Op vakantie naar Duitsland met een elektrische auto

Duitsland een topbestemming voor elektrisch rijden

Duitsland is absoluut een topbestemming voor avontuurlijke elektrische autoritten of als je er doorheen reist! Ze zijn druk bezig om bij elk tankstation in het land een elektrisch oplaadpunt te plaatsen. Overal waar je stopt om te tanken, kan je nu bijna overal je elektrische auto opladen. Maar voordat je op pad gaat, is het slim om even te checken welke laadmogelijkheden er op jouw reisroute beschikbaar zijn. Je kan de onderstaande overzichten raadplegen of een kijkje nemen op Ladesaeulenregister voor alle informatie die je nodig hebt.

In Duitsland kan je jouw elektrische auto opladen met internationale laadpassen, zoals die van Plugsurfing en Chargemap. Maar je hebt ook de optie om te laden via een nationale provider. Ladenetz.de en EnBW zijn twee Duitse providers met een behoorlijk groot laadnetwerk. Met Ladepay kan je met een QR-code gebruikmaken van het laadpalennetwerk van Ladenetz. Je kan je laadsessies betalen met een creditcard of via PayPal. En als je de EnBW mobility+ app gebruikt, kan je eenvoudig afrekenen door je gewenste betaalmethode in te voeren tijdens de registratie. Neem een kijkje op de websites van deze providers voor meer informatie over het gebruik van de laadpalen en andere handige betaalmogelijkheden.

Laat die batterijen maar opladen en laat de reis beginnen!

Laadpunten op de reisroute

Wil je alle ins en outs weten over de laadpunten op jouw route? Geen zorgen, er zijn verschillende online overzichten die je kan raadplegen. De populaire opties zijn onder andere Plugsurfing en Chargemap. Maar weet je wat zo geweldig is aan de website van Chargemap? Ze geven niet alleen informatie over de laadpunten, maar ook over de faciliteiten die in de buurt aanwezig zijn. Dus als je onderweg ineens zin hebt in een heerlijke kop koffie, hoef je alleen maar even te checken waar je kan opladen!

Tip 1: natuurlijk ben jij als ervaren elektrische autorijder op de hoogte van de actieradius van je auto. Maar vergeet niet dat bergopwaartse wegen wat meer elektriciteit vergen en dat je accu sneller leeg raakt bij lage temperaturen. Houd daar rekening mee tijdens je ritten.
Tip 2: laad je auto nooit helemaal vol bovenaan een berg. Als je naar beneden rijdt, wint de auto zelf al veel energie terug, die in de accu wordt opgeslagen voor later gebruik. Maar als de accu al helemaal vol zit, kan deze energie er niet meer bij. Dus, zorg ervoor dat er nog wat ruimte is voor die bergafwaartse energie!

In het reisprogramma van onze rondreizen staat per dag aangegeven wat ongeveer de te rijden afstand naar de volgende accommodatie is. Ook hebben we rondreizen die we speciaal hebben geselecteerd om met een elektrische auto te doen.

Betalingsmogelijkheden bij de laadpunten

Voordat je op reis gaat, is het slim om te controleren of je laadpas geldig is in het buitenland. Als dat niet het geval is, overweeg dan om een laadpas van een internationaal laadnetwerk zoals Plugsurfing of Chargemap te gebruiken. Deze netwerken geven vaak aan welke laadpas geldig is bij elk laadpunt. Een andere optie is om een laadpas te verkrijgen van een lokale provider in het land waar je naartoe gaat. Daarnaast bieden veel providers de mogelijkheid om via een smartphone-app te betalen.

De benodigde stekker op reis

Type 2 laders die in Nederland worden gebruikt, zijn geschikt voor de meeste laadpalen in Europa.

Tip 1: controleer voor de zekerheid in een overzicht van laadpalen, zoals Chargemap of Plugsurfing, welke lader geschikt is voor de laadpaal.
Tip 2: neem ook je laadkabel mee die op een normaal stopcontact past, zodat je tijdens een noodgeval kan opladen. Het is een geruststellende gedachte dat je overal 24/7 kan laden bij een normaal stopcontact. Lees jezelf goed in wanneer je dit doet.

Aan boord van de ferry maatschappijen

Op de route Göteborg-Kiel laad je jouw elektrische auto probleemloos op aan boord van de Stena Line-veerboot. En anders zijn er verschillende snellaadstations in de buurt. In de omgeving van Kiel zijn er maar liefst 250 oplaadlocaties!

Het is verstandig om van tevoren te kijken naar snellaadstations voordat je de overtocht maakt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Veel plezier op vakantie!

Maak je vakantie naar Duitsland compleet met de leukste excursies

Vliegen of (met de auto) varen naar Duitsland

Onze bestemmingen

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit