Copyright: Emilie Solbakken

Wat zijn de hoogtepunten van Scandinavië?

Geplaatst door Daniëlle Kuil op woensdag 13 december 2023

Scandinavië steelt absoluut de show als een van de meest wonderlijke vakantiebestemmingen in Noordwest-Europa. In Noorwegen, Zweden én Finland bevinden zich regio's en natuurgebieden die simpelweg uniek zijn en nergens anders ter wereld te vinden zijn. Wat het echt speciaal maakt? De diversiteit van al die plekken, van de oeroude rotstekeningen in Alta in Noorwegen tot de kleurrijke stadjes van Denemarken en de landschappen rondom Akureyri in IJsland. Elke regio heeft zijn eigen highlights, en geloof ons, daar willen wij je álles over vertellen!

Leuk nieuws: wij hebben nu leuke vroegboekkortingen bij Buro Scanbrit! Grijp je kans en profiteer van hoge korting op geselecteerde vakanties naar Scandinavië!

Grebbestad: een stad gelegen langs de prachtige scherenkust van Zweden

Grebbestad, een voormalig kuuroord, is tegenwoordig een populaire badplaats, waar het in de zomer gezellig druk is met leuke winkeltjes en volop restaurants. Het toeristenbureau ligt langs de hoofdstraat, aan de zuidkant van het stadje bij de plezierhaven en is absoluut een bezoek waard. Hier vind je allerlei informatie en kaarten over de hele scherenkuststreek. Ga bijvoorbeeld een dagje naar het Tanum Strand waar je een mooie 2 km lange wandeling langs de kust naar Grebbestad maakt.

Maar Grebbestad heeft nog meer te bieden dan winkelstraatjes en gezellige terrassen. Aan de noordkant, net voorbij de kerk, stuit je op een labyrint uit de ijzertijd. En voor de liefhebbers van mysterie is er Greby, een groot grafveld uit de ijzertijd op weg naar Tanumshede. Nu is het een idyllische plek voor een wandeling op een zomeravond.

Wil je liever zwemmen in een Zweeds meer, een eeuwenoude kopermijn bezoeken én een dagtocht naar het Siljanmeer maken? Bekijk dan huisjes van Falun Strandby!

Het Tanum strand

Alta’s oeroude rotstekeningen

In Alta is de tijd letterlijk op de rotsen vastgelegd in eeuwenoude tekeningen die het verhaal vertellen van vervlogen tijden. Bij Hjemmeluft, het grootste rotstekeningengebied van Noord-Europa, ontdek je een visuele reis door het Stenen Tijdperk. Ontdekt in 1973 en nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst, brengen deze tekeningen 2500 tot 6200 jaar geschiedenis tot leven.

Maar de avonturen stoppen niet bij de rotstekeningen. Duik in het Alta-museum, waar de lokale geschiedenis tot leven komt, en ontdek de omgeving op een houten boot op de Alta-rivier. Voor de actievelingen is er de adembenemende Sautso Canyon, de grootste van Noord-Europa. Fiets of rijd door deze indrukwekkende kloof richting het Finnmarkvida-plateau, waar verbluffende uitzichten wachten.

De rotstekeningen van Alta

Het kleurrijke stadje Køge in Denemarken

Ontdek het kleurrijke Køge, een historisch stadje aan de oostkust van Seeland. Haal bij de lokale VVV de kaart met alle hoogtepunten en wandel door geplaveide straatjes, bewonder vakwerkhuizen, en stop bij Kirkestræde 20, het oudste huis van Denemarken uit 1527. Geniet van nostalgie op het grote marktplein tijdens een heerlijke lunch. Ontdek lokale kunst en neem plaats op de Køge Stoel. Relax met een heerlijk biertje in Hugos Gård aan de Brogade, of huur een fiets en ontdek bossen en stranden in de directe omgeving.

Als je zin hebt in een uitje naar de bruisende hoofdstad, is Kopenhagen slechts een treinrit verwijderd. Bonus: de reis is gratis met de Copenhagen Card!

De vakwerkhuizen van Køge

Het Arktikum in Rovaniemi

Stap in de wereld van Rovaniemi en laat je verrassen door het Arktikum. Dit fraaie complex is deels ondergronds gebouwd, geïnspireerd door de slimme dieren die zich onder de grond verschuilen om de kou te trotseren. Dwaal door de 174 meter lange glazen gang die als een bovengronds meesterwerk de aandacht trekt. Het Arktikum is niet zomaar een plek; het is een vertelling van de ongerepte natuur en rijke cultuur van het hoge Noorden. Hier ontdek je het verhaal van de Sami, de inheemse bevolking van Lapland, met een permanente tentoonstelling die hun cultuur in de schijnwerpers zet.

Arktikum museum in Rovaniemi

Húsavík: dé walvishoofdstad van IJsland

Stel je voor: je hebt een walvissafari geboekt waar je al maanden naar uitkijkt en dan is het eindelijk zover! Terwijl de zon haar stralen werpt op de glinsterende golven, ga je aan boord op een avontuurlijke zoektocht naar de wonderen van de oceaan. Húsavik is dé startplaats in IJsland om op zoek te gaan naar bruinvissen die nieuwsgiering om de boot zwemmen, majestueuze bultruggen die hun indrukwekkende staarten laten zien, speelse witsnuitdolfijnen die de golven doorklieven, en misschien, als je geluk hebt, zelfs de gracieuze blauwe vinvis! 

Na de boottocht valt er nog meer te ontdekken in Húsavík. Overweeg een bezoek aan het walvismuseum, waar je meer te weten komt over deze majestueuze wezens en hun levensstijl. Of, als je verlangt naar ontspanning, trakteer jezelf dan op een bad in het warme, rustgevende water van GeoSea, het geothermale bad dat schitterend is gelegen aan de noordkust van Húsavik. 

Zie jij dit ook zitten? Bekijk dan de reis Heida, Katla óf de Sindri.

Het stadje Húsavík in Noord-IJsland

De Sognefjord in Noorwegen

Een onvergetelijke reis langs de adembenemende Sognefjord, een 204 km lange fjord die van de kust tot de bergen van Jotunheimen reikt staat bij velen op de bucketlist. Met zijarmen zoals de Nærøyfjord en de Lustrafjord, wil iedereen deze fjord in het echt zien. Langs de oevers vind je besneeuwde bergen van meer dan 2000 m hoog, dorpen, Vikinggrafheuvels, charmante kerkjes, boomgaarden én vele andere kunstwerken. Je geniet niet alleen van de natuur langs de Sognefjord maar je leert ook meer over de geschiedenis van Noorwegen. 

Tip: maak een cruise én fietstocht bij Sognefjord! Deze excursie is een leuke combinatie van de historische Viking Cruise en een mooie fietstocht. Eerst maak je een leuke en spannende cruise vanuit Sogndal naar Fimreite, waarbij je meer hoort over deze fascinerende geschiedenis van de fjord. Bij aankomst in Fimreite stap je uit bij Haug Gard, een prachtige boerderij waar men onder meer cider maakt, die men in de boerderijwinkel verkoopt. Vanaf Haug Gard stap je op de fiets en fiets je een mooie route terug naar Sogndal.

Undredal aan de Aurlandsfjord - Sognefjord

Ontdek deze bestemming

Voor het eerst
8.4
Autorondreis

Ingunn

17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

Ferry rechtstreeks naar het fjordengebied

Aanbieding
Voor het eerst
8.3
Fly Drive

Bjørnar

15-daagse rondreis langs diverse accommodaties

Zweden, Noorwegen, Finland

Verblijf in rorbuer, de originele vissershuisjes

€ 200 korting per boeking

Aanbieding
Met de hond
Met de kinderen
8.1
Autorondreis

Frida met Stena Line

13-, 14- of 17-daagse autorondreis langs diverse accommodaties

Noorwegen

De beste introductiereis voor Noorwegen

€ 100 korting per boeking

Aanbieding
Met de kinderen
Met z'n tweeën
Voor het eerst
8.8
Fly Drive

Sindri

15-daagse rondreis langs vakantiewoningen

IJsland

Rondreis IJsland naar alle hoogtepunten

€ 300 korting per boeking

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit