Met z'n tweeën
Met z'n tweeën

Lasse

8-daagse rondreis langs hotels - Noorwegen

Reiscode NOHRLASS
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotels
Inclusief autohuur
vanaf 
€ 1553
per persoon

Heb je een vraag?

Deel deze reis

  • Fly & drive naar de fjorden
  • Maak kennis met de schoonheid van Noorwegen
  • Uitstekend geschikt voor voor- en najaar

Deze reis is uitstekend geschikt voor degene die in korte tijd kennis willen maken met de schoonheid van Noorwegen, zoals in het voor- en najaar. Als de sneeuw is verdwenen en de natuur zich gaat ontwikkelen is het prachtig om door het fjordengebied te rijden. Je ziet nog sneeuw op de toppen en de watervallen zijn vol met water. In september, als de herfst zich aandient, zie je de prachtig gekleurde bomen en geniet je van de rust. Maar ook in de zomermaanden geniet je volop in deze regio, zeker ook omdat de dagen lang zijn. Je vliegt naar de stad Bergen, middenin het fjordengebied. Vanuit Myrkdalen bezoek je eenvoudig de bekende plaats Flåm, gelegen aan de Aurlandsfjord. Daarna verblijf je in Sogndal aan de noordkant van de Sognefjord, een uitstekende plek om naar de gletsjers te gaan. Je sluit af aan de kust vanwaar je een dag de stad Bergen kan bezoeken.

Hier overnacht je

Je verblijft tijdens deze rondreis in goede middenklasse hotels.

Reiscode NOHRLASS
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotels
Inclusief autohuur
vanaf 
€ 1553
per persoon

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Dag 1 t/m 3

Vlucht Amsterdam-Bergen met KLM. Myrkdalen, Myrkdalen Hotel. 130 km, 3 overnachtingen.

Je verblijft in

Myrkdalen Hotel

Na aankomst op de luchthaven haal je de huurauto op en kan je direct richting de Sognefjord rijden. Bij vroege aankomst kan je er natuurlijk ook voor kiezen om naar het centrum van Bergen te gaan. Of kies er voor om via de Hardangerfjord te rijden (ca. 60 km extra). Volg hiervoor de weg naar Osøyro en vervolgens richting Norheimsund. Je komt in ieder geval langs de plaats Voss, waar je een stop kan maken om de kabelbaan te nemen en van het uitzicht te genieten. Vanuit Myrkdalen breng je eenvoudig een bezoek aan de toeristenplaats Flåm. Ga mee met de Flåm Banen of maak een cruise op de Sognefjord. Of rijd door naar het uitzichtpunt Stegastein voor een prachtig uitzicht op de fjord.

Myrkdalen

Dag 4 t/m 5

Sogndal, Quality Hotel Sogndal. 90 km, 2 overnachhtingen.

Je verblijft in

Quality Hotel Sogndal

Op weg naar Sogndal heb je de keuze tussen 2 mooie routes. Rijd over de Vikafjell, een mooie route door prachtige natuur, langs meren en met zicht op de waterval Sendefossen. Maak in Vik nog een stop bij de Hopperstad staafkerk voordat je in Vangsnes met de ferry de Sognefjord oversteekt. Of kies er voor om vanuit Myrkdalen richting Flåm te rijden om vervolgens de prachtige Aurlandsvegen te rijden. Deze route wordt ook wel de sneeuwroute genoemd. Reden dat deze aan het begin van het seizoen nog gesloten kan zijn, waardoor de 25 km lange Lærdaltunnel het alternatief is om bij Fodnes de ferry te nemen. Vanuit Sogndal kan je naar de Josteldalsbreen om een van de uitlopers van deze gletsjer te bekijken of zelfs een wandeling op te maken. Of maak een mooie rit langs de Lustrafjord richting Skjolden.

Sognefjord

Dag 6 t/m 7

Steinsland, Panorama Hotel. 290 km, 2 overnachhtingen.

Je verblijft in

Panorama Hotel

Het is aan te raden om aan de noordkant van de Sognefjord te rijden. Het eerste gedeelte rijd je dan langs de fjord en kom je door leuke plaatsjes zoals Balestrand en Høyanger. in Høyanger kan je een stop maken om de door het historisch centrum te wandelen. In Lavik neem je dan weer een ferry en volg je een mooie route richting Bergen. Het hotel waar je verblijft is in een schitterende bosrijke en eilandrijke omgeving gelegen op een klein uur rijden van Bergen. Hierdoor kan je overdag deze stad ontdekken en aan het einde van de dag heerlijk ontspannen bij het hotel. Bezoek in Bergen de bekende vismarkt, ga mee met de tandradbaan naar de berg Fløyen of bezoek een van de musea of andere bezienswaardigheden.

Uitzicht Panorama Hotel

Noorwegen

Iedereen die voor het eerst naar Noorwegen op vakantie gaat wordt getroffen door de overweldigende natuur. Het landschap is zeer afwisselend, van de vissersplaatsjes aan de zuidkust tot aan de barre toendra's in het hoge noorden. Maar de meest dramatische landschappen vind je toch in het hart van Noorwegen rond de hoge, besneeuwde bergpieken van Jotunheimen, de immense gletsjer Jostedalsbreen en de diepblauwe fjorden van de westkust. Noorwegen heeft een rijke, geheel eigen cultuur met rotstekeningen van duizenden jaren oud, unieke staafkerken, muziek van Edvard Grieg en de Telemark ski's. Het is bovendien een land van sages. Vooral trollen spelen een hoofdrol in de Noorse mythologie en je zal er tijdens je reis zeker een paar tegenkomen. Rondom het Hemsedal en Hallingdal vind je op de berghellingen nog zomerboerderijen, waar de boeren met hun vee heentrekken als de zomer aanbreekt. Koop er een heerlijk vers kaasje of neem een kop koffie met een Noorse wafel.

Nationale Parken

Er zijn talloze natuurreservaten in Noorwegen, die kunnen variëren van een weitje vol zeldzame orchideeën tot een eiland vol broedende papegaaiduikers. Daarnaast zijn er ruim twintig nationale parken, waarvan de Hardangervidda het grootst is, een immens bergplateau dat op meer dan 1000 meter boven de boomgrens ligt en een uniek toendralandschap bezit met veel zeldzame planten en vogels. Er komen nog wilde rendieren (kariboes), lynxen en poolvossen voor. Het Dovrefjell Nasjonalpark is het enige park waarin nog een kudde muskusossen voorkomt.

Actief
Noorwegen is een ideaal land voor actieve vakanties in de vrije natuur. In de grote natuurgebieden is een dicht netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden met op gezette afstanden schuilplaatsen en berghutten. Maar ook vanaf het hotel of de vakantiewoning kun je gaan wandelen, klimmen of allerlei andere activiteiten ontplooien, met het hele gezin. Maak een spannende kano- of raftingtocht, werp de hengel uit in een zalmrivier of neem deel aan een beversafari.

De seizoenen

Seizoen
Wij bieden onze zomerreizen aan vanaf medio mei t/m september. Het toeristenseizoen is van half juni t/m half augustus. Houd er rekening mee dat buiten deze periode een aantal attracties, tolwegen en veerverbindingen gesloten kunnen zijn. Onze winterreizen bieden wij aan van half december tot en met eind maart.

Noorwegen in voor- en najaar

Het voorjaar kenmerkt zich door bloeiende fruitbomen en smeltende sneeuw. In september en oktober zijn op de berghellingen de berkenbomen en bessenstruiken goudgeel en rood gekleurd. Daarom is een bezoek aan Noorwegen in het voor- of naseizoen een aanrader, maar realiseer je je wel dat er dan kans is op sneeuw op hooggelegen routes. Bepaalde bergpassen en kleinere veerpontjes zijn dan gesloten. De toeristische attracties, óók de staafkerken, zijn meestal alleen in het hoogseizoen geopend, dwz. van half juni t/m half augustus.

Noorwegen in de winter
's Winters verandert Noorwegen in een waar winterparadijs. Het land waar de moderne skisport zijn oorsprong vond, biedt een half jaar lang de beste sneeuwcondities voor skiërs en langlaufers. Je kan een wintersportvakantie combineren met andere winterse activiteiten, zoals in Voss. Je zit hier middenin het fjordengebied, waar je diverse excursies kan ondernemen.

Klimaat
Het klimaat in zuidelijk Noorwegen is 's zomers te vergelijken met dat van Nederland, maar er zijn meer zonuren. In de zomer is het fjordengebied van Noorwegen relatief koel en nat en boven de poolcirkel is het enkele graden kouder dan in het zuiden. In de winter is de temperatuur gemiddeld lager dan in Nederland. Gewoonlijk schommelt deze tussen de -3 en -9°C, maar soms daalt de thermometer tot -20°C. Doordat de lucht veel droger is dan bij ons voelt het vaak niet zo koud aan. De eerste sneeuw valt meestal in begin december en blijft liggen tot begin mei, afhankelijk van de geografische ligging en de hoogte van het gebied.

Indeling in gebieden

Wij hanteren voor Noorwegen een indeling in 5 verschillende gebieden, die elk hun eigen karakter hebben. Zuid-Noorwegen bestaat uit de zuidkust: de provincie Telemark en het Setesdal. In Midden-Noorwegen onderscheiden we 3 gebieden: de westelijke fjordenkust met de gletsjers en bergen rond Jotunheimen, Geilo en Hemsedal, en als derde gebied het Gudbrandsdal met Dovrefjell en Hedmark op de grens met Zweden. Tot slot is er Noord-Noorwegen dat grotendeels boven de poolcirkel ligt.

Met de auto door Noorwegen

Tol en veerdiensten
Op enkele grote wegen in Noorwegen (o.a. de invalswegen naar Bergen en Oslo) en bij sommige tunnels en bruggen dien je tol te betalen. De tol varieert meestal tussen de NOK 10 en 75 per auto plus inzittenden, maar bij sommige langere tunnels kan dit meer dan NOK 100 bedragen. Je kunt zowel contant als met creditcard betalen. De 24,5 km lange Lærdalstunnel is gratis. Op een aantal wegen in particulier bezit wordt ook tol gevraagd. Hier dien je het verschuldigde bedrag in een envelop te stoppen en in een bus te deponeren. In het fjordengebied en het noorden van Noorwegen zul je vaak een veerpont moeten nemen. Hiervoor betaal je tussen de NOK 50 en NOK 250 per auto plus inzittenden. Buiten het toeristenseizoen kunnen bepaalde veerdiensten uit de vaart genomen zijn. Meer informatie bij het Noors Verkeersbureau.

Winterbanden en bergpassen
Het is in Noorwegen verplicht om van 15 oktober tot en met 1 mei met winterbanden te rijden en sneeuwkettingen bij je te hebben. Wij raden je aan om deze in Nederland te regelen, temeer omdat bij gladheid ook in Duitsland winterbanden verplicht zijn. Bij de 'Vegmeldingssentrale' in Noorwegen (tel. 0047-22654040) kun je informeren of bepaalde passen in het voor- of naseizoen zijn geopend. De volgende wegen kunnen afgesloten zijn:

Weg Afgesloten periode
E69 Skarsvåg-Nordkapp nov-apr
5 Gaulafjell jan-mei
51 Valdresflya dec-apr
55 Sognefjell nov-apr
63 Geirangervegen nov-jun
63 Trollstigen nov-jun

Het noorderlicht in Noorwegen

In drie uur tijd reist je van Amsterdam naar het Noorse Tromsø, de trotse 'hoofdstad van het noorderlicht'. Op heldere nachten heb je in deze omgeving 90% kans om het noorderlicht te zien. De stad ligt namelijk recht onder de noorderlicht oval, de Aurora Zone. Wil je meer weten over het natuurfenomeen? Breng dan een bezoekje aan het museum Polaria, waar je kennismaakt met alle facetten van de Arctische wereld, waaronder het noorderlicht.

Vanuit de stad is het mogelijk een noorderlichtexcursie te boeken. Denk aan een tocht in een bus met een kleine groep, onder leiding van een ervaren gids. Maar er zijn ook andere excursies waaraan je deel kan nemen. Zo kan je vanuit Tromsø orka’s en walvissen spotten, sneeuwscooterritten maken en aan huskysafari’s deelnemen.

Onderzoek naar het noorderlicht in Noorwegen
Op de Lofoten, in Lauvik, vind je het Polar Light Center. Hier doet het Nederlandse stel Rob Stammes en Threes van Nieuwenhoven onderzoek naar het noorderlicht. Je kan hier terecht voor een interessante lezing, waarna je de rest van je verblijf per sms op de hoogte wordt gehouden van de noorderlicht activiteit.

Noorwegen

Fjord Noorwegen

De westkust van Noorwegen is een afwisseling van azuurblauwe, diepe fjorden en bergtoppen die schuil gaan onder een laag eeuwige sneeuw. Overal stort water in stroomversnellingen naar beneden. Aan de steile bergwanden klampen zich boerderijen vast. Geen wonder dat deze overweldigende natuur al in de Victoriaanse tijd een geliefde vakantiebestemming was.

Fjorden en gletsjers

De meest gefotografeerde fjord is ongetwijfeld de Sognefjord, vanwege haar ligging aan de voet van de gletsjer Jostedalsbreen, een ijskap van 487 km2. Vanaf het bezoekerscentrum in het Jostedal kan je de gletsjer beklimmen. Aan de andere kant lopen de prachtige gletsjerdalen Briksdal en Bødal steil af naar de Nordfjord. Je wandelt er langs watervallen, waarin waterspreeuwen kwetteren, langs bermen vol wilde bloemen en blauwgroene gletsjermeren met strandjes van eeuwige sneeuw.

Trollstigen

De Trollstigvei, één van de meest spectaculaire bergroutes van Noorwegen, slingert zich via vele haarspeldbochten omhoog naar de bergpas Trollstigen op 1700 m hoogte. Op de pas heb je een weids uitzicht en vlakbij is de 180 m hoge waterval Stigfossen. Aan de zuidkant daalt de weg weer af naar zeeniveau. Als je met het veerpontje de fjord over vaart begint daar de Ørneveien, de adelaarsweg naar Geiranger.

Hanzestad Bergen

Al sinds mensenheugenis is Bergen de drukst bezochte stad van Noorwegen. In de havenwijk Bryggen uit de Hanzetijd weerspiegelen pastelkleurige houten pakhuizen zich in het water. Nu zijn er in de pakhuizen kunstenaars en allerlei winkeltjes en restaurants gevestigd.

Ålesund

Ålesund, mooi gelegen op een schiereiland aan de Noorse kust, is vooral bekend door haar unieke architectuur. Nadat het centrum in 1904 door een grote brand was verwoest, werd het helemaal herbouwd in Jugendstil, met uitbundig versierde, pastelkleurige gevels. Een beklimming van de ‘stadsberg’ Aksla wordt beloond met een prachtig uitzicht. Voor de kust ligt het eilandje Runde, waar meer dan een half miljoen vogels broeden, waaronder de papegaaiduiker.

Fjord Noorwegen

Bergen-Amsterdam, KLM

KLM biedt uitgebreide vluchtmogelijkheden naar diverse bestemmingen in Scandinavië. Deze vluchten zijn in combinatie met autohuur een prima uitgangspunt voor onze samengestelde reizen. Meer details

KLM, vlucht Amsterdam-Bergen

Bekijk een grotere afbeelding van Bergen-Amsterdam, KLM

Amsterdam-Bergen, KLM

KLM biedt uitgebreide vluchtmogelijkheden naar diverse bestemmingen in Scandinavië. Deze vluchten zijn in combinatie met autohuur een prima uitgangspunt voor onze samengestelde reizen. Meer details

KLM, vlucht Amsterdam-Bergen

Bekijk een grotere afbeelding van Amsterdam-Bergen, KLM

Reisduur

8 dagen

Aantal personen
Type accommodatie

2-pk,bad en/of douche,toilet

Vervoer

Vliegen

Vertrekdatum

Prijsindicatie per persoon

Ma Di Wo Do Vr Za Zo

1

€ 1553

2

€ 1553

3

€ 1553

4

€ 1553

5

€ 1553

6

€ 1553

7

€ 1553

8

€ 1553

9

€ 1553

10

€ 1553

11

€ 1553

12

€ 1553

13

€ 1553

14

€ 1553

15

€ 1553

16

€ 1553

17

€ 1553

18

€ 1553

19

€ 1553

20

€ 1553

21

€ 1553

22

€ 1553

23

€ 1553

24

€ 1553

25

€ 1553

26

€ 1553

27

€ 1553

28

€ 1553

29

30

Bijzonderheden

- Bij het huren van een auto dient de hoofdbestuurder in het bezit te zijn van een creditcard

Lasse

Klik op een datum en prijs, voor een prijsberekening..

Inbegrepen

- Vluchten volgens programma o.b.v. Economy klasse
- Luchthavenbelasting
- Ruimbagage 23 kg
- 7 x 24 uur autohuur cat. B met Sunny Cars
- 7 nachten verblijf volgens programma o.b.v. logies/ontbijt

Niet inbegrepen

- Tolgelden en lokale veerdiensten. Richtlijn ca. NOK 300 - NOK 500.
- Parkeergelden

Extra voordeel

- Uitgebreide reisbeschrijving
- Reisgids
- Wegenkaart

Extra info

- Bij het huren van een auto dient de hoofdbestuurder in het bezit te zijn van een creditcard

Optionele excursies

Cider Cruise Sognefjord

Rondom de Sognefjord liggen diverse boomgaarden, waar men onder meer appels teelt die gebruikt worden om cider te maken. Met deze cruise combineer je de historie van deze regio met een ciderproeverij. Je vaart vanuit Sogndal naar de boerderij Haug Gard. Tijdens de Vikingtijd was dit het decor voor de dramatische strijd waar gevochten werd om het recht om koning van Noorwegen te zijn. Tijdens deze cruise hoor je meer ...

Cruise en fiets bij de Sognefjord

Deze excursie is een leuke combinatie van de historische Viking Cruise en een mooie fietstocht. Eerst maak een leuke en spannende cruise vanuit Sogndal naar Fimreite, waarbij je meer hoort over deze fascinerende geschiedenis van de fjord. Ondertussen geniet je van de verbazingwekkende natuur van de fjord. Bij aankomst in Fimreite stap je uit bij Haug Gard, een prachtige boerderij waar men onder meer cider maak, die men ...

Cruise op de Sognefjord

Voor iedereen die de Sognefjord op een rustige manier wil ontdekken is deze excursie een ideale uitkomst. Tijdens deze cruise vaar je op de Sognefjord en de nauwe Nærøyfjord met bijna verticale bergen. Je ziet dit bijzondere UNESCO-erfgoed en plaatsen zoals Gudvangen, Undredal en Flåm. Je vaart van Flåm naar Gudvangen of v.v. en gaat met de bus terug naar de opstapplaats. Sinds een aantal jaar varen er zogenaamde ...

Fietsen door de bossen bij Voss

Ga mee op een mountainbiketour door de bossen rondom Voss. Onder begeleiding van een gids fiets je langs het meer richting het bos, waar je over de bospaden van een van de recreatiegebieden van Voss gaat mountainbiken. Er zijn diverse tracks mogelijk zodat de tour wordt afgestemd op de vaardigheid en ervaring van de deelnemers. Hierdoor zal iedereen veel plezier beleven aan deze leuke tocht. Onderweg vertelt de gids je ...

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit