5 Tips voor autorijden in de sneeuw

Wat is er nu mooier dan met een auto door Scandinavië rijden? De mooie en rustige wegen, de prachtige natuur en onderweg stoppen wanneer jou dat uitkomt. Je kunt dorpjes bezoeken, boodschappen doen met de auto, kortom je bent vrij om te gaan en staan waar je maar wil. Maar geldt dit ook in de winter? Maria Sukking, onze product manager, rijdt regelmatig in de winter door Finland op zoek naar de mooiste bestemmingen, geeft 5 tips hoe je slim autorijdt in de sneeuw.

Autorijden in de sneeuw Finland

1. Pas je snelheid aan
Autorijden in de winter in Scandinavië is niet te vergelijken met de Alpen. De wegen zijn hier altijd bedekt met een laagje sneeuw en de huurauto’s altijd voorzien van winterbanden met spikes. Hierdoor heb je een goede grip op de weg. In de steden zijn de wegen soms bestrooid met zand of grint, maar in het binnenland meestal niet. Het is daarom aan te raden niet te hard te rijden. Je kunt zelf het beste aanvoelen welke snelheid veilig is door af en toe even te remmen. Hierdoor voel je de grip en gladheid op de weg.

2. Voorzichtig met remmen
Laat je niet verleiden door abrupt te remmen. Remmen in de bochten raad ik ook af omdat je hierdoor in de slip kunt raken.

3. Houd voldoende afstand
Doordat de wegen besneeuwd zijn stuift er sneeuw van de weg. Vooral wanneer je achter een vrachtwagen rijdt. Dit kan het zicht belemmeren. Houd daarom voldoende afstand.

Autorijden in de sneeuw Finland

4. Verwarm je auto
De temperatuur kan in het noorden van Lapland dalen tot -40 graden. Daarom krijg je bij je huurauto een kabel om de accu van je auto voor te verwarmen. Gebruik deze, en vooral ’s nachts, zodat je auto ’s morgens eenvoudig start. Start de auto 10 minuten voordat je vertrekt en maak gebruik van je stoelverwarming .

5. Ontspan en geniet
Op de meeste plekken in Scandinavië is het niet druk op de weg en dat maakt het rijden hier tot een groot genot. Geniet hiervan want dit maakt het autorijden een stuk eenvoudiger.Autorijden in de sneeuw Finland