Kylemore Abbey in de herfst @Barry Murphy Photography

Ontdek Ierland in de herfst

Geplaatst door Rick Schaak op donderdag 20 juli 2023

De bladeren beginnen te verkleuren, de lucht is frisser en er hangt een gezellige sfeer in de lucht. We hebben het over een van de mooiste seizoenen in Ierland: de herfst. Dit seizoen komt het Emerald Isle tot leven met een caleidoscoop van levendige tinten, van de gouden landschappen van County Wicklow tot de vurige roodtinten van de Glendalough Valley.

Trek je favoriete trui en wandelschoenen aan én geniet van het najaar in Ierland. Dans mee op de traditionele Ierse muziek in de pubs van Dublin en bereid je voor op gezellige avonden bij knisperende haardvuren genietend van een pint Guinness. Proef heerlijk seizoensgebonden gerechten boordevol smaak, nip van fluweelzachte Ierse whisky en fotografeer de mooiste landschappen. Lees onze blog om een voorproefje te krijgen van de herfst in Ierland.

1. Ontdek de Hidden Heartlands in de herfst

Welkom in de Hidden Heartlands van Ierland, een prachtig ongerept deel van Ierland waar het leven zich in zijn eigen tempo beweegt. Hier, in het verborgen hart van Ierland, omarmt de natuur je met open armen, terwijl wandelpaden zich een weg banen door moerassen en wateravonturen op je staan te wachten. Peddel over glasheldere rivieren, meren en kanalen; bewandel de eeuwenoude paden die ooit dienden als jachtgebied en ontdek duizenden jaren geschiedenis in historische abdijen en kloosters.

In deze regio zijn boordevol spannende excursies te beleven. Stap aan boord van een boot en vaar naar de Cliffs of Moher. Dit is een indrukwekkende manier op deze imposante kliffen te zien vanaf het water. Of verken de omgeving van de kliffen tijdens een bustrip.

Cliffs of Moher

2. Noord-Ierland in de herfst

Noord-Ierland staat bekend om de Causeway Coastal Route (een van de meest fantastische autoritten ter wereld), het romantische kasteel: Dunluce én de fantastische filmlocaties van Games of Thrones zoals de Dark Hedges. Deze mooie regio in de herfst heeft veel fantastische bezienswaardigheden en ervaringen te bieden. Maak een wandeling naar The Gobbins; een wandelpad dat uit 1902 stamt en langs de kliffen van de Causeway Coastal Route loopt. Een spectaculaire klifwandeling die je meeneemt langs prachtige uitzichten en indrukwekkende rotsformaties.

Belfast, een van de populairste bestemmingen van Noord-Ierland, ademt charme uit! En wat is er nou leuker dan Belfast ontdekken met een authentieke Black Taxi? Een enthousiaste lokale gids vertelt je alles over de heftige geschiedenis, de muurschilderingen én de leukste restaurantjes.

Tip: ga naar Noord-Ierland om Halloween te vieren in Derry-Londonderry.

Muurschilderingen in Belfast

3. De Wild Atlantic Way in de herfst

Verken de kustlijn van West-Ierland, die zich uitstrekt over maar liefst 2500 km en bekend staat als de Wild Atlantic Way. Laat je meeslepen langs kolossale kliffen, door levendige stadjes zoals Kinsale en langs rietgedekte cottages. Duik in de natuur van het Beara-schiereiland, ervaar de traditionele levenswijze op de Aran-eilanden en betreed de bijna buitenaardse vlaktes van de Burren.

Maak een excursie naar het prachtige Killarney Nationaal Park, waar je kan genieten van schilderachtige wandelingen, boottochten en het spotten van wilde dieren. Stap in een traditionele koets en laat je door het charmante stadje Killarney naar Ross Castle brengen, gelegen in het hart van het nationaal park. Of geniet van een comfortabele tocht op een overdekte boot over de Lough Leane langs de McGillcuddy Reeks Mountains.

De herfst is het perfecte seizoen om de Wild Atlantic Way te verkennen, aangezien de landschappen getransformeerd worden door de kleuren van de herfstbladeren.

Killarney Nationaal Park

4. Ontdek het eeuwenoude oosten van Ierland

Het eeuwenoude oosten van Ierland, een regio die op het eerste gezicht rustig en mooi lijkt, maar bij nadere inspectie barst van de geschiedenis die teruggaat tot wel 5000 jaar geleden. Hier worden eeuwenoude mythen en mysteries tot leven gebracht.

Duik dieper in het verleden terwijl je de oude ruïnes van de Boyne Valley verkent, waar je kan wandelen door de gangen van de tijd en de geheimen van dit intrigerende gebied ontrafelt. Breng een bezoek aan de historische stad Drogheda of Waterford en bewonder de architectuur van de stad. Of treed in de voetsporen van de Vikingen terwijl je door de smalle straatjes van Waterford slentert, langs middeleeuwse monumenten die fluisteren over lang vervlogen tijden.

De ondergrondse kloostergangen in Waterford

5. Bezoek verschillende Ierse kastelen

Ierland staat bekend om zijn indrukwekkende kastelen, en de herfst is de perfecte tijd om deze historische juweeltjes te verkennen. Bezoek het adembenemende Dunluce Castle, dat majestueus boven de kliffen van County Antrim uittorent. Verken het prachtige Enniskillen Caslte gebouwd in de 15e eeuw, gelegen aan de oevers van de rivier de Erne. Dit kasteel is de perfecte uitvalsbasis voor het ontdekken van de aantrekkelijke County Fermanagh.

Of breng een bezoek aan het sprookjesachtige Ross Caslte, ook wel O’Donoghue Kasteel genoemd, in County Kerry, dat uitkijkt over het pittoreske Lough Leane. De locatie is niet alleen heel strategisch, maar ook heel mooi: aan de oevers van een van de meren van Killarney. Bezoek een van Ierland's kastelen tijdens een herfstbezoek aan dit prachtige land.

Ballynahinch Castle in Clifden

6. Festivals en evenementen in Ierland tijdens de herfst

Ierland is niet alleen leuk om te bezoeken vanwege zijn de mooie natuur, maar ook vanwege zijn bruisende festivals en evenementen. Tijdens de herfst kan je deelnemen aan tal van festiviteiten die de rijke cultuur van Ierland vieren. Bezoek het Dublin Theatre Festival, waar je kan genieten van verschillende toneelstukken en voorstellingen. Of dompel je onder in de Ierse muziek tijdens het Guinness Cork Jazz Festival, waar enkele van 's werelds beste jazzmuzikanten optreden. Op naar Ierland in de herfst!

Muziek maken met een Guinness erbij

7. Traditionele Ierse gerechten om te proberen tijdens de herfst

Tijdens je herfstbezoek aan Ierland kan je genieten van heerlijke gerechten met seizoensgebonden smaken. Proef de smaakvolle Irish Stew, een hartverwarmend gerecht dat perfect past bij een koude herfstdag. Geniet van een kom romige champ, een traditioneel Iers aardappelgerecht dat de perfecte bijgerecht vormt of van een ander traditioneel Iers stoofpotje: de Colcannon. En vergeet niet om te proosten op de herfst met een glas fluweelzachte Ierse whiskey. Ontdek de culinaire hoogtepunten van Ierland in de herfst en laat je verrassen door de heerlijke smaken van het land.

Bekijk al onze reizen naar Ierland!

Wisky tasting in Cork

Ontdek deze bestemming

Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.0
Autorondreis

Enya

15-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Ierland, Engeland

Ontdek het beste van Ierland

Met de kinderen
Rustig reistempo
8.0
Autorondreis

Siobhan

15- of 16-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Ierland, Engeland

Combineer romantisch Engeland met Ierse gastvrijheid

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.4
Fly Drive

Aislynn B&B

8-daagse rondreis langs B&B's

Ierland

Ideale kennismakingsreis Ierland

Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.0
Fly Drive

Rorry B&B

15-daagse rondreis langs B&B's

Ierland

Alle Ierse hoogtepunten én inclusief 2 leuke excursies

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit