mooi panoramisch zicht dat een fotogeniek en indrukwekkend decor biedt.

Secret Lagoon

Dompel jezelf onder in de warmte van de geothermische lagune aan de rand van de Atlantische Oceaan. Met een constante temperatuur van ongeveer 38-40 graden celsius biedt het een ontspannen en authentieke wellnesservaring te midden van het prachtige landschap van IJsland. Het badderen in warmtebronnen is een groot onderdeel van de IJslandse cultuur. 

Ontdek alle vakanties van Buro Scanbrit naar IJsland. Ga je mee met Buro Scanbrit? Dan weet je zeker dat je zorgeloos op reis gaat. En wist je dat wij voor elke reiziger die met ons naar IJsland gaat een boom planten op IJsland? Zo helpen we mee aan de herbebossing van IJsland. Lees er meer over.

Ontdek deze bestemming

Aanbieding
Met de kinderen
Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.8
Fly Drive

Sindri

15-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

Rondreis IJsland naar alle hoogtepunten

€ 300 korting per boeking

Aanbieding
Met de kinderen
Rustig reistempo
7.0
Fly Drive

Ólafur

8-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

De hoogtepunten van de Golden Circle en Diamond Circle

€ 175 korting per boeking

Rustig reistempo
8.6
Fly Drive

Björk

12- of 13-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

Op avontuur naar het beste van IJsland

Aanbieding
Met z'n tweeën
Rustig reistempo
Fly Drive

Katla

15-daagse rondreis langs hotels

IJsland

Ontdek in rustig reistempo spectaculair IJsland

€ 250 korting per boeking

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit