Rustig reistempo
Rustig reistempo
Actieve vakanties
Actieve vakanties

Houtvlotavontuur

2-, 5- of 8-daagse tocht - Zweden

Reiscode SEHOUTVL
5 personen
vanaf 
€ 179
p.p.

Heb je een vraag?

Deel deze reis

  • Bouw je eigen houtvlot en voel je Robinson Crusoe
  • Avontuurlijke tocht met overnachting in de natuur
  • Tussenstops bij kleine dorpjes langs de Klarälven

Wil je echt iets bijzonders tijdens je vakantie? Dan kan je niet om een houtvlottocht heen! Nadat je 18 dikke boomstammen de rivier in hebt gerold, bind je ze met een touw aan elkaar. Daar bovenop bevestig je nog meer stammen van verschillend formaat en dan kan de tocht beginnen. Op je zelfgebouwde houtvlot zak je langzaam de Klarälven rivier af, maar pas op voor stroomversnellingen en zandbanken. Gemiddeld vaar je 8 uur per dag. Het ontdekken van de ongerepte natuur en kleine dorpjes langs de Klarälven doen je de drukte en de stress van thuis snel vergeten. Een heerlijke vakantie vol actie én rust!

Reiscode SEHOUTVL
5 personen
vanaf 
€ 179
p.p.

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Dag 1:

Verzamelen om 15.30 uur in Gunnerud. Ca. 95 km van Karlstad.

Het programma begint om 15.30 uur in Gunnerud met een introductie over het houtvlot en uitreiking van de uitrusting. Je hebt de tijd om alvast te kijken hoe een houtvlot eruit ziet. Je overnacht bij de ontmoetingsplaats op de camping in een zelf meegebrachte tent. De sanitaire voorzieningen zijn hier eenvoudig. Hier kan je ook je auto parkeren.

Je bouwt zelf je houtvlot

Dag 2 t/m 7:

Rond 07.30 uur met de bus naar Branäsäng. Ca. 100 km stroomopwaarts.

De volgende ochtend word je met de bus naar Branäsäng gebracht. Hier ga je het houtvlot bouwen. De boomstammen liggen al klaar op de oever. Je krijgt bij het bouwen instructie van een ervaren 'vlottenbouwer'. Het bouwen van het houtvlout vergt fysieke inspanning: je bent echt actief en intensief bezig. Het vlot wordt met touwen aan elkaar geknoopt en je bouwt een vlot dat uit 3 tot 4 lagen boomstammen bestaat. De totale oppervlakte per vlot bedraagt 18 m2. Halverwege de middag is het vlot gereed en kan de bagage 'aan boord' worden gebracht. Daarna kan het avontuur beginnen...

De Klarälven stroomt met een snelheid van ca. 2 km per uur. Je kan tijdens de tocht verschillende leuke plekken bezichtigen zoals de imposante kloof en waterval in Brattfället. Onderweg kom je een aantal landhandels tegen waar je boodschappen kunt doen. 's Avonds overnacht je op het houtvlot of je zet de tent op in de vrije natuur aan de oever van de rivier. Vooraf aan de tocht krijg je een kaart mee waarop aangegeven staat waar de winkels en ideale overnachtingslocaties zich bevinden.

Je kan er ook voor kiezen om tijdens de 8-daagse reis 50 km af te leggen. Je rijdt met eigen auto tot Björkebo en vanaf daar stap je op de bus van de organisatie en rijd je mee naar de startplek bij Branäsäng voor het bouwen van het vlot. Je zakt vervolgens de rivier af tot halverwege bij het plaatsje Björkebo. Je hebt aanzienlijk meer tijd aan wal om te genieten van de rust of het verkennen van de omgeving.

Volg de Klarälven rivier

Dag 8:

Aankomst in Gunnerud.

Bij aankomst in Gunnerud (rond 17.00 uur) moet het vlot weer worden afgebroken. De boomstammen kan je weg laten drijven. Wij raden je aan om na afloop een overnachting te reserveren voordat je je reis door Zweden vervolgt.

Ontmantel je houtvlot

Zweden

Wanneer je lange wandelingen of kanotochten wilt maken zonder iemand tegen te komen, ga dan op vakantie naar Zweden. Rijdend over rustige wegen kom je langs gouden korenvelden, naald- en loofbossen, bermen vol bloemen en talloze meren. In het hele land zie je de traditionele, roodgeverfde houten huizen die met kleurige bloembakken zijn versierd. Vergeet vooral niet op het dorpsplein te stoppen voor zo'n overheerlijk Zweeds ijsje!

Bossen, meren en bergen

Er zijn talloze natuurreservaten in Zweden, die kunnen variëren van een weitje vol orchideeën, een plas met bijzondere watervogels of een stukje oerbos. Het zuiden is vrij vlak met een afwisseling van akkers en weiden, berken- en dennenbossen, meren en rivieren. Naar het noorden wordt het heuvelachtiger. Vooral tegen de grens met Noorwegen komen bergtoppen van boven de 1000 meter voor, die tot ver in het voorjaar bedekt zijn met sneeuw. Rond de poolcirkel gaat het landschap over in toendra met lage struiken en rendiermos. Tijdens wandeltochten is er goede kans op een ontmoeting met een eland, rendier of bever.

Stockholm

Stockholm wordt ook wel het Venetië van Scandinavië genoemd, niet alleen doordat het gebouwd is op 14 eilandjes maar ook door de sfeer. Het is een gezellige en stad met veel kunst en cultuur. Op het eiland Djurgården bevind zich een aantal musea waaronder Skansen, 's werelds oudste openluchtmuseum. Bezoek ook het Vasamuseum en bewonder het 17e eeuwse oorlogsschip Vasa of voor de kinderen het Junibacken waar de sprookjes van Astrid Lindgren levensecht worden uitgebeeld. Net buiten Stockholm ligt het Koninklijk Paleis Drottningholm. Wanneer je door de schilderachtige straatjes van Gamla Stan, de oude stad, wandelt waan je je in de Middeleeuwen. Hier bevinden zich talloze bijzondere boetiekjes, antiekwinkels en natuurlijk souvenirwinkels. De grootste winkelstraat is de Drottninggatan met veel kledingwinkels. Maar Stockholm is ook dynamisch met een trendy uitgaansleven, weids opgezet met brede promenades en bovenal geliefd, door de vriendelijke inwoners.

Cultuur

Wereldberoemd zijn de Gamla Stan van Stockholm, het openluchtmuseum Skansen en het ingenieuze sluizensysteem in het Göta Kanaal, evenals de leuke kinderattracties zoals Astrid Lindgrens Värld of het pretpark Liseberg. Maar volg ook eens zo'n bordje langs de weg naar een onbekende bezienswaardigheid. Het kunnen eeuwenoude muurschilderingen zijn in een idyllisch gelegen kerkje, een elandenval of een oude watermolen bij de rivier waar dertig jaar geleden de boeren nog in de rij stonden met karren vol graan.

Allemansrecht
Het allemansrecht is een typisch Zweeds fenomeen. Het houdt in dat je mag gaan en staan waar je wilt, mits een aantal regels in acht wordt genomen. Door de velden wandelen, over hekken klimmen of zomaar ergens gaan zwemmen is toegestaan zolang het geen overlast met zich meebrengt. Ook een vuurtje stoken, bijvoorbeeld bij een schuilhut voor wandelaars of bij een goede visstek, is toegestaan - behalve wanneer er door de droogte gevaar voor bosbrand bestaat.

Klimaat

Het zomerklimaat in Zuid- en Midden-Zweden is te vergelijken met dat van Nederland, maar er zijn meer zonuren en boven de poolcirkel is het enkele graden kouder dan in het zuiden.

Warme golfstroom
Denk aan een warme zomerdag in Zweden en je ligt in gedachten op een door de zon verwarmde, gladde rots waar het heldere water van de zee tegenaan kabbelt. De unieke Zweedse scherenkust bestaat uit duizenden eilandjes die het vasteland als een soort kraag omgeven. Dankzij de warme golfstroom heerst er een mild klimaat met in de zomer vele zonne-uren. Behalve zwemmen, zeilen en vissen tijdens je autovakantie kun je er rondslenteren door pittoreske vissersplaatsjes en koffie drinken op een gezellig terrasje aan de haven.

Winter in Zweden
In de winter schommelt de temperatuur tussen -3 en -9°C, maar soms daalt de thermometer tot onder de -20°C. Doordat de lucht veel droger is dan bij ons voelt het meestal niet zo koud aan. Januari is de koudste maand. De dagen zijn dan ook het kortst. Februari, maart en april kenmerken zich door zeer stabiel, aangenaam winterweer. In Zweeds Lapland, boven de poolcirkel, heerst een subarctisch klimaat, met temperaturen tussen de -10 en -30°C.

De schoonheid van winters Zweden zal je verbazen. De besneeuwde heuvels met uitgestrekte bossen en bevroren meren doen idyllisch aan. In dit winterlandschap zijn er voldoende mogelijkheden om te skiën of andere winterse activiteiten te beoefenen, zoals schaatsen of huskytochten. De skigebieden hebben uitstekende voorzieningen voor kinderen. Zweden is dan ook de familiebestemming bij uitstek.

Seizoen
Wij bieden onze zomervakanties aan vanaf medio mei t/m september. Het toeristenseizoen is van half juni t/m half augustus. Houd er rekening mee dat buiten deze periode een aantal attracties, tolwegen en veerverbindingen gesloten kunnen zijn. Het winterseizoen loopt van half december t/m eind maart. Februari en maart zijn bij Scandinaviërs de populairste wintersportmaanden.

Noorderlicht in Zweden

In Zweden vind je 1 van de beste plekken om het noorderlicht te spotten: het Aurora Sky Station in Abisko. Tijdens onze bijzondere Aurora Borealisreis door Zweden en Noorwegen kom je langs Abisko, en ga je ook daadwerkelijk naar het Sky Station toe. Ook vanuit Kiruna heb je goede kansen om het noorderlicht in Zweden te spotten, bijvoorbeeld vanuit het IJshotel!

Zweden

Midden-Zweden

Dit is het land van Nils Holgersson: roodgeschilderde houten huizen en eindeloze bossen waardoor zich rivieren slingeren. Het water van de honderden meren is zo zuiver dat je het kan drinken. Er wonen weinig mensen en nergens komen zoveel elanden, dassen en bevers voor als hier. Genoeg ruimte voor mooie wandelingen door eindeloze bossen of een kanotocht.

Värmland en Dalarna

Värmland en Dalarna vormen het hart van Zweden. Hier worden de oude Zweedse tradities in ere gehouden. Overal staan de typisch Zweedse roodhouten huizen met witte raamkozijnen en een trap naar de veranda die in de zomer met bloembakken is versierd. In de streek rond het Siljanmeer zijn de ateliers waar de beschilderde houten Dalapaardjes worden gemaakt. Met kinderen breng je natuurlijk een bezoek aan Tomteland bij Gesunda. Daar woont niet alleen de Kerstman met zijn helpers maar ook ondeugende trollen en elven die je de trollentaal kunnen leren.

Hét buitenleven

In de prachtige, afwisselende natuur zijn zeer veel en goed gemarkeerde wandelroutes waarbij moerassen vaak via houten vlonders overgestoken kunnen worden. Ook kanoroutes en overlandtransporten voor de kano’s zijn duidelijk aangegeven. Wanneer je een heleboel doorgeknaagde berkenbomen langs de waterkant ziet liggen dan weet je het wel: hier is een beverkolonie aan het werk geweest. Op de wandel- en kanotochten kom je allerlei bessensoorten, wilde aardbeien en frambozen tegen. De meest geliefde soort is de hjortron, een oranje moerasbraam die vrij zeldzaam is.

Grensgebergte met Noorwegen

In Noord-Dalarna en Jämtland, tegen de grens met Noorwegen aan, komen bergtoppen van 1000 tot 1800 meter hoog voor die tot ver in het voorjaar bedekt zijn met sneeuw. In het Fulufjället Nationaal Park bij Idre kan je naar de hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär, wandelen via een mooi aangelegd natuurpad. Onderweg passeer je eeuwenoude, immens dikke naaldbomen voordat je de boomgrens bereikt. Aan de voet van de waterval duiken waterspreeuwen in en uit het ijskoude water.

Midden-Zweden

Värmland

Värmland ligt in het midden van Zweden en is een populaire bestemming voor gezinnen met kinderen. De natuur is eigenlijk al de grootste speeltuin die Värmland heeft, maar daarnaast kan je er ook veel outdooractiviteiten doen. Fietsen, wandelen, paardrijden, vissen, kanoën en houtvlotvaren. In Värmland komen veel bevers en elanden voor, en soms worden er sporen van een lynx of wolf gevonden. Maar er is niet alleen maar natuur. Er zijn ook leuke stadjes, zoals Sunne en Arvika, romantische landhuizen, en kerkjes met fresco’s en houtsnijwerk van honderden jaren oud. In Värmland kan het allemaal!

Vänern en Vättern

De 2 grootste meren van Zweden zijn Vänern en Vättern. De provincie Värmland ligt aan het grootste meer Värnern dat 140 bij 75 km groot is. Rondom het meer liggen o.a. de steden als Säffle en Karlstad, de hoofdstad van Värmland. Door de beide meren loopt het Götakanaal, onderdeel van de rivier Göta älv. Dit is de, deels gekanaliseerde, waterweg tussen Göteborg en Stockholm.

Glaskogen natuurgebied

Dit natuurgebied van 28.000 hectare is gelegen rondom de meren Stora en Övre Gla. Het heeft een bijzondere flora en fauna en kan het beste te voet of met de kano ontdekt worden. Een kanotocht of mountainbiketour in Glaskogen kan gecombineerd worden met een lorriefietstocht over de oude spoorlijn. Ook kan je hier meegaan op een elanden- of beversafari.

Noord-Värmland

Naar het noorden wordt het dal van de Klarälven rivier smaller, met kleine dorpjes die pal aan de rivier liggen. Sysslebäck is het hele jaar door een centrum van allerlei activiteiten, van zalm vissen en kanoën tot raften en skiën op de Branäsberget. Ook Sälen is een skioord. Het is de startplaats van de beroemde langlaufrace Vasaloppet, die de route volgt die Gustav Vasa in 1522 per ski aflegde.

Klarälven

In de zomer trekt de brede Klarälven, naast veel zalm- en forelvissers, ook veel kanoërs en houtvlotvaarders. In Hagfors is een spoorwegmuseum waar je een tocht kunt maken met een lorriefiets over de oude spoorlijn. Bij Råda kan je in het Big Four roofdierencentrum kennis maken met de inheemse bruine beer, lynx, wolf en veelvraat. Overal zijn gemarkeerde routes voor hikers en bikers, langs watervallen, diepe kloven en uitzichtpunten.

Sunne

Tussen de twee meren Melan en Övre Fryken in ligt het gezellige provinciestadje Sunne. Ga mee met het antieke stoomschip Freja af Fryken op een rondvaart over de meren, of volg een van de vele gemarkeerde wandelpaden in de omgeving. De streek rond Sunne werd wereldberoemd door de boeken (en films) van de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf. Haar in traditionele Zweedse stijl ingerichte huis, Mårbacka, is te bezichtigen.

Värmland

Oslo-Kiel, Color Line

Als je met je eigen auto naar Noorwegen wilt rijden maar niet zoveel kilometers wilt maken, is een overtocht met Color Line via de route van Kiel naar Oslo een ideale verbinding. De super-luxe ferries brengen je in 20 uur naar hartje Oslo. Aan boord verveel je je niet. Voel je gelijk op vakantie met de vele faciliteiten: - Shopping mall - Zwembad - Vele restaurants Meer details

Color Line, overtocht Kiel-Oslo

Bekijk een grotere afbeelding van Oslo-Kiel, Color Line

Kiel - Oslo, Color Line

Als je met je eigen auto naar Noorwegen wilt rijden maar niet zoveel kilometers wilt maken, is een overtocht met Color Line via de route van Kiel naar Oslo een ideale verbinding. De super-luxe ferries brengen je in 20 uur naar hartje Oslo. Aan boord verveel je je niet. Voel je gelijk op vakantie met de vele faciliteiten: - Shopping mall - Zwembad - Vele restaurants Meer details

Color Line, overtocht Kiel-Oslo

Bekijk een grotere afbeelding van Kiel - Oslo, Color Line

Göteborg - Kiel, Stena Line

De dichtstbijzijnde vertrekhaven vanuit Nederland is Kiel, in Noord-Duitsland (ca. 530 km / 6 uur rijden vanaf Utrecht). Je scheept ‘s avonds in en na ca. 9,5 uur varen kom je de volgende morgen heerlijk uitgerust in Göteborg aan. Aan boord van de Stena Scandinavica en Stena Germanica kan je genieten van een heerlijk Scandinavisch buffet. Verder vind je er diverse bars, een bioscoop en een winkel. Meer details

Stena Line, overtocht Kiel-Göteborg

Bekijk een grotere afbeelding van Göteborg - Kiel, Stena Line

Vertrekdatum

Prijsindicatie per persoon

Ma Di Wo Do Vr Za Zo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

€ 179

22

23

€ 179

24

25

€ 179

26

27

28

€ 179

29

30

€ 179

31

Bijzonderheden

- In verband met de veiligheid zijn minimaal 2 volwassenen (16 jaar en ouder) per vlot vereist

Houtvlotavontuur

Klik op een datum en prijs, voor een prijsberekening..

Inbegrepen

- 1, 5 of 8 dagen op het houtvlot (max. 5 pers.)
- Overnachting in een 4-persoonskampeerhut type A bij de 2-daagse tocht
- Overnachting op de camping in een zelf meegebrachte tent bij de 5 en 8-daagse tocht
- Transfer naar en van begin/eindpunt
- Begeleiding bij de bouw
- Materiaal en gereedschap om vlot te bouwen
- Basisuitrusting
- Kaart van de rivier en omgeving
- 1 kano bij de 5 en 8-daagse tour (geschikt voor 2 personen)

Niet inbegrepen

- Bad- en bedlinnenset kampeerhut SEK 150 p.p. ter plaatse te voldoen of zelf meenemen
- Eindschoonmaak kampeerhut SEK 400 ter plaatse te voldoen of zelf te verzorgen

Overige info

- Voor de 2-daagse tocht informatiebijeenkomst om 14:30 uur op Klarälvens Camping. Voor de 5- en 8-daagse tocht informatiebijeenkomst om 15:30 uur in Gunnerud
- Basisuitrusting bestaat uit: houtblokken, touwen, reddingsboei, peddel, paal, reddingsvest, zeil, lucifers, bord voor op kookpitje, EHBO kit, emmer, afvalzak, toiletpapier, spade, jerrycan voor water, topografische kaart, opslagbox, kano (of sit-on-top Kayak) en service van de instructeur

Kindertarieven

- Kinderen 3 t/m 15 jaar ontvangen 50% korting

Meer inspiratie? Lees onze blogs

Optionele excursies

Houtvlotavontuur extra's

Bij de 5- en 8-daagse tocht is het mogelijk om een keukenuitrusting, proviandkist, tent en slaapzak toe te voegen aan de boeking.

Beoordelingen van deze reis

Klanten die deze reis gemaakt hebben, krijgen na thuiskomst het verzoek om de reis te beoordelen en hun ervaringen met ons te delen.

Gemiddelde beoordeling
8.1
Aantal beoordelingen 10

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit