Het noorderlicht in de Lofoten - omgeving Reine

Het noorderlicht spotten in Noorwegen

Geplaatst door Carla Hazenberg op maandag 14 augustus 2023

Er is één plek om getuige te zijn van een van de meest prachtige spektakels van de natuur: het noorderlicht in Noorwegen. In deze blog nemen we je mee op een reis naar het hart van dit magische schouwspel en begeleiden we je door de betoverende landschappen van Noorwegen, van het sfeervolle Tromsø tot de uitgestrekte vlaktes van de Lofoten-eilanden. We verkennen de beste plekken om het noorderlicht te bewonderen, delen insider-tips om de kansen op een onvergetelijke nacht te vergroten en activiteiten om jouw reis nog specialer te maken.

Trek je warmste kleding aan, laat je verrassen en ontdek meer over de zoektocht naar de dansende lichten in Noorwegen. Dat wordt een heerlijke wintervakantie! Lees snel verder.

Waar kan ik het noorderlicht in Noorwegen zien? - Tromsø

In Noorwegen vind je verschillende locaties waar je kans hebt om het noorderlicht te bewonderen. Een van de populairste bestemmingen is Tromsø, vaak de ‘hoofdstad van het noorderlicht” genoemd. Tromsø ligt in het noorden van Noorwegen en staat bekend om de levendige noorderlichtvoorstellingen in de winter. In de stad zelf zijn er ook genoeg leuke activiteiten te beleven: bezoek de iconische Arctische kathedraal of het Polaria aquarium. Genoeg leuke bezienswaardigheden voor jong en oud. Vanuit Tromsø trek je de omringende wildernis in, waar de kans om het noorderlicht te zien nog groter is. Een vakantie in Tromsø wacht op je! 

Bekijk onze wintervakanties naar Noord-Noorwegen.

Noorderlicht in Tromsø

Waar kan ik het noorderlicht in Noorwegen zien? - De Lofoten

Niet alleen in Tromsø spot je het noorderlicht, ook op de Lofoten! De eilanden bieden een unieke combinatie van ruige bergen, kristalhelder water en charmante vissersdorpjes. Met minimale luchtvervuiling en een grote kans op een heldere hemel zijn de Lofoten-eilanden een ideale plek om het noorderlicht te zien. Verken de eilanden te voet, op de fiets of zelfs per RIB-boot safari en geniet van het prachtige landschap terwijl je wacht tot het licht hopelijk tevoorschijn komt. Maak tijdens een noorderlichtreis naar de Lofoten herinneringen voor het leven.

Noorderlicht in de Lofoten

Waar kan ik het noorderlicht in Noorwegen zien? – Senja

Het eiland Senja wordt ook wel Noorwegen in het klein genoemd. Senja bevindt zich in de noorderlichtzone en is een perfecte locatie om het bijzondere schouwspel van kleuren te zien. Maak een heerlijke wandeling in het Nationaal Park Ånderdalen of rij over de ‘nasjonal turistveg’ over het noorderlijke deel van het eiland. 'The Lighthouse', die op de rotsen bij Hamn in Senja staat is een mooie plek om het noorderlicht te spotten. Hier zit je beschut, kijk je heerlijk om je heen en zie je hopelijk het noorderlicht weerspiegelen in het water: perfect voor een noorderlichtvakantie!

Noorderlicht in Senja

Wanneer kan ik in Noorwegen het noorderlicht zien?

Laat je betoveren door het noorderlicht in Noorwegen, een show – waar je de meeste kans op hebt - vanaf eind september tot eind mei, met zijn hoogtepunt tussen december en maart. Als de nachten langer worden, stijgen je kansen om dit magische schouwspel te bewonderen. Houd wel in gedachten dat het noorderlicht net zo onvoorspelbaar als prachtig kan zijn, afhankelijk van het weer en lichtvervuiling.

Wil je je kans op een ontmoeting met dit lichtspektakel vergroten? Plan dan je avontuur tijdens de wintermaanden (tussen december en maart), wanneer de nachten hun diepste tinten aannemen. Check vooraf het weerbericht en de zonneactiviteit, want een heldere hemel en hoge zonneactiviteit zorgen voor een onvergetelijke voorstelling. En voor een fotowaardige ervaring, kies een verblijfplaats met minimale lichtvervuiling, zoals de Lofoten. Geloof ons, het is een glimp van het noorderlicht meer dan waard!

Noorderlicht in Malangen Resort

Activiteiten om het noorderlicht na te jagen

Het noorderlicht zien is een ervaring die je altijd bij zal blijven. Beleef een leuke activiteit terwijl je de dansende lichten van het noorderlicht achterna gaat. Begeef je dieper in de Noorse wildernis, ver weg van de stadslampen, zodat je de ultieme kans hebt om het licht in volle glorie te bewonderen. Kies uit verschillende safari’s zoals een sneeuwscootersafari of een tocht per hondenslee! Pak het avontuurlijker aan en ga paardrijden of sneeuwschoenwandelen onder het noorderlicht.

Paardrijden bij de Lofoten

Spot het noorderlicht vanuit een bijzondere accommodatie

Het noorderlicht zien is al speciaal, maar vanuit een bijzondere accommodatie in Noorwegen wordt het echt een bijzondere ervaring. Noorwegen heeft een reeks unieke accommodaties, van glazen iglo’s tot luxe wildernissenhutten en rorbuer, waar je het licht vanuit je kamer ziet!

Overnacht in een winterse omgeving van de Tamokvallei in de Tromsø Ice Domes of in een Aurora Dome tijdens deze unieke reis. Verblijf je bij de Lofoten? Dan mag een overnachting in een knusse rorbu, een visserswoning, aan het water niet ontbreken aan je reis. Maak een van de vele mooie wandelingen met schitterende vergezichten. Zo maak je jouw noorderlichtreis wel heel speciaal!

Tromsø Ice Domes

Noorderlichtvakanties in Noorwegen

Als je je volledig wilt onderdompelen in het noorderlicht, boek dan een speciale noorderlichtvakantie in Noorwegen. Bekijk hier al onze noorderlichtvakanties naar Noorwegen.

Ontdek deze bestemming

Met z'n tweeën
8.6
Winter Adventure

Noorderlicht in Tromsø

4-, 5- of 8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel

Tromsø & Senja, Tromsø

Directe vlucht van Amsterdam naar Tromsø

Inclusief excursie(s)

Aanbieding
9.1
Hurtigruten

Hurtigruten Bergen-Kirkenes-Bergen

12-daagse zeereis

Noorwegen

De mooiste zeereis langs de Noorse kust

Geen toeslag alleengebruik

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
8.5
Winter Adventure

Noorderlicht bij Tromsø Lodge

4-, 5- of 8-daagse wintervakantie met verblijf in vakantiewoning

Tromsø & Senja, Tromsø

Directe vlucht van Amsterdam naar Tromsø

Inclusief excursie(s)

Met z'n tweeën
Rustig reistempo
7.5
Winter Adventure

Winter Adventure Tromsø en Senja

8-daagse wintervakantie met verblijf in hotel en appartement

Tromsø & Senja, Tromsø

Diverse activiteiten in spectaculaire omgeving

Inclusief excursie(s)

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit