Rustig reistempo
Met z'n tweeën

Karsten

17-daagse rondreis langs appartementen en hotels - Zweden, Noorwegen

Reiscode SCBRKARS
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in diverse accommodaties
Inclusief autohuur
vanaf 
€ 918
p.p.

Heb je een vraag?

Deel deze reis

  • Ontdek de ruige natuur van Midden-Zweden en Noorwegen
  • Bezoek aan UNESCO Werelderfgoed in Røros en Hälsinge
  • Spot beren, muskusossen, bevers en rendieren

Na een rechtstreekse vlucht begint je reis in Trondheim van waar je met een huurauto het afwisselende landschap van de regio’s Trøndelag, Vemdalen en Dalarna gaat ontdekken. In het gemoedelijke mijnstadje Røros bewonder je de pittoreske houten huisjes. Eenmaal de grens over ga je kanoën op de rivier Veman, bezoek je het roofdierenpark in Orsa en maak je mooie wandelingen in de ongerepte natuur rondom Sälenfjällen. Je reis eindigt weer in Noorwegen in het plaatsje Savalen. Ga op zoek naar muskusossen in Dovrefjell Nationaal Park.

Bekijk hier de richtlijnen die vanuit Noorwegen opgesteld zijn n.a.v. het Coronavirus. Zo kan jij onbezorgd genieten van jouw vakantie.

Bekijk hier de richtlijnen die vanuit Zweden opgesteld zijn n.a.v. het Coronavirus. Zo kan jij onbezorgd genieten van jouw vakantie.

Hier overnacht je

Je verblijft tijdens deze rondreis in een hotel op basis van logies/ontbijt en appartementen op basis van logies.

Reiscode SCBRKARS
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in diverse accommodaties
Inclusief autohuur
vanaf 
€ 918
p.p.

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Dag 1 t/m 2

Vlucht Amsterdam-Trondheim met KLM. Røros, Røros Hotel. 166 km, 2 overnachtingen.

Je verblijft in

Røros Hotel

Na de rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam haal je de huurauto op. Je rijdt een prachtige route langs bergen, meren en hoogvlaktes. Zoek onderweg naar rendieren, die in grote kuddes op de hoogvlakte rond lopen. Het pittoreske mijnstadje Røros bestaat uit vele, kleurrijke houten gebouwen. Bezoek de Olavsgruva-mijn, de reden dat het stadje op de UNESCO Werelderfgoedlijst vermeld staat. Het stadje staat verder bekend vanwege de uitstekende keuken. Kies je favoriete restaurant en geniet van lokale specialiteiten.

Røros

Dag 3 t/m 5

Vemdalen, Vemdalen Apartments. 160 km, 3 overnachtingen.

Maak, voordat je de grens met Zweden oversteekt, nog een stop bij het Femundsmarka Nationaal Park. Dit wordt gezien als een van de laatste onaangetaste wildernissen van Scandinavië en biedt uitstekende wandel- en kanomogelijkheden. Je overnacht in de Zweedse natuur tussen heuvels en bomen. Bezoek het Sonfjället Nationaal Park en ga op zoek naar de bever.

Optionele excursies

Beversafari Vemdalen

Femundsmarka Nasjonal Park

Dag 6 t/m 9

Järvsö, Bergsgården. 177 km, 4 overnachtingen.

Je verblijft in

Bergsgården, Type A

Je verblijft in de regio Hälsingland, je vindt hier cultureel erfgoed in de vorm van de typische Hälsinge boerderijen. Los daarvan is het een heel cultuurrijke regio met een actieve muziekscene. Of bewonder de streetart in het plaatsje Ljusdal. In de omgeving kun je vissen of als je op zoek bent naar een adrenaline verhogende activiteit dan behoort rafting tot de mogelijkheden. Heerlijk ontspannen aan het strand kan ook. Kyrkbadet heeft een prachtig zandstrand en bij Torön verblijf je op een schiereilandje in de Ljusnan rivier.

Hälsingegård

Noorwegen

Iedereen die voor het eerst naar Noorwegen op vakantie gaat wordt getroffen door de overweldigende natuur. Het landschap is zeer afwisselend, van de vissersplaatsjes aan de zuidkust tot aan de barre toendra's in het hoge noorden. Maar de meest dramatische landschappen vind je toch in het hart van Noorwegen rond de hoge, besneeuwde bergpieken van Jotunheimen, de immense gletsjer Jostedalsbreen en de diepblauwe fjorden van de westkust. Noorwegen heeft een rijke, geheel eigen cultuur met rotstekeningen van duizenden jaren oud, unieke staafkerken, muziek van Edvard Grieg en de Telemark ski's. Het is bovendien een land van sages. Vooral trollen spelen een hoofdrol in de Noorse mythologie en je zal er tijdens je reis zeker een paar tegenkomen. Rondom het Hemsedal en Hallingdal vind je op de berghellingen nog zomerboerderijen, waar de boeren met hun vee heentrekken als de zomer aanbreekt. Koop er een heerlijk vers kaasje of neem een kop koffie met een Noorse wafel.

Nationale Parken

Er zijn talloze natuurreservaten in Noorwegen, die kunnen variëren van een weitje vol zeldzame orchideeën tot een eiland vol broedende papegaaiduikers. Daarnaast zijn er ruim twintig nationale parken, waarvan de Hardangervidda het grootst is, een immens bergplateau dat op meer dan 1000 meter boven de boomgrens ligt en een uniek toendralandschap bezit met veel zeldzame planten en vogels. Er komen nog wilde rendieren (kariboes), lynxen en poolvossen voor. Het Dovrefjell Nasjonalpark is het enige park waarin nog een kudde muskusossen voorkomt.

Actief
Noorwegen is een ideaal land voor actieve vakanties in de vrije natuur. In de grote natuurgebieden is een dicht netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden met op gezette afstanden schuilplaatsen en berghutten. Maar ook vanaf het hotel of de vakantiewoning kun je gaan wandelen, klimmen of allerlei andere activiteiten ontplooien, met het hele gezin. Maak een spannende kano- of raftingtocht, werp de hengel uit in een zalmrivier of neem deel aan een beversafari.

De seizoenen

Seizoen
Wij bieden onze zomerreizen aan vanaf medio mei t/m september. Het toeristenseizoen is van half juni t/m half augustus. Houd er rekening mee dat buiten deze periode een aantal attracties, tolwegen en veerverbindingen gesloten kunnen zijn. Onze winterreizen bieden wij aan van half december tot en met eind maart.

Noorwegen in voor- en najaar

Het voorjaar kenmerkt zich door bloeiende fruitbomen en smeltende sneeuw. In september en oktober zijn op de berghellingen de berkenbomen en bessenstruiken goudgeel en rood gekleurd. Daarom is een bezoek aan Noorwegen in het voor- of naseizoen een aanrader, maar realiseer je je wel dat er dan kans is op sneeuw op hooggelegen routes. Bepaalde bergpassen en kleinere veerpontjes zijn dan gesloten. De toeristische attracties, óók de staafkerken, zijn meestal alleen in het hoogseizoen geopend, dwz. van half juni t/m half augustus.

Noorwegen in de winter
's Winters verandert Noorwegen in een waar winterparadijs. Het land waar de moderne skisport zijn oorsprong vond, biedt een half jaar lang de beste sneeuwcondities voor skiërs en langlaufers. Je kan een wintersportvakantie combineren met andere winterse activiteiten, zoals in Voss. Je zit hier middenin het fjordengebied, waar je diverse excursies kan ondernemen.

Klimaat
Het klimaat in zuidelijk Noorwegen is 's zomers te vergelijken met dat van Nederland, maar er zijn meer zonuren. In de zomer is het fjordengebied van Noorwegen relatief koel en nat en boven de poolcirkel is het enkele graden kouder dan in het zuiden. In de winter is de temperatuur gemiddeld lager dan in Nederland. Gewoonlijk schommelt deze tussen de -3 en -9°C, maar soms daalt de thermometer tot -20°C. Doordat de lucht veel droger is dan bij ons voelt het vaak niet zo koud aan. De eerste sneeuw valt meestal in begin december en blijft liggen tot begin mei, afhankelijk van de geografische ligging en de hoogte van het gebied.

Indeling in gebieden

Wij hanteren voor Noorwegen een indeling in 5 verschillende gebieden, die elk hun eigen karakter hebben. Zuid-Noorwegen bestaat uit de zuidkust: de provincie Telemark en het Setesdal. In Midden-Noorwegen onderscheiden we 3 gebieden: de westelijke fjordenkust met de gletsjers en bergen rond Jotunheimen, Geilo en Hemsedal, en als derde gebied het Gudbrandsdal met Dovrefjell en Hedmark op de grens met Zweden. Tot slot is er Noord-Noorwegen dat grotendeels boven de poolcirkel ligt.

Met de auto door Noorwegen

Tol en veerdiensten
Op enkele grote wegen in Noorwegen (o.a. de invalswegen naar Bergen en Oslo) en bij sommige tunnels en bruggen dien je tol te betalen. De tol varieert meestal tussen de NOK 10 en 75 per auto plus inzittenden, maar bij sommige langere tunnels kan dit meer dan NOK 100 bedragen. Je kunt zowel contant als met creditcard betalen. De 24,5 km lange Lærdalstunnel is gratis. Op een aantal wegen in particulier bezit wordt ook tol gevraagd. Hier dien je het verschuldigde bedrag in een envelop te stoppen en in een bus te deponeren. In het fjordengebied en het noorden van Noorwegen zul je vaak een veerpont moeten nemen. Hiervoor betaal je tussen de NOK 50 en NOK 250 per auto plus inzittenden. Buiten het toeristenseizoen kunnen bepaalde veerdiensten uit de vaart genomen zijn. Meer informatie bij het Noors Verkeersbureau.

Winterbanden en bergpassen
Het is in Noorwegen verplicht om van 15 oktober tot en met 1 mei met winterbanden te rijden en sneeuwkettingen bij je te hebben. Wij raden je aan om deze in Nederland te regelen, temeer omdat bij gladheid ook in Duitsland winterbanden verplicht zijn. Bij de 'Vegmeldingssentrale' in Noorwegen (tel. 0047-22654040) kun je informeren of bepaalde passen in het voor- of naseizoen zijn geopend. De volgende wegen kunnen afgesloten zijn:

Weg Afgesloten periode
E69 Skarsvåg-Nordkapp nov-apr
5 Gaulafjell jan-mei
51 Valdresflya dec-apr
55 Sognefjell nov-apr
63 Geirangervegen nov-jun
63 Trollstigen nov-jun

Het noorderlicht in Noorwegen

In drie uur tijd reist je van Amsterdam naar het Noorse Tromsø, de trotse 'hoofdstad van het noorderlicht'. Op heldere nachten heb je in deze omgeving 90% kans om het noorderlicht te zien. De stad ligt namelijk recht onder de noorderlicht oval, de Aurora Zone. Wil je meer weten over het natuurfenomeen? Breng dan een bezoekje aan het museum Polaria, waar je kennismaakt met alle facetten van de Arctische wereld, waaronder het noorderlicht.

Vanuit de stad is het mogelijk een noorderlichtexcursie te boeken. Denk aan een tocht in een bus met een kleine groep, onder leiding van een ervaren gids. Maar er zijn ook andere excursies waaraan je deel kan nemen. Zo kan je vanuit Tromsø orka’s en walvissen spotten, sneeuwscooterritten maken en aan huskysafari’s deelnemen.

Onderzoek naar het noorderlicht in Noorwegen
Op de Lofoten, in Lauvik, vind je het Polar Light Center. Hier doet het Nederlandse stel Rob Stammes en Threes van Nieuwenhoven onderzoek naar het noorderlicht. Je kan hier terecht voor een interessante lezing, waarna je de rest van je verblijf per sms op de hoogte wordt gehouden van de noorderlicht activiteit.

Noorwegen

Midden-Noorwegen

Ga lekker eropuit en bezoek de verschillende nationale parken in Midden-Noorwegen. Je kunt bijvooorbeeld de muskusossen in Dovrefjell bezoeken, de heidevelden van de Peerk Gynstreek of de Jotunheimen Nationaal park. In het dit Nationale Park vind je meer dan 255 bergtoppen die hoger zijn dan 2000 meter. Er is een rijke vogelpopulatie en het is het leefgebied van rendieren en elanden. In de omgeving van Geilo zijn Hardangervidda en Hallingkarvet ideale gebieden voor wandelingen. Kortom, er is genoeg te ontdekken voor jong en oud!

Dovrefjell

Dovrefjell is een bergplateau op 1000 m hoogte, omgeven door nog veel hogere bergpieken. Behalve elanden en rendieren komen er op de hoogvlakte ook kuddes wilde muskusossen voor. Het gebied heeft een zeer rijke flora met bijzondere alpine planten zoals gentianen en gletsjerboterbloemen.

Gudbrandsdal

Tussen Lillehammer en Otta ligt het mooie, brede Gudbrandsdal. Aan de westkant wordt het geflankeerd door de ruige heuvels, meren en heidevelden van de Peer Gyntstreek. Aan de oostkant vind je de hoge pieken van het Rondane gebergte. Van Otta naar Trondheim volgt de E6 het dal van de rivier de Driva door een nauwe kloof, die het Dovrefjell bergplateau in tweeën snijdt.

Midden-Noorwegen

Dovrefjell

Dovrefjell is een bergplateau op 1000 m hoogte, omgeven door nog veel hogere bergpieken. Behalve elanden en rendieren komen er op de hoogvlakte ook kuddes wilde muskusossen voor. Het gebied heeft een zeer rijke flora met bijzondere alpine planten zoals gentianen en gletsjerboterbloemen.

Dovrefjell

Oost-Noorwegen

De natuur combineren met een prachtige stad? Ja, dat kan in Oost-Noorwegen. Oslo heeft musea en architectuur van wereldklasse. Daarnaast kan je heerlijk winkelen. En ook al ben je midden in de stad, de natuur is altijd dichtbij. In het Oslofjord kan je mooie boottochten maken en in de omgeving heb je genoeg wandel- en fietsmogelijkheden.
Wil je dit allemaal combineren met wat luxe, dan is Norefjell Spa Resort in Noresund een aanrader. Voor de actievelingen onder ons kan je naar een bikepark in Trysil of met een vlot de Trysilelva af.

Oost-Noorwegen

Trondheim-Amsterdam, KLM

KLM biedt uitgebreide vluchtmogelijkheden naar diverse bestemmingen in Scandinavië. Deze vluchten zijn in combinatie met autohuur een prima uitgangspunt voor onze samengestelde reizen. Meer details

KLM, vlucht Amsterdam-Trondheim

Bekijk een grotere afbeelding van Trondheim-Amsterdam, KLM

Amsterdam-Trondheim, KLM

KLM biedt uitgebreide vluchtmogelijkheden naar diverse bestemmingen in Scandinavië. Deze vluchten zijn in combinatie met autohuur een prima uitgangspunt voor onze samengestelde reizen. Meer details

KLM, vlucht Amsterdam-Trondheim

Bekijk een grotere afbeelding van Amsterdam-Trondheim, KLM

Reisduur

17 dagen

Aantal personen
Type accommodatie

accommodaties volgens programma

Vervoer

Vliegen

Vertrekdatum

Prijsindicatie per persoon

Ma Di Wo Do Vr Za Zo

1

€ 918

2

3

4

5

€ 949

6

7

8

€ 918

9

10

11

12

€ 949

13

14

15

€ 918

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Bijzonderheden

- Inbegrepen prijs KLM gebaseerd op het laagst beschikbare tarief. Op het moment van boeking wordt de definitieve prijs bevestigd.

Karsten

Klik op een datum en prijs, voor een prijsberekening..

Inbegrepen

- Vluchten volgens programma o.b.v. Economy klasse (G-klasse)
- Luchthavenbelasting € 48 p.p.
- 16 x 24 uur autohuur cat. B met Europcar
- 2 nachten verblijf volgens programma o.b.v. logies/ontbijt
- 14 nachten verblijf volgens programma o.b.v. logies

Niet inbegrepen

- Ruimbagage
- Bad- en bedlinnenset, totaal ca. SEK 150 en NOK 210 ter plaatse te voldoen of zelf te verzorgen
- Bad- en bedlinnenset, totaal € 15 in Vemdalen en € 22 in Sälen vooraf te voldoen of zelf te verzorgen
- Eindschoonmaak, totaal ca. SEK 900 in Järvsö ter plaatse te voldoen of zelf te verzorgen en NOK 650 in Savalen verplicht ter plaatse te voldoen
- Eindschoonmaak, totaal € 110 in Sälen vooraf te voldoen of zelf te verzorgen

Extra voordeel

- Uitgebreide reisbeschrijving
- Reisgids Noorwegen of Zweden
- Wegenkaart

Extra info

- CO2-compensatie van de reis is inbegrepen

Optionele excursies

Beversafari Vemdalen

Vaar door de ongerepte natuur rondom Vemdalen en speur met de gids naar bevers. De gids bepaalt de vertrektijd aan de hand van de kans om bevers te spotten. Dat kan in de avonduren zijn. Er wordt halverwege gestopt om een kampvuur te maken. Je geniet van een heerlijk diner bij het vuur en hoort de mooiste verhalen van de gids.

Paardrijden in Dovrefjell

Heerlijk op de rug van een IJslands paard door een schitterend natuurlandschap trekken. Dat is mogelijk bij het familiehotel Hjerkinn Fjellstue in het Dovrefjell Nationaal Park. Voordat je begint aan de tocht heb je een uur om te wennen aan het paard. Daarna ga je op pad door de mooie natuur van het nationale park. Een bijzondere ervaring in een inspirerend landschap met rivieren, berkenbossen en een mooie natuur. Op ...

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit