Lapland en de Noordkaap

15-daagse camperhuur - Zweden, Noorwegen, Finland

Reiscode FITCRONO
Inclusief vlucht
Inclusief camperhuur
vanaf 
€ 1684
per persoon

Heb je een vraag?

Deel deze reis

  • 3 Scandinavische landen in een reis
  • Prachtige kustlijnen, Sami cultuur en de Noordkaap
  • Overnachten in de vrije natuur in je eigen camper

Verwonder je over het steeds wisselende en ruige landschap van boven de poolcirkel. Reis met de camper naar de Noordkaap, een waar hoogtepunt. Alvorens je het noordelijkste puntje bereikt, ontdek je het Abisko National Park in Zweeds Lapland. Evenals de onaangetaste schoonheid van het eiland Senja in Noorwegen. De reis wordt verder afgewisseld met prachtige routes door bossen, langs meren en over bergtoppen. Leer de cultuur van de Sami kennen met een bezoek aan het Sami museum in Inari.

Reiscode FITCRONO
Inclusief vlucht
Inclusief camperhuur
vanaf 
€ 1684
per persoon

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Dag 1

Vlucht Rotterdam-Rovaniemi met Transavia. Omgeving Rovaniemi. 10 km, 1 overnachting.

Na aankomst op de luchthaven haal je de camper op en verblijf je de eerste nacht in de buurt van Rovaniemi. Hier kan je het hele jaar door de Kerstman bezoeken! Rovaniemi is de toegangspoort naar Fins Lapland. In het Arktikum is een tentoonstelling te zien over de flora en fauna van Lapland en over de tradities van de inheemse bevolking, de Sami.

Middernachtzon bij Rovaniemi

Dag 2

Omgeving Jukkasjärvi. 335 km, 1 overnachting.

Vertrek in westelijke richting en ontdek de verscheidenheid in het landschap. Steek de grens over naar Zweeds Lapland en rijd door naar Jukkasjärvi. Een klein stadje op ca. 17 km van de plaats Kiruna. Velen associëren het met het ijshotel, welke jaarlijks in het dorp wordt gebouwd tijdens de wintermaanden. Een prachtige locatie om te overnachten is aan de rivier de Torne, welke erg lijkt op een klein meer. Vandaar het Finse woord "järvi" in de plaatsnaam, wat meer betekent. Het dorp telt ongeveer 800 inwoners en maar liefst meer dan 1.000 huskies!

Jockfall, grensovergang naar Zweeds Lapland

Dag 3 t/m 4

Omgeving Abisko. 115 km, 2 overnachtingen.

Je reist vandaag naar één van de mooiste natuurgebieden van Zweden, het Abisko Nationaal Park. Het is een perfect gebied voor lange wandeltochten. Ga bijvoorbeeld naar de Lappenpoort, de kenmerkende bergketen in het park. Hier kan je zeker een mooie plek vinden met je camper om te genieten van de rust en prachtige natuur.

Lapporten in Abisko Nationaal Park

Campertypes

Type A

‘Small’, 2-persoonscamper. Lengte: 5,90-7,60 m, breedte: 2,30 m, hoogte: 2,50-3,00 m. Indeling: 1 x 2-persoonsbed (max. 2 volw.).

Type B

‘Medium’, 4-persoonscamper. Lengte: 5,90-7,60 m, breedte: 2,30 m, hoogte: 2,50-3,00 m. Indeling: 2 x 2-persoonsbed (max. 2 volw. en 2 kinderen of 3 volw.).

Type C

‘Large’, 6-persoonscamper. Lengte: 6,30-7,60 m, breedte: 2,30-2,40 m, hoogte: 3,00-3,20 m. Indeling: 2 x 2-persoonsbed en 2 x 1-persoonsbed of 3 x 2-persoonsbed (max. 4 volw. + 2 kinderen of 5 volw.).

Type D

‘Family’, 6-persoonscamper. Lengte: 6,30-7,60 m, breedte: 2,30-2,40 m, hoogte: 3,00-3,20 m. Indeling: 2 x 2-persoonsbed en 2 x 1-persoonsbed (max. 4 volw. + 2 kinderen of 5 volw.).

Alle campers zijn handgeschakeld en beschikken over navigatie, airco, een kookgedeelte (3-pits) met koelkast en uitgebreide inventaris, douche en toilet.

Finland

Bijna geen ander land in Europa biedt meer ruimte en mogelijkheden om je in de vrije natuur te bewegen! Tijdens een zomervakantie in Finland zijn er naast cultuur, heerlijke stranden of gemoedelijke haventjes waar je kunt relaxen. De meren trekken jaarlijks duizenden vakantie bezoekers. Toch is het er nooit druk en dat komt omdat er zoveel is: tienduizenden meertjes en duizenden eilandjes. In de nationale parken zijn uitgebreide wandel- en fietsmogelijkheden, vele rivieren en stroomversnellingen voor kanotochten en een overdaad aan vis- en vaarwater.

Winter in Finland

In de winter verandert Finland in een sprookjesachtig winterparadijs waar van alles te doen is. Behalve de bekende wintersporten als skiën, snowboarden en langlaufen draait het in Fins Lapland vooral om spectaculaire activiteiten, zoals tochten met een honden- of rendierslee, sneeuwscootertochten, sneeuwschoenwandelingen en ijsvissen. Aangezien de sauna een belangrijk onderdeel is van de Finse cultuur, is er in veel accommodaties een sauna te vinden.

Klimaat
In het hoge noorden van Finland, boven de poolcirkel, heerst een subarctisch klimaat, met temperaturen van gemiddeld -10°C met uitschieters tot -30°C. Doordat de lucht droger is dan bij ons voelt het bij dergelijke temperaturen minder koud aan dan in Nederland. Januari is de koudste maand. De dagen zijn dan ook het kortst. Februari en maart kenmerken zich door stabiel en aangenaam winterweer. Het winterseizoen loopt in Finland van begin november t/m eind maart. Vanaf half december ligt er overal sneeuw. Februari en maart zijn de populairste wintersportmaanden. In december en januari zijn de dagen het kortst.

Familievakanties Finland

Fins Lapland is een avontuurlijke winterbestemming. De bijzondere winteractiviteiten maken je vakantie afwisselend en bijzonder! Maar niet alle activiteiten zijn geschikt voor kinderen. Daarom hebben we Winter Adventures samengesteld die helemaal zijn afgestemd op gezinnen. Een combinatie van leuke uitstapjes, een kindvriendelijke accommodatie en excursies waarbij rekening wordt gehouden met de kinderen.

Noorderlicht in Finland

Ga op zoek naar het noorderlicht in Finland! Slaap onder de sterrenhemel in een glazen iglo of kies voor een knusse houten kota met, uiteraard, een glazen dak! Ga je liever actief het noorderlicht spotten? Kies dan voor een sneeuwschoenwandeling of een sneeuwscootersafari in het donker. Voor de echte noorderlicht liefhebber hebben we een speciale Winter Adventure samengesteld, Noorderlicht Inari, met extra veel noorderlicht excursies.

Hoe meer je tijdens je vakantie naar het noorden van Finland reist, hoe groter de kans is dat je het poollicht aanschouwt. Daar zijn de nachten donkerder en is het licht feller. Vooral in de maanden september en maart is het noorderlicht in Finland goed te zien. Een reis naar het noorderlicht in Finland is goed te combineren met een wintersport- of sneeuwvakantie.

Finland

Noord-Finland

Het gebied ten noorden van de poolcirkel wordt ook wel Lapland (Noord-Finland) genoemd. Dit dunbevolkte gebied behoort tot de laatst bewaard gebleven wildernissen van Europa. Fins Lapland wordt ook wel ‘het land van de Sami’ genoemd. Het volk dat van oudsher hier woont, leeft voornamelijk van de rendieren. Deze grazende rendieren zijn volop te vinden in het noorden van Finland.

In de zomer kan je hier leuke acitiviteiten ondernemen zoals wildlife spotten, wandelen, mountainbiken, vissen en raften.

In de winter verandert Noord-Finland in een sprookjesachtig winterparadijs waar van alles te doen is. Behalve de bekende wintersporten als skiën, snowboarden en langlaufen draait het in Fins Lapland vooral om spectaculaire winterse activiteiten. Maak een huskysafari, sneeuwscootertocht, sneeuwschoenwandeling en ga ijsvissen. En hoe verder je tijdens je vakantie naar het noorden van Finland reist, hoe groter de kans is dat je het noorderlicht aanschouwt. Daar zijn de nachten donkerder en is het licht feller. Aangezien de sauna een belangrijk onderdeel is van de Finse cultuur, is er in veel accommodaties een sauna te vinden.

Noord-Finland

Noorwegen

Iedereen die voor het eerst naar Noorwegen op vakantie gaat wordt getroffen door de overweldigende natuur. Het landschap is zeer afwisselend, van de vissersplaatsjes aan de zuidkust tot aan de barre toendra's in het hoge noorden. Maar de meest dramatische landschappen vind je toch in het hart van Noorwegen rond de hoge, besneeuwde bergpieken van Jotunheimen, de immense gletsjer Jostedalsbreen en de diepblauwe fjorden van de westkust. Noorwegen heeft een rijke, geheel eigen cultuur met rotstekeningen van duizenden jaren oud, unieke staafkerken, muziek van Edvard Grieg en de Telemark ski's. Het is bovendien een land van sages. Vooral trollen spelen een hoofdrol in de Noorse mythologie en je zal er tijdens je reis zeker een paar tegenkomen. Rondom het Hemsedal en Hallingdal vind je op de berghellingen nog zomerboerderijen, waar de boeren met hun vee heentrekken als de zomer aanbreekt. Koop er een heerlijk vers kaasje of neem een kop koffie met een Noorse wafel.

Nationale Parken

Er zijn talloze natuurreservaten in Noorwegen, die kunnen variëren van een weitje vol zeldzame orchideeën tot een eiland vol broedende papegaaiduikers. Daarnaast zijn er ruim twintig nationale parken, waarvan de Hardangervidda het grootst is, een immens bergplateau dat op meer dan 1000 meter boven de boomgrens ligt en een uniek toendralandschap bezit met veel zeldzame planten en vogels. Er komen nog wilde rendieren (kariboes), lynxen en poolvossen voor. Het Dovrefjell Nasjonalpark is het enige park waarin nog een kudde muskusossen voorkomt.

Actief
Noorwegen is een ideaal land voor actieve vakanties in de vrije natuur. In de grote natuurgebieden is een dicht netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden met op gezette afstanden schuilplaatsen en berghutten. Maar ook vanaf het hotel of de vakantiewoning kun je gaan wandelen, klimmen of allerlei andere activiteiten ontplooien, met het hele gezin. Maak een spannende kano- of raftingtocht, werp de hengel uit in een zalmrivier of neem deel aan een beversafari.

De seizoenen

Seizoen
Wij bieden onze zomerreizen aan vanaf medio mei t/m september. Het toeristenseizoen is van half juni t/m half augustus. Houd er rekening mee dat buiten deze periode een aantal attracties, tolwegen en veerverbindingen gesloten kunnen zijn. Onze winterreizen bieden wij aan van half december tot en met eind maart.

Noorwegen in voor- en najaar

Het voorjaar kenmerkt zich door bloeiende fruitbomen en smeltende sneeuw. In september en oktober zijn op de berghellingen de berkenbomen en bessenstruiken goudgeel en rood gekleurd. Daarom is een bezoek aan Noorwegen in het voor- of naseizoen een aanrader, maar realiseer je je wel dat er dan kans is op sneeuw op hooggelegen routes. Bepaalde bergpassen en kleinere veerpontjes zijn dan gesloten. De toeristische attracties, óók de staafkerken, zijn meestal alleen in het hoogseizoen geopend, dwz. van half juni t/m half augustus.

Noorwegen in de winter
's Winters verandert Noorwegen in een waar winterparadijs. Het land waar de moderne skisport zijn oorsprong vond, biedt een half jaar lang de beste sneeuwcondities voor skiërs en langlaufers. Je kan een wintersportvakantie combineren met andere winterse activiteiten, zoals in Voss. Je zit hier middenin het fjordengebied, waar je diverse excursies kan ondernemen.

Klimaat
Het klimaat in zuidelijk Noorwegen is 's zomers te vergelijken met dat van Nederland, maar er zijn meer zonuren. In de zomer is het fjordengebied van Noorwegen relatief koel en nat en boven de poolcirkel is het enkele graden kouder dan in het zuiden. In de winter is de temperatuur gemiddeld lager dan in Nederland. Gewoonlijk schommelt deze tussen de -3 en -9°C, maar soms daalt de thermometer tot -20°C. Doordat de lucht veel droger is dan bij ons voelt het vaak niet zo koud aan. De eerste sneeuw valt meestal in begin december en blijft liggen tot begin mei, afhankelijk van de geografische ligging en de hoogte van het gebied.

Indeling in gebieden

Wij hanteren voor Noorwegen een indeling in 5 verschillende gebieden, die elk hun eigen karakter hebben. Zuid-Noorwegen bestaat uit de zuidkust: de provincie Telemark en het Setesdal. In Midden-Noorwegen onderscheiden we 3 gebieden: de westelijke fjordenkust met de gletsjers en bergen rond Jotunheimen, Geilo en Hemsedal, en als derde gebied het Gudbrandsdal met Dovrefjell en Hedmark op de grens met Zweden. Tot slot is er Noord-Noorwegen dat grotendeels boven de poolcirkel ligt.

Met de auto door Noorwegen

Tol en veerdiensten
Op enkele grote wegen in Noorwegen (o.a. de invalswegen naar Bergen en Oslo) en bij sommige tunnels en bruggen dien je tol te betalen. De tol varieert meestal tussen de NOK 10 en 75 per auto plus inzittenden, maar bij sommige langere tunnels kan dit meer dan NOK 100 bedragen. Je kunt zowel contant als met creditcard betalen. De 24,5 km lange Lærdalstunnel is gratis. Op een aantal wegen in particulier bezit wordt ook tol gevraagd. Hier dien je het verschuldigde bedrag in een envelop te stoppen en in een bus te deponeren. In het fjordengebied en het noorden van Noorwegen zul je vaak een veerpont moeten nemen. Hiervoor betaal je tussen de NOK 50 en NOK 250 per auto plus inzittenden. Buiten het toeristenseizoen kunnen bepaalde veerdiensten uit de vaart genomen zijn. Meer informatie bij het Noors Verkeersbureau.

Winterbanden en bergpassen
Het is in Noorwegen verplicht om van 15 oktober tot en met 1 mei met winterbanden te rijden en sneeuwkettingen bij je te hebben. Wij raden je aan om deze in Nederland te regelen, temeer omdat bij gladheid ook in Duitsland winterbanden verplicht zijn. Bij de 'Vegmeldingssentrale' in Noorwegen (tel. 0047-22654040) kun je informeren of bepaalde passen in het voor- of naseizoen zijn geopend. De volgende wegen kunnen afgesloten zijn:

Weg Afgesloten periode
E69 Skarsvåg-Nordkapp nov-apr
5 Gaulafjell jan-mei
51 Valdresflya dec-apr
55 Sognefjell nov-apr
63 Geirangervegen nov-jun
63 Trollstigen nov-jun

Het noorderlicht in Noorwegen

In drie uur tijd reist je van Amsterdam naar het Noorse Tromsø, de trotse 'hoofdstad van het noorderlicht'. Op heldere nachten heb je in deze omgeving 90% kans om het noorderlicht te zien. De stad ligt namelijk recht onder de noorderlicht oval, de Aurora Zone. Wil je meer weten over het natuurfenomeen? Breng dan een bezoekje aan het museum Polaria, waar je kennismaakt met alle facetten van de Arctische wereld, waaronder het noorderlicht.

Vanuit de stad is het mogelijk een noorderlichtexcursie te boeken. Denk aan een tocht in een bus met een kleine groep, onder leiding van een ervaren gids. Maar er zijn ook andere excursies waaraan je deel kan nemen. Zo kan je vanuit Tromsø orka’s en walvissen spotten, sneeuwscooterritten maken en aan huskysafari’s deelnemen.

Onderzoek naar het noorderlicht in Noorwegen
Op de Lofoten, in Lauvik, vind je het Polar Light Center. Hier doet het Nederlandse stel Rob Stammes en Threes van Nieuwenhoven onderzoek naar het noorderlicht. Je kan hier terecht voor een interessante lezing, waarna je de rest van je verblijf per sms op de hoogte wordt gehouden van de noorderlicht activiteit.

Noorwegen

Noord-Noorwegen

Een bezoek aan Noord-Noorwegen is in veel opzichten onvergetelijk. Niet alleen vanwege het bijzondere, steeds wisselende landschap, maar ook door het prachtige licht. In de zomer is het er nooit helemaal donker. Langs de kust en op de eilanden is er uitzicht op fjorden, ruige bergen met sneeuw en pittoreske vissersdorpjes. In het binnenland vind je de grootsheid en verlatenheid van de toendra’s.

De kust

De kust van de provincies Trøndelag, Troms en Nordland is diep ingesneden door fjorden en telt vele eilanden. Hier komen zeearenden, papegaaiduikers en zeehonden voor. Langs het water liggen schilderachtige vissersplaatsjes met gekleurde pakhuizen en haventjes vol vissersboten. Tromsø is een gezellige stad met leuke cafés en restaurants. Weg nummer 17, oftewel de kystriksveien, welke loopt van Steinkjer tot Bodø wordt wel de mooiste kustroute ter wereld genoemd.

Lofoten en Vesterålen

De eilandengroepen Lofoten en Vesterålen staan bekend om hun prachtige landschap waarin scherpe bergkammen en diepe dalen elkaar afwisselen. In de vissershaventjes hangt de stokvis aan rekken te drogen. Veel vakantiewoningen op de eilanden zijn gevestigd in zogenaamde Rorbuer, houten huisjes aan de waterkant waarin vroeger de vissers overnachtten. Vanuit Andenes maak je een onvergetelijke walvistocht.

Senja

Senja wordt ook wel Noorwegen in het klein genoemd. Hier zijn fjorden te vinden, spitse bergpunten, hagelwitte stranden, een rijke vegetatie met afwisselende tinten groen, activiteiten op en rond het water en toendra’s. Het eiland is een walhalla voor wandelaars.

De rotstekeningen van Alta
De prehistorische rotstekeningen bij de plaats Alta staan sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De tekeningen zijn gemaakt in het Stenen Tijdperk en zijn tussen 2500 en 6200 jaar oud. Er zijn mensen, dieren, boten en wapens op afgebeeld.

Kystriksveien

Op de kustroute van Steinkjer naar Bodø vind je een afwisselend landschap met veel natuurlijke attracties. Je kan de berg Torghatten beklimmen, de bergketen Seven Sisters bewonderen vanaf de eilanden Herøy en Dønna of een bezoek brengen aan de eilandengroep Vega, wat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de omgeving van Ørnes vind je de Svartisen gletsjer, waar je een gletsjer hike kunt maken.

Lapland

De Finnmarksvidda in het binnenland vormt het Noorse gedeelte van Lapland. In dit open toendra landschap, dat bijna geheel boven de boomgrens ligt, groeien alleen jeneverbessen, dwergberken en kronkelige wilgenboompjes, mos en heide. Het is hét leefgebied van kuddes rendieren.

Noord-Noorwegen

Rovaniemi - Rotterdam, Transavia

Vlieg met Transavia rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Rovaniemi. Meer details

Transavia, vlucht Rotterdam-Rovaniemi

Bekijk een grotere afbeelding van Rovaniemi - Rotterdam, Transavia

Rotterdam - Rovaniemi, Transavia

Vlieg met Transavia rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Rovaniemi. Meer details

Transavia, vlucht Rotterdam-Rovaniemi

Bekijk een grotere afbeelding van Rotterdam - Rovaniemi, Transavia

Reisduur

15 dagen

Aantal personen
Vervoer

Vliegen

Vertrekdatum

Prijsindicatie per persoon

Ma Di Wo Do Vr Za Zo

1

2

3

4

5

6

7

€ 2018

8

9

10

11

12

13

14

€ 1977

15

16

17

18

19

20

21

€ 1889

22

23

24

25

26

27

28

€ 1684

29

30

31

Bijzonderheden

- Prijzen bij 6 personen op aanvraag

Lapland en de Noordkaap

Klik op een datum en prijs, voor een prijsberekening..

Inbegrepen

- Vluchten volgens programma o.b.v. Economy klasse
- Luchthavenbelasting
- Ruimbagage 20 kg
- Transfers
- 14 nachten camperhuur naar aantal personen
- Bedlinnen
- Essential Plus Package
- Entree Noordkaap

Niet inbegrepen

- Evt. brandstoftoeslag en vliegbelasting
- Campingplaatsen

Extra voordeel

- Reisbeschrijving
- Reisgids
- Wegenkaart

Overige info

- Essential Plus Package is inclusief 1 gasfles, eindschoonmaak, 1 fles toilet chemicaliën, schoonmaakset en 1 extra bestuurder
- Het programma is slechts een voorbeeld van een route die je kan maken. Deze reis kan helemaal naar eigen wens ingevuld worden

Inbegrepen excursies

Entree Noordkaap

Geniet van het weidse uitzicht vanaf het plateau, voel de wind in de haren en bekijk de middernachtzon op de Noordkaap. Met de entree heb je niet alleen toegang tot het uitkijkpunt met de beroemde wereldbol. Je hebt ook toegang tot de Noordkaaphal, waar je kan genieten van een spectaculaire film over de 4 seizoenen in dit arctische gebied. Verder is er een restaurant en een souvenirwinkel.

Optionele excursies

Birdsafari Gjesvær

Vlak voor de kust van Gjesvær ligt de eilanden Gjesværstappan. Het is een beschermd natuurgebied, waar zich tijdens de zomermaanden duizenden vogels nestelen. Stap aan boord van de boot en aanschouw dit spektakel van dichtbij. De papegaaiduikers duiken pas op het laatst onder water, waardoor je ze goed kan zien. Ondertussen cirkelen de zeearenden in de lucht en met een beetje geluk zie je ook nog zeehonden. Ook zie en ...

Boottocht naar een rendierboerderij Rovaniemi

Reis door het serene landschap in een traditionele Finse houten boot. Je vaart over de Ounasjoki rivier naar de rendierboerderij. Hier word je hartelijk ontvangen door een lokale Sami. De Samen zeggen dat hun geest is verbonden met de rendieren; ze zouden niet zonder ze kunnen bestaan!

Duik in het leven van de Sami in Rovaniemi

Vandaag ontdek je wat er zich binnen de houten muren van een traditioneel Laps huis afspeelt en duik je in het leven van de locals. Een lokale Sami familie heet je welkom en leert je alles over hun gebruiken. Ze vertellen hoe ze samenleven met de natuur en hoe ze leven van de natuur. Rendieren zijn al eeuwenlang belangrijke dieren voor ze. Vandaag de dag nog steeds, al worden ze niet meer als trekdieren gebruikt. Ze eten ...

Lofoten te paard

Ontdek al rijdend op een IJslands paard hoe mooi de omgeving van Lofoten is. Rijd langs zandstranden en langs oude overblijfselen van het Vikingtijdperk. Bekijk het schitterende uitzicht vanaf de top van Storhaugen Hill en rijd naar de kleine vissershaven Hovsund. Onderweg zie je de typische visrekken die gebruikt worden voor de stokvis. In de wintermaanden kan je rijden over met sneeuw bedekte paden, terwijl je in de ...

Beoordelingen van deze reis

Klanten die deze reis gemaakt hebben, krijgen na thuiskomst het verzoek om de reis te beoordelen en hun ervaringen met ons te delen.

Gemiddelde beoordeling
9
Aantal beoordelingen 1

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit