Beleef een geweldig avontuur per trein en reis in twee weken langs hoogtepunten zoals Stockholm, Abisko Nationaal Park, de Lofoten en Røros. Maar niet alleen de bestemmingen zijn stuk voor stuk prachtig, ook de verschillende routes per trein zullen enorme indruk maken. Zo reis je langs de kust, over hoogvlaktes, zie je gletsjers en hoge bergpieken. In Zweeds Lapland ontdek je al wandelend de weidse natuur. Op de Lofoten verblijf je in authentieke visserswoning in Svolvær en geniet je van een betoverend uitzicht.
Je verblijft tijdens deze rondreis in goede middenklasse hotels zo dicht mogelijk bij het station in de genoemde plaatsen. Een nacht verblijf je in een slaapcoupé aan boord van de nachttrein naar Abisko.
Trein elk station in Nederland-Kopenhagen. Kopenhagen. 1 overnachting.
Vanuit Nederland reis je in een dag naar Kopenhagen. Ontspan aan boord van de trein met een goed boek of spannende Scandinavische thriller op je tablet. Je komt in de avond aan in Kopenhagen, waar je nog een snel bezoekje kan brengen aan het pittoreske Nyhavn of het gezellige Tivoli.
Stockholm. 2 overnachtingen.
Je steekt met de trein de brug over van Kopenhagen naar Malmö en koerst direct naar de hoofdstad van Zweden. Geniet met volle teugen van deze stad en ontdek de verschillende interessante wijken. Uiteraard bezoek je Gamla Stan om lekker te dwalen door de steegjes en te genieten van de architectuur. Ontspan in een van de vele gezellige café's. Bezoek Djurgården met het openluchtmuseum Skansen, het ABBA museum, het Vasa-museum als grootste trekpleister. Huur een fiets en ontdek het enorme stadspark.
Nachttrein Stockholm-Abisko. 1 overnachting.
Je hebt nog tot het begin van de avond om Stockholm verder te ontdekken. Dan vertrek je richting Sundsvall, waar je overstapt op de nachttrein naar Abisko. Je overnacht in een slaapcoupé voor 2 personen.
Denemarken is een fijne bestemming met vriendelijke inwoners en ligt op relatief korte afstand van Nederland, waardoor iedereen zich snel thuis voelt. Het is daarom ideaal voor een korte of langere vakantie met het hele gezin. Tussen de heuvels met gele koolzaadvelden vind je vakwerkboerderijen en middeleeuwse kastelen maar ook interessante stadjes. Brede zandstranden langs de kust worden afgewisseld met duinen, wadden en leuke vissersplaatsjes. Geniet van de natuur en ook van de Deense sfeer in de gezellige dorpjes. De charmante fietspaden nemen je mee door schilderachtige landschappen. Om jouw vakantie goed te kunnen voorbereiden vind je hier nuttige informatie.
Denemarken is voor kinderen een waar paradijs. In bijna ieder museum, restaurant, hotel of vakantiepark wordt volop rekening met de kleintjes gehouden. Zelfs de fietspaden lijken speciaal afgestemd op kinderbenen. Trek erop uit met emmer en schep langs de kilometers lange kustlijn met brede zandstranden en superschoon zeewater. Daarnaast zijn er veel attracties en pretparken zoals LEGOLAND® Denemarken, het Givskud Zoo en het attractie- en waterpark in Djurs Sommerland. Of bezoek een van de oudste pretparken ter wereld: Tivoli Gardens. Het park heeft volop attracties voor kinderen van alle leeftijden!
Voor sportieve activiteiten zoals wandelen, vissen, golfen, paardrijden en diverse watersporten zoals zeilen, windsurfen of kajakken is volop ruimte, maar wist je dat Denemarken ook echt een fietsland is? Het biedt vele fietspaden van grind of asfalt en routes over rustige landweggetjes, door een heel afwisselend landschap met niet te steile heuvels. Ook zijn er veel fietspaden die geschikt zijn voor de kinderen. Fietsen is een ontzettend leuke manier om het landschap te verkennen en tijd door te brengen in de natuur! Ook zijn er vele wandelroutes door het prachtige landschap zoals bij de witte krijtrotsen van Møns Klint en de duinen van Råbjerg Mile.
Denemarken bestaat uit verschillende provincies, die onderling in natuurschoon verschillen. Het schiereiland Jutland, de grootste provincie, kent een afwisselende natuur met kilometers lange stranden en duingebieden in het westen en lange fjorden in het noordoosten. Funen heeft prachtige kastelen, landgoederen en vakwerkboerderijen. Het eiland Møn, ten zuiden van Kopenhagen, heeft schitterende krijtrotsen en met fresco's versierde dorpskerkjes. Fanø is bekend om zijn mooie brede zandstranden en knusse huisjes.
In Kopenhagen hangt een gezellige, ongedwongen sfeer. Je kan hier eindeloos slenteren door de autovrije winkelstraat Stroget, heerlijk eten in een van de kleurrijke restaurantjes op de kade van Nyhavn of een boottocht maken langs bezienswaardigheden als het Paleis Amalienborg en het bekende beeld van de Kleine Zeemeermin die uitstaart over zee. Ga 's avonds naar de prachtige Opera of beleef in hartje Kopenhagen een romantische avond in het 180 jaar oude pretpark Tivoli waar dan duizenden lichtjes branden.
Het klimaat in Denemarken is te vergelijken met dat van Nederland, maar er zijn iets meer zonuren. In de zomer is het weer ideaal voor een vakantie in Denemarken. De temperatuur stijgt gemiddeld tot ongeveer 20 graden Celsius, met zonnige dagen en verfrissende zeebriesjes. Het is heerlijk weer om te genieten van de prachtige stranden. De winter is mild en vochtig met temperaturen rond het vriespunt. Hoewel het niet zo koud is als sommige andere delen van Europa, is er zeker kans op sneeuw! Dit creëert een prachtig winterlandschap, perfect om te wandelen of te gaan skiën.
In het zuidoosten van Denemarken heb je een mooie afwisseling tussen het prachtige landschap op Funen met bijbehorende kastelen, interessante steden op Seeland en uiteraard de witte krijtrotsen van Møn. Het zuidoosten heeft zo veel aan te bieden, je raakt er gewoon niet op uitgekeken!
Funen is door een brug verbonden met Langeland, een heerlijk eiland om te fietsen. Vanuit Fåborg, Svendborg of Rudkøbing kan je ook voor een dag met de boot naar de eilanden ten zuiden van Funen, zoals bijvoorbeeld het sprookjesachtige Ærø.
Seeland wordt gekenmerkt door veel groen, mooie kastelen, heerlijke badplaatsen en interessante steden zoals Frederiksborg, Hillerød en natuurlijk Kopenhagen. In Roskilde kan je het fraaie Vikingschepenmuseum bezoeken en de Domkerk, waar de Deense vorsten begraven liggen. Ten zuiden van Seeland ligt het eiland Møn met zijn witte krijtrotsen
Iedereen die voor het eerst naar Noorwegen op vakantie gaat wordt getroffen door de overweldigende natuur. Het landschap is zeer afwisselend, van de vissersplaatsjes aan de zuidkust tot aan de barre toendra's in het hoge noorden. Maar de meest dramatische landschappen vind je toch in het hart van Noorwegen rond de hoge, besneeuwde bergpieken van Jotunheimen, de immense gletsjer Jostedalsbreen en de diepblauwe fjorden van de westkust. Noorwegen heeft een rijke, geheel eigen cultuur met rotstekeningen van duizenden jaren oud, unieke staafkerken, muziek van Edvard Grieg en de Telemark ski's. Het is bovendien een land van sages. Vooral trollen spelen een hoofdrol in de Noorse mythologie en je zal er tijdens je reis zeker een paar tegenkomen. Rondom het Hemsedal en Hallingdal vind je op de berghellingen nog zomerboerderijen, waar de boeren met hun vee heentrekken als de zomer aanbreekt. Koop er een heerlijk vers kaasje of neem een kop koffie met een Noorse wafel.
Er zijn talloze natuurreservaten in Noorwegen, die kunnen variëren van een weitje vol zeldzame orchideeën tot een eiland vol broedende papegaaiduikers. Daarnaast zijn er ruim twintig nationale parken, waarvan de Hardangervidda het grootst is, een immens bergplateau dat op meer dan 1000 meter boven de boomgrens ligt en een uniek toendralandschap bezit met veel zeldzame planten en vogels. Er komen nog wilde rendieren (kariboes), lynxen en poolvossen voor. Het Dovrefjell Nasjonalpark is het enige park waarin nog een kudde muskusossen voorkomt.
Actief
Noorwegen is een ideaal land voor actieve vakanties in de vrije natuur. In de grote natuurgebieden is een dicht netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden met op gezette afstanden schuilplaatsen en berghutten. Maar ook vanaf het hotel of de vakantiewoning kun je gaan wandelen, klimmen of allerlei andere activiteiten ontplooien, met het hele gezin. Maak een spannende kano- of raftingtocht, werp de hengel uit in een zalmrivier of neem deel aan een beversafari.
Seizoen
Wij bieden onze zomerreizen aan vanaf medio mei t/m september. Het toeristenseizoen is van half juni t/m half augustus. Houd er rekening mee dat buiten deze periode een aantal attracties, tolwegen en veerverbindingen gesloten kunnen zijn. Onze winterreizen bieden wij aan van half december tot en met eind maart.
Noorwegen in voor- en najaar
Het voorjaar kenmerkt zich door bloeiende fruitbomen en smeltende sneeuw. In september en oktober zijn op de berghellingen de berkenbomen en bessenstruiken goudgeel en rood gekleurd. Daarom is een bezoek aan Noorwegen in het voor- of naseizoen een aanrader, maar realiseer je je wel dat er dan kans is op sneeuw op hooggelegen routes. Bepaalde bergpassen en kleinere veerpontjes zijn dan gesloten. De toeristische attracties, óók de staafkerken, zijn meestal alleen in het hoogseizoen geopend, dwz. van half juni t/m half augustus.
Noorwegen in de winter
's Winters verandert Noorwegen in een waar winterparadijs. Het land waar de moderne skisport zijn oorsprong vond, biedt een half jaar lang de beste sneeuwcondities voor skiërs en langlaufers. Je kan een wintersportvakantie combineren met andere winterse activiteiten, zoals in Voss. Je zit hier middenin het fjordengebied, waar je diverse excursies kan ondernemen.
Klimaat
Het klimaat in zuidelijk Noorwegen is 's zomers te vergelijken met dat van Nederland, maar er zijn meer zonuren. In de zomer is het fjordengebied van Noorwegen relatief koel en nat en boven de poolcirkel is het enkele graden kouder dan in het zuiden. In de winter is de temperatuur gemiddeld lager dan in Nederland. Gewoonlijk schommelt deze tussen de -3 en -9°C, maar soms daalt de thermometer tot -20°C. Doordat de lucht veel droger is dan bij ons voelt het vaak niet zo koud aan. De eerste sneeuw valt meestal in begin december en blijft liggen tot begin mei, afhankelijk van de geografische ligging en de hoogte van het gebied.
Wij hanteren voor Noorwegen een indeling in 5 verschillende gebieden, die elk hun eigen karakter hebben. Zuid-Noorwegen bestaat uit de zuidkust: de provincie Telemark en het Setesdal. In Midden-Noorwegen onderscheiden we 3 gebieden: de westelijke fjordenkust met de gletsjers en bergen rond Jotunheimen, Geilo en Hemsedal, en als derde gebied het Gudbrandsdal met Dovrefjell en Hedmark op de grens met Zweden. Tot slot is er Noord-Noorwegen dat grotendeels boven de poolcirkel ligt.
Tol en veerdiensten
Op enkele grote wegen in Noorwegen (o.a. de invalswegen naar Bergen en Oslo) en bij sommige tunnels en bruggen dien je tol te betalen. De tol varieert meestal tussen de NOK 10 en 75 per auto plus inzittenden, maar bij sommige langere tunnels kan dit meer dan NOK 100 bedragen. Je kunt zowel contant als met creditcard betalen. De 24,5 km lange Lærdalstunnel is gratis. Op een aantal wegen in particulier bezit wordt ook tol gevraagd. Hier dien je het verschuldigde bedrag in een envelop te stoppen en in een bus te deponeren. In het fjordengebied en het noorden van Noorwegen zul je vaak een veerpont moeten nemen. Hiervoor betaal je tussen de NOK 50 en NOK 250 per auto plus inzittenden. Buiten het toeristenseizoen kunnen bepaalde veerdiensten uit de vaart genomen zijn. Meer informatie bij het Noors Verkeersbureau.
Winterbanden en bergpassen
Het is in Noorwegen verplicht om van 15 oktober tot en met 1 mei met winterbanden te rijden en sneeuwkettingen bij je te hebben. Wij raden je aan om deze in Nederland te regelen, temeer omdat bij gladheid ook in Duitsland winterbanden verplicht zijn. Bij de 'Vegmeldingssentrale' in Noorwegen (tel. 0047-22654040) kun je informeren of bepaalde passen in het voor- of naseizoen zijn geopend. De volgende wegen kunnen afgesloten zijn:
Weg Afgesloten periode
E69 Skarsvåg-Nordkapp nov-apr
5 Gaulafjell jan-mei
51 Valdresflya dec-apr
55 Sognefjell nov-apr
63 Geirangervegen nov-jun
63 Trollstigen nov-jun
In drie uur tijd reist je van Amsterdam naar het Noorse Tromsø, de trotse 'hoofdstad van het noorderlicht'. Op heldere nachten heb je in deze omgeving 90% kans om het noorderlicht te zien. De stad ligt namelijk recht onder de noorderlicht oval, de Aurora Zone. Wil je meer weten over het natuurfenomeen? Breng dan een bezoekje aan het museum Polaria, waar je kennismaakt met alle facetten van de Arctische wereld, waaronder het noorderlicht.
Vanuit de stad is het mogelijk een noorderlichtexcursie te boeken. Denk aan een tocht in een bus met een kleine groep, onder leiding van een ervaren gids. Maar er zijn ook andere excursies waaraan je deel kan nemen. Zo kan je vanuit Tromsø orka’s en walvissen spotten, sneeuwscooterritten maken en aan huskysafari’s deelnemen.
Onderzoek naar het noorderlicht in Noorwegen
Op de Lofoten, in Lauvik, vind je het Polar Light Center. Hier doet het Nederlandse stel Rob Stammes en Threes van Nieuwenhoven onderzoek naar het noorderlicht. Je kan hier terecht voor een interessante lezing, waarna je de rest van je verblijf per sms op de hoogte wordt gehouden van de noorderlicht activiteit.
Inbegrepen
- Treintickets volgens programma
- Bus Narvik-Svolvær
- Overtocht Svolvær-Bodø met Hurtigruten
- 1 nacht op de nachttrein Stockholm-Abisko met slaapplaats
- 15 nachten verblijf volgens programma o.b.v. logies/ontbijt
- 24/7 telefoonservice in geval van nood tijdens de reis (Engelssprekend)
Extra voordeel
- Uitgebreide reisbeschrijving
- Reisgids (Noorwegen of Zweden)
Overige info
- CO2-compensatie van de reis is inbegrepen