Blaithin is een bijzondere reis langs de Ierse zuid- en westkust waarbij je overnacht in unieke accommodaties. Na een gezellige B&B in Clonakilty volgt een verblijf op een Irish Farmhouse bij Killarney. Vervolgens ga je naar een traditioneel Iers hotel met een gezellige pub. We raden je aan hier een heerlijke pint Guinness te proeven. Hoogtepunt is de overnachting in een kasteel in Clifden. Onderweg zijn er veel bezienswaardigheden en natuurlijk geniet je van de prachtige natuur. Je sluit de reis af in het gezellige Dublin.
Je verblijft in 3* en 4* B&B, Farmhouse, hotels en een kasteel.
vlucht Amsterdam-Cork met Aer Lingus. Clonakilty, Seabreeze B&B. 50 km, 2 overnachtingen.
Na aankomst op de luchthaven van Cork haal je de huurauto op en rijd je naar deze kleine B&B waar je hartelijk wordt ontvangen door Eileen met thee en zelfgebakken scones. Clonakilty is een leuk plaatsje waar je 's avonds in de pub geniet van Ierse muziek. De mooie kuststreek van Cork is rijk aan wilde bloemen en prehistorische vondsten, zoals de Drombeg steencirkel. De prachtige kust is vlakbij, Inchydoney Beach is een van de pareltjes en ligt op 10 minuten rijden van Clonakilty.
Killarney, Salmon Leap Farmhouse of gelijkwaardig. 130 km, 2 overnachtingen.
Op weg naar Killarney passeer je Glengarriff aan Bantry Bay, dat zo beschut ligt dat er subtropische planten gedijen. In de baai is een zeehondenkolonie. Via Kenmare rijd je naar de voormalige boerderij, die ca. 15 km van het Killarney National Park en de Ring of Kerry gelegen is. Op de volle dag van je verblijf raden we een rondrit op de spectaculaire Ring of Beara aan!
Ballyvaughan, Hylands Burren Hotel. 150 km, 1 overnachting.
Door bij Tarbert de veerboot te nemen over de Shannon en de kustweg te volgen naar het noorden bereik je county Clare. Je passeert de indrukwekkende Cliffs of Moher. Het tradionele en sfeervolle Hylands Burren hotel ligt midden in het gehuchtje Ballyvaughan en is een ideaal uitgangspunt voor een tocht in het natuurgebied The Burren of een dagje naar het gezellige Galway.
Ierland is geliefd om haar rust, ruimte en unieke natuurschoon. De 5000 km lange Ierse kust bestaat uit een afwisseling van hoge kliffen en diepe baaien, waarvoor talloze eilanden liggen. Zoals de ruige en woeste Aran Islands waar op de kale rotsen kleine witte cottages staan en misvormde bomen die door de Atlantische stormen zijn scheefgegroeid. In het Ierse binnenland worden de groene heuvels doorsneden door muurtjes van natuursteen en overal glinstert het blauw van de meren en kronkelende rivieren.
Ierland is een paradijs voor vogelliefhebbers en er is een overvloed aan wilde bloemen. In het voorjaar zijn de hellingen geel van de brem en in de zomer rood van de bloeiende wilde fuchsia's. Op de Burren groeien rotsplantjes die uniek zijn voor Europa. Langs de noordwestkust maken de heuvels plaats voor hogere bergruggen. Daar lopen vooral schapen rond - of wilde pony's zoals in Connemara - terwijl in zee otters, zeehonden en dolfijnen voorkomen. Een van de bekendste geologische bezienswaardigheden van de wereld is de legendarische Giant's Causeway, een reuzentrap van basaltzuilen in Noord-Ierland.
Al vanaf de zesde eeuw werden door het hele land, vaak op de meest onherbergzame plaatsen, kloosters gesticht. Sommigen, zoals Clonmacnois en Inch Abbey, groeiden uit tot belangrijke centra van kunst en wetenschappen. Op de prachtige hoogkruisen uit die tijd zijn behalve bijbeltaferelen ook gebeurtenissen uit het leven van de Keltische koningen afgebeeld. Overal stuit je op merkwaardige 1000 jaar oude ronde torens met een deur die zich een paar meter boven de grond bevindt: ze werden door de monniken gebruikt als vluchtplaats tijdens aanvallen van de Vikingen.
Dat de Ieren afstammen van de Kelten blijkt niet alleen uit hun taal, maar ook uit hun liefde voor muziek, verhalen en feestvieren. In veel pubs wordt nog met groot enthousiasme op de traditionele muziekinstrumenten gespeeld, zoals de bodhran (de Ierse trommel), de fiddle of de tinfluit. Met een beetje geluk stapt er uit het publiek nog een virtuoos naar voren, die meespeelt op twee klepperende eetlepels! Daarnaast zijn het Guinness Cork Jazz Festival en het Wexford Opera Festival, beide in oktober, internationaal bekend.
De golfbanen langs de westkust en noordkust zijn zeer populair door hun fantastische ligging met uitzicht op kliffen, zandstranden en zee. Op de achtergrond klinkt het geluid van de branding. Op sommige banen is het gevecht met de altijd aanwezige wind een extra handicap. Door de gemoedelijke sfeer voelen ook beginners zich op de Ierse golfbanen thuis en natuurlijk bestaat de mogelijkheid om een cursus te volgen. Veel informatie vind je op www.golf.ireland.ie en op www.golflinks.co.uk (Noord-Ierland).
De belangrijkste afwijkende verkeersregels van Ierland zijn, dat er links gereden wordt en dat verkeer op een rotonde altijd voorrang heeft. Ierland heeft geen uitgebreid netwerk van snelwegen maar de provinciewegen zijn over het algemeen goed. Ierland is overgestapt op het metrieke stelsel, wat tot gevolg heeft dat op nieuwe verkeersborden de afstanden in kilometers zijn aangegeven, terwijl op oude borden de miles nog worden gebruikt (ca. 1,6 km). Op antieke borden kan zelfs de Ierse mijl nog voorkomen (ca. 2,05 km)! De maximum snelheid in de bebouwde kom is 30 mph (50 km/uur) en buiten de bebouwde kom 60 mph (95 km/uur), tenzij anders aangegeven. Op de schaarse autosnelwegen is de maximum snelheid 70 mph (110 km/uur). Houd met je dagplanning dan ook rekening dat je gemiddelde snelheid niet veel hoger zal liggen dan 50 km per uur.
In het noordwesten van Ierland liggen ongerepte natuurgebieden zoals de uitgestrekte heide- en veengebieden van Connemara en de imponerende kliffenkust van County Mayo. Meer naar het noorden liggen de Blue Stack Mountains en de Derryveagh Mountains van Donegal en het afgelegen schiereiland Inishowen. In Connemara, op het schiereiland The Mullet en in Donegal wordt nog Gaelic gesproken.
Ten noorden van Galway Bay strekt zich Connemara uit, een gebied van heuvels, meren en heidevelden, waar nog turf wordt gestoken en gebruikt. De kust van Connemara met haar diepe inhammen en ontelbare eilandjes is één van de mooiste van Ierland. Het toeristische centrum is Clifden, een gezellig plaatsje waar ‘s avonds in de pubs enthousiast wordt gemusiceerd.
Op de laatste zondag van juli maken veel pelgrims de zware tocht naar de top van de Croagh Patrick (762 m) bij Westport. Volgens de overlevering luidde de Ierse beschermheilige Sint Patrick daar zijn bel, waardoor alle slangen uit Ierland werden verjaagd. Vanaf de top kan je Achill Island zien liggen, het grootste eiland voor de Ierse kust dat bijna geheel bedekt is met heide. De bevolking leeft er van de schapenteelt en visvangst.
Donegal is het best bewaarde geheim van Ierland! De kust is zo grillig gevormd dat er voor iedereen wel een privé-strandje te vinden is om te wandelen of te zwemmen. Een wandeling langs de kliffen wordt beloond met adembenemende vergezichten, zeker wanneer je de Slieve League Cliffs bezoekt, de hoogste kliffen van Europa. Met de auto beklimt je de Dún Lúiche bergpas in het Glenveagh National Park. Eén van de mooiste toeristische routes is de Atlantic Drive, waarbij elke bocht je voor een nieuwe verrassing plaatst.
’s Avonds in de pubs ontstaan vaak spontaan ‘sessions’ waarbij traditioneel Ierse muziek gemaakt wordt. Je kan kennis maken met typisch Ierse instrumenten zoals de bodhrán (de Ierse trommel), de fiddle of de tinfluit. Wereldberoemde artiesten zoals Enya en Clannad zijn hun carrière in een Ierse Pub begonnen.
De oostkust van Ierland, die grenst aan de Ierse Zee, heeft lange, brede zandstranden, waarlangs rotspartijen en duinen elkaar afwisselen. Tussen Wexford en Youghal is de kust veel grilliger met diepe inhammen en in zee uitstekende kapen. Landinwaarts rijzen de Wicklow Mountains op, een dichtbeboste heuvelrug met mooie rivierdalen.
Ierland kent een rijke historie en dat is zeker te zien in het oosten van Ierland. De provincies Meath, Kildare, Kilkenny, Waterford en Wicklow hebben een geschiedenis die tot wel 5.000 jaar terug gaat in de tijd. Laat je meevoeren door de tijd van de Kelten, Vikingen en Engelse landlords langs de gemarkeerde routes door het verleden.
In Kilkenny, Glendalough en Ardmore staan merkwaardige ronde torens van steen, zo’n 1000 jaar oud. De toegangsdeur bevindt zich een paar meter boven de grond: ze werden door de monniken gebruikt als vluchtplaats wanneer de kloosters door de Vikingen werden aangevallen en geplunderd, de ladders werden dan snel naar binnen getrokken.
Dublin is een stad van tegenstellingen, waarin mooie gebouwen, schitterende winkelstraten en veel musea te vinden zijn, maar ook rommelige markten, oude volkswijken, straatventers en bedelaars. Sommige van die oude wijken zijn nu juist weer helemaal in, zoals Temple Bar met haar gezellige restaurantjes en pubs.
Door de eeuwen heen was de vruchtbare vallei van de rivier de Boyne belangrijk voor Ierland. Niet alleen werden de High Kings of Ireland hier gekroond en begraven, 1690 werd de beroemde Battle of the Boyne hier gestreden, waarbij Koning Willem III zijn schoonvader Jacobus II versloeg. Zo kent de Boyne Valley meerdere historisch plaatsen met haar bezienswaardigheden waaronder Kells, Tara, Slane, Trim en het eeuwen oude Newgrange (UNESCO).
Ten zuidwesten van Dublin liggen de groene, beboste heuvels van de Wicklow Mountains, met als hoogste top de 926 m hoge Lugnaquilla Mountain. In het hart van de Wicklows ligt het mysterieuze Glendalough, ‘dal van twee meren’, het is een diepe vallei, waar in de 6e eeuw een klooster werd gesticht door de Ierse heilige St. Kevin.
Het zuidwesten is het meest bezochte deel van Ierland en dat is niet verwonderlijk, want het biedt een mengeling van ongerept natuurschoon en eeuwenoude geschiedenis. Dankzij de warme golfstroom is het bovendien gezegend met een mild klimaat. In de meest afgelegen gebieden, zoals het schiereiland Dingle, de Aran Islands en de MacGillycuddy Mountains, wordt door de bevolking nog Gaelic gesproken.
Aan de prachtige kust van de counties Cork, Kerry en Clare wisselen kale rotswanden en blauwe baaien, diepe beboste inhammen en kreken vol waadvogels elkaar af. Hier en daar liggen pittoreske haventjes, vanwaar vissersboten af en aan varen. Doordat de warme golfstroom de zuidwestkust passeert zijn de winters zacht, zodat zelfs subtropische planten er kunnen gedijen. In het voorjaar zijn de hellingen geel van de brem maar in de zomer rood van de bloeiende wilde fuchsiastruiken.
Na Cork en Limerick is Killarney de belangrijkste stad van het zuidwesten. Het heeft een gezellig centrum met populaire pubs, restaurants en veel winkels. In het Killarney National Park kan je wandelen, fietsen of paardrijden. Killarney ligt aan de beroemde toeristische rondweg de Ring of Kerry, met prachtige vergezichten over de zee en bergen. Minder bekend maar heel spectaculair is de autoroute Ring of Beara rondom de Caha Mountains, tussen Kenmare en Glengarriff.
Op het afgelegen schiereiland Dingle wordt nog Gaelic gesproken en het wemelt er van de forten, menhirs, Keltische kruisen en van die typische ronde stenen hutten die op bijenkorven lijken. Ze werden door monniken gebruikt om in te mediteren. Dingle telt meer dan 400 van zulke hutten! Maak een rondrit over de Slea Head Drive naar het meest westelijke puntje van Ierland, waar het uitzicht vanaf de kliffen op de onbewoonde Blasket Islands is onvergetelijk is. Zoek ’s avonds een pub op in Dingle Harbour, ooit een echt smokkelaarsnest.
The Burren is een ruig kalksteenplateau in Clare. Het lijkt een kaal maanlandschap maar is begroeid met bijzondere alpine plantjes, die zich in rotsspleten en holten hebben genesteld. De kalksteenlagen van de Burren vormen langs de kust de beroemde Cliffs of Moher, een steile, imponerende rotswand van 8 km lang en 230 meter hoog die bewoond wordt door zeevogelkolonies.
Aer Lingus, de nationale Ierse luchtvaartmaatschappij, vliegt dagelijks rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Cork. De aantrekkelijke vertrektijden maken dat je optimaal van de vakantiedagen kan genieten. Meer details
Bekijk een grotere afbeelding van Amsterdam-Cork, Aer Lingus
Aer Lingus, de nationale Ierse luchtvaartmaatschappij vliegt dagelijks rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Dublin. De aantrekkelijke vertrektijden maken dat je optimaal van de vakantiedagen kan genieten. Meer details
Bekijk een grotere afbeelding van Dublin-Amsterdam, Aer Lingus
Inbegrepen
- Vluchten volgens programma o.b.v. Economy klasse
- Luchthavenbelasting
- Ruimbagage 20 kg
- 9 x 24 uur autohuur cat. B met Hertz
- 9 nachten verblijf volgens programma o.b.v. logies/ontbijt
- Entree Irish Whiskey Museum
Niet inbegrepen
- Brandstoftoeslag
- Toeslag one-way kosten autohuur
Extra voordeel
- Uitgebreide reisbeschrijving
- Reisgids
- Wegenkaart
Overige info
- CO2-compensatie van de reis is inbegrepen
- Bij de stadshotels is parkeren tegen betaling
- One-way rentalkosten, ter plaatse te voldoen
- Bij het huren van een auto dient de hoofdbestuurder in het bezit te zijn van een creditcard
Afwijkende annuleringsvoorwaarden
Bij een definitieve boeking gelden er 100% annulerings- of wijzigingskosten voor het vliegticket.
In dit museum in Dublin neemt een enthousiaste gids je mee terug in tijd en vertelt je over het ontstaan en de geschiedenis van de Ierse whiskey. Daar horen boeiende verhalen bij en ook het verschil met andere whisk(e)y's komt aanbod. Natuurlijk hoort proeven er ook bij, je krijgt 3 verschillende whiskey's voorgeschoteld.
De Cliffs of Moher zijn wereldberoemd. Een indrukwekkende manier om de de Cliffs of Moher te zien is vanaf het water. Vanuit de haven van Doolin varen dagelijks bootjes naar deze imposante kliffen.
In dit museum in Dublin neemt een enthousiaste gids je mee terug in tijd en vertelt je over het ontstaan en de geschiedenis van de Ierse whiskey. Daar horen boeiende verhalen bij en ook het verschil met andere whisk(e)y's komt aanbod. Natuurlijk hoort proeven er ook bij, je krijgt 3 verschillende whiskey's voorgeschoteld.
Het Killarney National Park mag niet ontbreken aan je bezoek aan Ierland. Zowel vanaf het water als vanuit de traditionele koets. Met de koets ga je door het stadje Killarney naar Ross Castle in het nationale park. Na een bezoek aan het kasteel vaar je met een comfortabele, overdekte boot over Lough Leane en langs de McGillcuddy Reeks Mountains. Geniet van de flora en fauna van dit beroemde nationale park.
Geniet vanaf het kalme water van het spectaculaire landschap in de enige fjord van Ierland. Terwijl je informatie krijgt over het gebied wordt de boot met een beetje geluk vergezeld door een groep dolfijnen. Vanuit Leenane vertrekt een paar keer per dag deze indrukwekkende boottrip naar de schoonheid van the Twelve Bens en het Maam Turk gebergte. De luwte van deze bergen zorgt er voor dat het hier rijk is aan mosselen en ...
Klanten die deze reis gemaakt hebben, krijgen na thuiskomst het verzoek om de reis te beoordelen en hun ervaringen met ons te delen.