Noorderlicht bij Akureyri

Het noorderlicht spotten in IJsland

Geplaatst door Rick Schaak op maandag 14 augustus 2023

Welkom in het land van vuur en ijs! IJsland staat bekend om zijn adembenemende landschappen en natuurlijk het poollicht in de winter. Er is geen ervaring zo spectaculair als het waarnemen van het noorderlicht. Of de weergoden meewerken en je de dansende lichten in de nachthemel laten zien, hangt af van de tijd van het jaar en het weer. 

In deze blog nemen we je mee op een rondreis langs de beste plekken om het noorderlicht te ervaren. Of je nu in de buurt van Reykjavík bent, waar de bruisende hoofdstad het perfecte startpunt vormt, of dat je afgelegen regio’s van het land verkent, één ding is zeker: er zijn ontelbare mogelijkheden om het noorderlicht te spotten in IJsland. We laten je ook kennismaken met de leukste noorderlichtexcursies én delen waardevolle tips om je kansen op een glimp van het noorderlicht te vergroten.

Dat wordt een wintervakantie om nooit te vergeten. Lees snel verder!

Waar kan ik het noorderlicht in IJsland zien? – Reykjavík

Bekijk het magische noorderlicht met eigen ogen in Reykjavík! Reykjavík, de bruisende hoofdstad van IJsland, is een leuke bestemming om het noorderlicht te bewonderen in combinatie met de moderne stadsdynamiek. Hoewel de lichtvervuiling in de stad de zichtbaarheid van het noorderlicht kan verminderen, zijn er nog steeds mogelijkheden om op zoek te gaan naar dit natuurlijke verschijnsel. Een van de beste plekken om het noorderlicht te zien in Reykjavík is het Perlan Observatorium, dat een panoramisch uitzicht biedt op de stad en de omliggende gebieden.

Tip: maak een noorderlichtsafari vanuit Reykjavík, waarbij de gids je brengt naar een uitzichtpunt, weg van de verlichting van Reykjavík! Het is altijd weer een verrassing hoe het noorderlicht zich toont...

Hallgrímskirkja bij Reykjavík

Waar kan ik het noorderlicht in IJsland zien? – Akureyri

Akureyri, ook wel de "hoofdstad van het noorden" genoemd, is de perfecte plek om het noorderlicht te zien. Er zijn leuke activiteiten en excursies die je de mogelijkheid geven om het noorderlicht van dichtbij te ervaren. Een van de meest populaire activiteiten is het maken van een sneeuwscootertocht of een bezoek brengen aan de geothermische baden in de omgeving. Dompel je bijvoorbeeld onder in het heerlijke warme water van de natuurlijk warmwaterbron: Mývatn Nature Baths. Akureyri biedt niet alleen een unieke kans om het noorderlicht te zien, maar ook een geweldige vakantie-ervaring (een perfecte uitvalbasis voor een rondreis door IJsland!). Lees hier de blog over de top 10 attracties in Akureyri!

Vlieg rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Noord-IJsland om jouw noorderlichtavontuur te beginnen!

Noorderlicht bij Akureyri

Waar kan ik het noorderlicht in IJsland zien? – Vík

Tijdens je rondreis door IJsland mag een bezoek aan het plaatsje Vík met zijn prachtige zwarte stranden niet ontbreken. Vík is het meest zuidelijk gelegen plaatsje van IJsland en trekt jaarlijks veel bezoekers vanwege de bijzondere zwarte stranden rondom het voormalige vissersdorpje. Als dan ook nog eens het noorderlicht tevoorschijn komt, levert dat prachtige plaatjes op!

Tip: Vík is het ideale startpunt voor vele hoogtepunten van Zuid-IJsland. Vertrek naar de vulkaan Katla met de Katla ijsgrot of bezoek de watervallen van Skógafoss en Seljandfoss en maak jouw rondreis door IJsland compleet.

Het noorderlicht in zee bij Vík

Wanneer kan ik het noorderlicht in IJsland zien?

Het noorderlicht verschijnt op elk willekeurig moment van de dag, maar de beste tijd om het te zien is tijdens de donkere uren van de nacht. Tussen 22:00 en 03:00 's nachts heb je de grootste kans om het noorderlicht te spotten. Het zien van het noorderlicht hangt echter af van factoren zoals zonneactiviteit en de helderheid van de lucht. Wist je dat je al in september het noorderlicht kan spotten in Noord-IJsland?

Hoewel er geen garantie is dat je het noorderlicht zal zien, zijn er manieren om de kans groter te maken! Bekijk regelmatig het weerbericht, boek een tour waarbij ervaren gidsen je helpen om het noorderlicht te vinden, of download een noorderlichtapp!

Noorderlicht in IJsland

Activiteiten om het noorderlicht te achtervolgen

In IJsland is er niet alleen veel te zien, er is ook veel te beleven in de winter. Onderneem tal van activiteiten om het meeste uit je noorderlichtervaring in IJsland te halen. Rijd door besneeuwde landschappen met een sneeuwscooter, terwijl je het noorderlicht boven je hoofd ziet dansen. Of ga ijsvissen, ijsklimmen of breng een bezoek aan de geothermische baden om te ontspannen na een avond vol noorderlichtlichtavonturen.

Noorderlicht bij Mývatn

Noorderlichtvakanties in IJsland

Als je je volledig wilt onderdompelen in het noorderlicht, boek dan een speciale noorderlichtvakantie. Bekijk hier al onze noorderlichtvakanties naar IJsland.

Ontdek deze bestemming

Met de kinderen
Voor het eerst
8.7
Winter Adventure

Wintervakantie op IJslandse wijze

6- of 7-daagse rondreis langs een vakantiewoning en hotel

Zuidkust, Selfoss

Vrijheid in je vakantiewoning

Inclusief excursie(s)

Actieve vakanties
Voor het eerst
8.6
Winter Adventure

Rondom Reykjavík Winter

5-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Zuidkust, Reykjavík

Inclusief walvis- en noorderlichtsafari

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
Winter Adventure

Winter Adventure Noord-IJsland

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotels

Mývatn meer, Akureyri

Inclusief 7 avontuurlijke excursies

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
Wintersport

Short break Mývatn

4- of 5-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Mývatn meer, Mývatn

Naar de hoogtepunten van het prachtige Mývatn

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit