Highland cow

Hoe lang moet je vakantie in Schotland duren?

Geplaatst door Rick Schaak op maandag 22 april 2024

Schotland is een ideale bestemming om er even lekker tussen uit te zijn. Het is een land voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Het plannen van je vakantie naar Schotland roept natuurlijk vragen op. Hoelang moet je blijven om alles te zien wat dit prachtige land te bieden heeft? Kies ik voor een korte vakantie of een uitgebreide rondreis? In dit blog ontdekken we samen de verschillende factoren die invloed hebben op jouw keuzes voor een ideale reis naar Schotland.

1. Korte vakantie of rondreis?

Een korte vakantie van ongeveer een week is perfect voor wie de hoogtepunten wil verkennen, zoals Edinburgh, Loch Ness of de Schotse Hooglanden. Maar ook een actieve korte vakantie is mogelijk waarbij je de Highlands van Schotland bijvoorbeeld per jeep of mountainbike ontdekt.

Aan de andere kant laat een rondreis je dieper onderdompelen in de schoonheid en diversiteit van Schotland. Met meer tijd verken je de afgelegen eilanden zoals Orkney en Shetland, pittoreske kustdorpen en minder bekende nationale parken. Dit geeft je de kans om de adembenemende landschappen te ervaren en de geschiedenis en cultuur van de imposante kastelen tot de vele whiskydistilleerderijen te ontdekken op een rustiger tempo.

Orkney islands

2. Belangrijkste bezienswaardigheden

Schotland staat bekend om zijn iconische bezienswaardigheden, zoals het Edinburgh Castle, Loch Ness, Orkney eilanden en Isle of Skye. Als je van plan bent om alleen de hoogtepunten te bezoeken, dan is een kortere vakantie van ongeveer een week ideaal. Dit geeft je genoeg tijd om de meeste bekende attracties te zien zonder gehaast te zijn.

Edinburgh Castle

3. Natuurlijke schoonheid en activiteiten

Als je meer geïnteresseerd bent in het verkennen van de adembenemende natuur van Schotland, zoals de Cairngorms National Park en de Schotse Hooglanden, dan is het de moeite waard om een langere vakantie te plannen. Op die manier heb je genoeg tijd om te wandelen, fietsen en te genieten van de overweldigende schoonheid van het landschap. En je hebt tijdens je reis ook nog de mogelijkheid om ter plekke leuke excursies te boeken, zoals een spannende 4x4 safari door de Schotse Hooglanden, een Scotch whisky experience of een ontspannende cruise over het beroemde Loch Ness.

Cairngorms national park

4. Seizoensgebonden overwegingen

Het weer in Schotland is onvoorspelbaar, je moet rekening houden met mogelijke weersomstandigheden die je reis beïnvloeden. Aan de andere kant biedt de zomermaanden lange dagen en mildere temperaturen, waardoor het misschien aantrekkelijker is om een langere vakantie uit te stippelen. 

De maanden juli en augustus zijn de meest populaire tijden om Schotland te bezoeken. Het weer is over het algemeen aangenaam, de dagen zijn lang en het landschap mooi groen. Maar wil je de drukte vermijden dan zijn de maanden april, mei, juni en september heerlijke maanden om naar Schotland te reizen. De temperaturen zijn nog steeds aangenaam en je zult minder toeristen tegenkomen!

Daarnaast worden de maanden april t/m oktober beschouwd als het hoogseizoen voor vakanties in Schotland. De wintermaanden worden meestal vermeden vanwege het onvoorspelbare weer, maar de temperaturen zijn over het algemeen nog steeds redelijk.

Herfst in Schotland

5. Ferry en auto of Fly Drive?

Het reizen per ferry naar Schotland biedt een prachtige en ontspannen ervaring, waarbij je jouw eigen auto kunt meenemen voor ultieme flexibiliteit bij het verkennen van het land. Hoewel de reis langer duurt dan vliegen, biedt het de mogelijkheid om te genieten van de zorgeloze en rustige overtocht met restaurants, bars en entertainment aan boord.  Met de comfortabele ferry van DFDS ben je zo van IJmuiden naar Newcastle.

Een fly-drive naar Schotland is ideaal als je meteen met je vakantie wil beginnen. De vluchten worden geregeld voor je en er staat een auto klaar zodra je bent geland. De populaire fly drive Hamish en Mary voeren je door het ruigste gedeelte van het land. De route die je neemt, de North Coast 500, is een van de mooiste trips die je kan maken in Europa. Je passeert grillige inhammen, lange lochs en desolate bergen. De bewegwijzerde North Coast 500 begint en eindigt in Inverness, de plaats waar je op vliegt met KLM.

Highlands

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit