Een heerlijke reis waarbij je overdag volop geniet van de mooie natuur en en bezienswaardigheden en waarbij je ’s avonds helemaal tot rust komt in je sfeervolle woning of appartement. De houten woningen liggen allemaal in een prachtige omgeving en zijn veelal gebouwd in de traditionele Noorse stijl. Vanuit je woning maak je allerlei wandeltochten, maar trek er ook een dag op uit voor een bezoek aan het Vemork Museum, een excursie naar de Sognefjord, een bezoek aan de Vikingen of aan het openluchtmuseum Maihaugen in Lillehammer. Ben je met de kinderen dan is een dagje uit naar een attractiepark, zoals familiepark Hunderfossen, of een spannende raftingtocht zeker mogelijk.
Overtocht Kiel-Göteborg met Stena Line. Overnachting aan boord.
Vanuit Kiel in Duitsland vaar je met Stena Line naar Zweden. Je komt de volgende ochtend aan in Göteborg. In de zomermaanden kan je extra vroeg aan boord, zodat je alle tijd hebt om je hut te vinden en je niet hoeft te haasten voor het avondeten. Vooral in het hoogseizoen kan het restaurant volgeboekt zijn. We raden daarom aan om van te voren het ontbijt- en dinerbuffet bij te boeken. Zo geniet je optimaal van je vakantie!
Wil je de vakantie rustig starten boek dan vooraf een overnachting in Hotel Birke in Kiel. Dit hotel ligt ongeveer 10 min. van de haven en beschikt over een wellnesscentrum (tegen betaling).
Aan boord van Stena Line is gratis wifi en kan je shoppen. Voor de kinderen is er een spannende speurtocht uitgezet en er is een speelruimte.
Je verblijft bij 2 personen in een 2-persoonsbinnenhut met stapelbed, bij 3-4 personen in een 4-persoonsbinnenhut met stapelbedden en bij 5 personen in een 2-persoons- én 4-persoonsbinnenhut met stapelbedden.
Gaustablikk, Gaustatoppen Cabins & Apartments. 450 km, 3 overnachtingen.
Gaustatoppen Cabins, Type B bij 2-3 pers. Type A bij 4-5 pers.
Het vakantiepark is een ideaal uitgangspunt voor lange en korte wandelingen, elandsafari’s of zelfs forelvissen. Ga naar de top van de berg Gaustatoppen, de hoogste berg van Telemark. Het is mogelijk de top te bereiken met een treintje en een tandradbaan die in de berg zijn gebouwd. Van bovenaf zie je bij helder weer zelfs Zweden liggen! In het dal van Rjukan vind je UNESCO werelderfgoed in de vorm van het museum Vemork, een oude waterkrachtcentrale. Telemark is geliefd vanwege het afwisselende berglandschap, maar ook omdat het een regio is waar je de typisch Noorse folklore leert kennen. Bezoek hiervoor het museum Norsk Skieventyr, waar de ontwikkeling van de skisport in de afgelopen 4000 (!) jaar wordt getoond. Ga met de kinderen naar het zwembad van Rjukan of ga klimmen en klauteren in het klimpark.
Myrkdalen, Myrkdalen Mountain Resort. 300 km, 4 overnachtingen.
Op weg naar Myrkdalen rijd je langs de zuidflank van de Hardangervidda. Bij het berghotel Haukelisæter heb je een prachtig uitzicht op deze hoogvlakte. Hier beginnen ook diverse wandelroutes over het bergplateau. In het dorpje Røldal staat een mooie staafkerk uit het begin van de 13e eeuw met schitterende muurschilderingen op hout. Na Odda kom je in het echte fjordengebied van Noorwegen. Myrkdalen, gelegen tussen de Sognefjord en de Hardangerfjord in, ligt ideaal voor een excursie naar Flåm. Maak hier een spectaculaire RIB-boot safari over de Sognefjord. Rijd naar de Hanzestad Bergen voor een culturele uitstap of een verbluffend uitzicht vanaf de berg Fløien of maak kennis met de Vikingen in het Viking Village in Gudvangen.
Cruise op de Sognefjord , Flåm Banen (enkele reis) , Flåm Banen avontuur vanuit Voss , Flåm Banen per trein en fiets , Kajakken in de Nærøyfjord , Norway in a Nutshell , Retourtje Flåm Banen , Sognefjord per zodiac speedboot , Transfer Myrkdalen-Fjorden , White Water Raften in Voss , Zipline-avontuur Flåm
Iedereen die voor het eerst naar Noorwegen op vakantie gaat wordt getroffen door de overweldigende natuur. Het landschap is zeer afwisselend, van de vissersplaatsjes aan de zuidkust tot aan de barre toendra's in het hoge noorden. Maar de meest dramatische landschappen vind je toch in het hart van Noorwegen rond de hoge, besneeuwde bergpieken van Jotunheimen, de immense gletsjer Jostedalsbreen en de diepblauwe fjorden van de westkust. Noorwegen heeft een rijke, geheel eigen cultuur met rotstekeningen van duizenden jaren oud, unieke staafkerken, muziek van Edvard Grieg en de Telemark ski's. Het is bovendien een land van sages. Vooral trollen spelen een hoofdrol in de Noorse mythologie en je zal er tijdens je reis zeker een paar tegenkomen. Rondom het Hemsedal en Hallingdal vind je op de berghellingen nog zomerboerderijen, waar de boeren met hun vee heentrekken als de zomer aanbreekt. Koop er een heerlijk vers kaasje of neem een kop koffie met een Noorse wafel.
Er zijn talloze natuurreservaten in Noorwegen, die kunnen variëren van een weitje vol zeldzame orchideeën tot een eiland vol broedende papegaaiduikers. Daarnaast zijn er ruim twintig nationale parken, waarvan de Hardangervidda het grootst is, een immens bergplateau dat op meer dan 1000 meter boven de boomgrens ligt en een uniek toendralandschap bezit met veel zeldzame planten en vogels. Er komen nog wilde rendieren (kariboes), lynxen en poolvossen voor. Het Dovrefjell Nasjonalpark is het enige park waarin nog een kudde muskusossen voorkomt.
Actief
Noorwegen is een ideaal land voor actieve vakanties in de vrije natuur. In de grote natuurgebieden is een dicht netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden met op gezette afstanden schuilplaatsen en berghutten. Maar ook vanaf het hotel of de vakantiewoning kun je gaan wandelen, klimmen of allerlei andere activiteiten ontplooien, met het hele gezin. Maak een spannende kano- of raftingtocht, werp de hengel uit in een zalmrivier of neem deel aan een beversafari.
Seizoen
Wij bieden onze zomerreizen aan vanaf medio mei t/m september. Het toeristenseizoen is van half juni t/m half augustus. Houd er rekening mee dat buiten deze periode een aantal attracties, tolwegen en veerverbindingen gesloten kunnen zijn. Onze winterreizen bieden wij aan van half december tot en met eind maart.
Noorwegen in voor- en najaar
Het voorjaar kenmerkt zich door bloeiende fruitbomen en smeltende sneeuw. In september en oktober zijn op de berghellingen de berkenbomen en bessenstruiken goudgeel en rood gekleurd. Daarom is een bezoek aan Noorwegen in het voor- of naseizoen een aanrader, maar realiseer je je wel dat er dan kans is op sneeuw op hooggelegen routes. Bepaalde bergpassen en kleinere veerpontjes zijn dan gesloten. De toeristische attracties, óók de staafkerken, zijn meestal alleen in het hoogseizoen geopend, dwz. van half juni t/m half augustus.
Noorwegen in de winter
's Winters verandert Noorwegen in een waar winterparadijs. Het land waar de moderne skisport zijn oorsprong vond, biedt een half jaar lang de beste sneeuwcondities voor skiërs en langlaufers. Je kan een wintersportvakantie combineren met andere winterse activiteiten, zoals in Voss. Je zit hier middenin het fjordengebied, waar je diverse excursies kan ondernemen.
Klimaat
Het klimaat in zuidelijk Noorwegen is 's zomers te vergelijken met dat van Nederland, maar er zijn meer zonuren. In de zomer is het fjordengebied van Noorwegen relatief koel en nat en boven de poolcirkel is het enkele graden kouder dan in het zuiden. In de winter is de temperatuur gemiddeld lager dan in Nederland. Gewoonlijk schommelt deze tussen de -3 en -9°C, maar soms daalt de thermometer tot -20°C. Doordat de lucht veel droger is dan bij ons voelt het vaak niet zo koud aan. De eerste sneeuw valt meestal in begin december en blijft liggen tot begin mei, afhankelijk van de geografische ligging en de hoogte van het gebied.
Wij hanteren voor Noorwegen een indeling in 5 verschillende gebieden, die elk hun eigen karakter hebben. Zuid-Noorwegen bestaat uit de zuidkust: de provincie Telemark en het Setesdal. In Midden-Noorwegen onderscheiden we 3 gebieden: de westelijke fjordenkust met de gletsjers en bergen rond Jotunheimen, Geilo en Hemsedal, en als derde gebied het Gudbrandsdal met Dovrefjell en Hedmark op de grens met Zweden. Tot slot is er Noord-Noorwegen dat grotendeels boven de poolcirkel ligt.
Tol en veerdiensten
Op enkele grote wegen in Noorwegen (o.a. de invalswegen naar Bergen en Oslo) en bij sommige tunnels en bruggen dien je tol te betalen. De tol varieert meestal tussen de NOK 10 en 75 per auto plus inzittenden, maar bij sommige langere tunnels kan dit meer dan NOK 100 bedragen. Je kunt zowel contant als met creditcard betalen. De 24,5 km lange Lærdalstunnel is gratis. Op een aantal wegen in particulier bezit wordt ook tol gevraagd. Hier dien je het verschuldigde bedrag in een envelop te stoppen en in een bus te deponeren. In het fjordengebied en het noorden van Noorwegen zul je vaak een veerpont moeten nemen. Hiervoor betaal je tussen de NOK 50 en NOK 250 per auto plus inzittenden. Buiten het toeristenseizoen kunnen bepaalde veerdiensten uit de vaart genomen zijn. Meer informatie bij het Noors Verkeersbureau.
Winterbanden en bergpassen
Het is in Noorwegen verplicht om van 15 oktober tot en met 1 mei met winterbanden te rijden en sneeuwkettingen bij je te hebben. Wij raden je aan om deze in Nederland te regelen, temeer omdat bij gladheid ook in Duitsland winterbanden verplicht zijn. Bij de 'Vegmeldingssentrale' in Noorwegen (tel. 0047-22654040) kun je informeren of bepaalde passen in het voor- of naseizoen zijn geopend. De volgende wegen kunnen afgesloten zijn:
Weg Afgesloten periode
E69 Skarsvåg-Nordkapp nov-apr
5 Gaulafjell jan-mei
51 Valdresflya dec-apr
55 Sognefjell nov-apr
63 Geirangervegen nov-jun
63 Trollstigen nov-jun
In drie uur tijd reist je van Amsterdam naar het Noorse Tromsø, de trotse 'hoofdstad van het noorderlicht'. Op heldere nachten heb je in deze omgeving 90% kans om het noorderlicht te zien. De stad ligt namelijk recht onder de noorderlicht oval, de Aurora Zone. Wil je meer weten over het natuurfenomeen? Breng dan een bezoekje aan het museum Polaria, waar je kennismaakt met alle facetten van de Arctische wereld, waaronder het noorderlicht.
Vanuit de stad is het mogelijk een noorderlichtexcursie te boeken. Denk aan een tocht in een bus met een kleine groep, onder leiding van een ervaren gids. Maar er zijn ook andere excursies waaraan je deel kan nemen. Zo kan je vanuit Tromsø orka’s en walvissen spotten, sneeuwscooterritten maken en aan huskysafari’s deelnemen.
Onderzoek naar het noorderlicht in Noorwegen
Op de Lofoten, in Lauvik, vind je het Polar Light Center. Hier doet het Nederlandse stel Rob Stammes en Threes van Nieuwenhoven onderzoek naar het noorderlicht. Je kan hier terecht voor een interessante lezing, waarna je de rest van je verblijf per sms op de hoogte wordt gehouden van de noorderlicht activiteit.
De westkust van Noorwegen is een afwisseling van azuurblauwe, diepe fjorden en bergtoppen die schuil gaan onder een laag eeuwige sneeuw. Overal stort water in stroomversnellingen naar beneden. Aan de steile bergwanden klampen zich boerderijen vast. Geen wonder dat deze overweldigende natuur al in de Victoriaanse tijd een geliefde vakantiebestemming was.
De meest gefotografeerde fjord is ongetwijfeld de Sognefjord, vanwege haar ligging aan de voet van de gletsjer Jostedalsbreen, een ijskap van 487 km2. Vanaf het bezoekerscentrum in het Jostedal kan je de gletsjer beklimmen. Aan de andere kant lopen de prachtige gletsjerdalen Briksdal en Bødal steil af naar de Nordfjord. Je wandelt er langs watervallen, waarin waterspreeuwen kwetteren, langs bermen vol wilde bloemen en blauwgroene gletsjermeren met strandjes van eeuwige sneeuw.
De Trollstigvei, één van de meest spectaculaire bergroutes van Noorwegen, slingert zich via vele haarspeldbochten omhoog naar de bergpas Trollstigen op 1700 m hoogte. Op de pas heb je een weids uitzicht en vlakbij is de 180 m hoge waterval Stigfossen. Aan de zuidkant daalt de weg weer af naar zeeniveau. Als je met het veerpontje de fjord over vaart begint daar de Ørneveien, de adelaarsweg naar Geiranger.
Al sinds mensenheugenis is Bergen de drukst bezochte stad van Noorwegen. In de havenwijk Bryggen uit de Hanzetijd weerspiegelen pastelkleurige houten pakhuizen zich in het water. Nu zijn er in de pakhuizen kunstenaars en allerlei winkeltjes en restaurants gevestigd.
Ålesund, mooi gelegen op een schiereiland aan de Noorse kust, is vooral bekend door haar unieke architectuur. Nadat het centrum in 1904 door een grote brand was verwoest, werd het helemaal herbouwd in Jugendstil, met uitbundig versierde, pastelkleurige gevels. Een beklimming van de ‘stadsberg’ Aksla wordt beloond met een prachtig uitzicht. Voor de kust ligt het eilandje Runde, waar meer dan een half miljoen vogels broeden, waaronder de papegaaiduiker.
Ga lekker eropuit en bezoek de verschillende nationale parken in Midden-Noorwegen. Je kunt bijvooorbeeld de muskusossen in Dovrefjell Nationaal Park bezoeken, de heidevelden van de Peerk Gynstreek of de Jotunheimen Nationaal park. In het dit Nationale Park vind je meer dan 255 bergtoppen die hoger zijn dan 2000 meter. Er is een rijke vogelpopulatie en het is het leefgebied van rendieren en elanden. In de omgeving van Geilo zijn Hardangervidda en Hallingkarvet ideale gebieden voor wandelingen. Kortom, er is genoeg te ontdekken voor jong en oud!
Dovrefjell is een bergplateau op 1000 m hoogte, omgeven door nog veel hogere bergpieken. Behalve elanden en rendieren komen er op de hoogvlakte ook kuddes wilde muskusossen voor. Het gebied heeft een zeer rijke flora met bijzondere alpine planten zoals gentianen en gletsjerboterbloemen.
Tussen Lillehammer en Otta ligt het mooie, brede Gudbrandsdal. Aan de westkant wordt het geflankeerd door de ruige heuvels, meren en heidevelden van de Peer Gyntstreek. Aan de oostkant vind je de hoge pieken van het Rondane gebergte. Van Otta naar Trondheim volgt de E6 het dal van de rivier de Driva door een nauwe kloof, die het Dovrefjell bergplateau in tweeën snijdt.
De provincie Innlandet is een van de nieuwe provincies van Noorwegen. De voormalige provincies Dovrefjell, Gudbrandsdal, Oppland en Hedmark zijn onder deze provincie komen te vallen. Innlandet is gewedlig uitgangspunt voor een actieve vakantie gecombineerd met prachtige natuur me o.a. bergmassieven, valleien en muskusossen.
Ga voor een actieve vakantie naar het Dovrefjell Nationaal Park. Het Dovrefjell is een bergplateau op 1000 meter hoogte, omgeven door nog veel hogere bergpieken. Behalve elanden en rendieren komen er op de hoogvlakte ook wilde muskusossen voor. Dovrefjell is de enige locatie op het vasteland van Europa waar deze dieren nog voorkomen. De muskusos is in de twee miljoen jaar van zijn bestaan weinig veranderd. Lang geleden was deze langharige os uitgestorven in Noorwegen, maar na succesvolle herintroductie leven er nu zo’n tachtig dieren in dit nationale park. Vanuit Oppdal vertrekken eland- of muskusossafari’s. Ook kan je de lift naar boven nemen om van het uitzicht te genieten. Bekijk de kloof Magalaupet, waar liters water zich doorheen persen.
Het mooie, brede Gudbrandsdal heeft alles in zich voor een actieve vakantie in een omgeving met een rijke cultuur. De kunstnijverheid en de regionale keuken uit deze vallei zijn een begrip in Noorwegen. Veel bekende Noorse sprookjes en legenden komen hier vandaan. De wintersportplaats Lillehammer is voor de meeste Nederlanders een bekende naam van de Winterspelen 1994. Het stadje is kleinschalig en gemoedelijk. De hoofdattractie is het openluchtmuseum Maihaugen. Er zijn 180 gebouwen uit de Noorse historie, waaronder een staafkerk en traditionele huizen uit verschillende Noorse regio’s.
Ten noorden van Lillehammer begint de Peer Gyntveien, een aantrekkelijke weg voor zowel automobilisten als fietsers. De 60 kilometer lange weg is een van de meest populaire bergwegen van Noorwegen. Je doorkruist de Peer Gynt-streek, een uniek landschap met schaars begroeide heuvels en overal beekjes, vennen en meren. Elk jaar in augustus vindt hier het Peer Gynt-festival plaats, een negendaags cultuurfestival. Als je toevallig in Innlandet op vakantie bent, probeer dan de opvoering van het theaterstuk Peer Gynt in de plaats Gålå bij te wonen.
In het het plaatsje Beitostølen vind je de toegangspoort naar het Jotunheimen Nationaal Park. Hier vind je de hoogste bergpieken van Noorwegen met tot laat in de zomer besneeuwde toppen. Het wemelt van de wandelroutes die langs diepe valleien, meren, watervallen en gletsjers lopen. De hoogste berg Galdhøpigen meet 2400 meter. De meest noordwestelijke hoek van de provincie ligt slechts op een paar kilometer van het Geirangerfjord.
Ten noorden van het meer Femund ligt Røros, een oud mijnstadje dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het is een van de mooiste stadjes van Noorwegen. De kleurige houten huizen dichtbij de kopermijn en het centrum geven een goede kijk op het leven in de gloriedagen van Røros. De charme van dit gemoedelijke stadje is opgemerkt door kunstenaars, die het plaatsje nog meer cachet geven. Ten zuiden van het meer ligt het wintersportplaatsje Trysil. Hier kun je in de zomer fietsen, paardrijden, kanoën en vissen.
De dichtstbijzijnde vertrekhaven vanuit Nederland is Kiel, in Noord-Duitsland (ca. 530 km / 6 uur rijden vanaf Utrecht). Je scheept ‘s avonds in en na ca. 9,5 uur varen kom je de volgende morgen heerlijk uitgerust in Göteborg aan. Aan boord van de Stena Scandinavica en Stena Germanica kan je genieten van een heerlijk Scandinavisch buffet. Verder vind je er diverse bars, een bioscoop en een winkel. Meer details
Bekijk een grotere afbeelding van Göteborg - Kiel, Stena Line, FerryGateway
De dichtstbijzijnde vertrekhaven vanuit Nederland is Kiel, in Noord-Duitsland (ca. 530 km / 6 uur rijden vanaf Utrecht). Je scheept ‘s avonds in en na ca. 9,5 uur varen kom je de volgende morgen heerlijk uitgerust in Göteborg aan. Aan boord van de Stena Scandinavica en Stena Germanica kan je genieten van een heerlijk Scandinavisch buffet. Verder vind je er diverse bars, een bioscoop en een winkel. Meer details
Bekijk een grotere afbeelding van Kiel - Göteborg, Stena Line, FerryGateway
Inbegrepen
- Overtochten volgens programma voor 1 auto en inzittenden
- Binnenhut naar aantal personen
- 10 of 11 nachten verblijf volgens programma o.b.v. logies
- Bad- en bedlinnenset Myrkdalen Mountain Resort
- Eindschoonmaak
Niet inbegrepen
- Bad- en bedlinnenset overige parken, totaal ca. NOK 395 p.p. ter plaatse te voldoen of zelf te verzorgen
- Tolgelden en lokale veerdiensten. Richtlijn ca. NOK 500 - NOK 700.
- Parkeergelden
Extra voordeel
- Uitgebreide reisbeschrijving
- Reisgids
- Wegenkaart
Overige info
- CO2-compensatie van de reis is inbegrepen
- Honden zijn toegestaan bij deze reis, totaal ca. NOK 1200 per park ter plaatse te voldoen
Verlenging
- Voor een rustige heenreis, boek een overnachting in Hotel Birke, Kiel
- Verleng je vakantie in Denemarken met een verblijf bij Legoland
Vraag bij boeking naar de mogelijkheden.
Overtocht
- Afmetingen auto Stena Line: max. 2 m hoog en 6 m lang (inbegrepen)
Voor iedereen die de Sognefjord op een rustige manier wil ontdekken is deze excursie een ideale uitkomst. Tijdens deze cruise vaar je door de Sognefjord en de nauwe Nærøyfjord met bijna verticale bergen. Je ziet dit bijzondere UNESCO-erfgoed en plaatsen zoals Gudvangen, Undredal en Flåm. Je vaart van Flåm naar Gudvangen of v.v. en gaat met de bus terug naar de opstapplaats. Sinds een aantal jaar varen er zogenaamde ...
Een van de meest spectaculaire treinreizen ter wereld start in Flåm. Vanaf fjord niveau reis je in een uurtje naar het 867 m hoger gelegen Myrdal. Of je gaat vanaf het hoger gelegen Myrdal naar het in het dal gelegen Flåm. Het is een van de steilste treinroutes ter wereld. In de winter zie je onderweg besneeuwde bergen en mooie ijsformaties. In de zomer zie je de groene vallei en kletterende watervallen. Door de vele ...
Ervaar een dag vol met verschillende activiteiten waardoor je de prachtige natuur van Noorwegen vanuit andere perspectieven gaat zien. De 'Basic Tour' start in Voss met een treinrit naar Myrdal. Vanuit Myrdal vertrek je met de spectaculaire Flåm Banen, de steilste spoorverbinding in Europa, naar Flåm. In Flåm stap je in een RIB-boot en ga je via de Aurlandsfjord en Nærøyfjord naar Gudvangen. Van hieruit vertrek je ...
Ontdek de veelzijdige natuur rond de Flåm vallei per trein en fiets. ‘s Ochtends neem je de trein van Flåm richting Myrdal. Onderweg kan je nog de nimfen spotten bij de waterval Kjosfossen. Aangekomen in Myrdal staat de mountainbike voor je klaar. Je daalt in je eigen tempo af richting Flåm. De eerste 800 meter is vrij steil, dus wellicht doe je dit stuk wandelend. Daarna fiets je 21 kilometer door de vallei naar ...