Rustig reistempo
Rustig reistempo
Met z'n tweeën
Met z'n tweeën

Frode

10- of 17-daagse rondreis langs hotels - Noorwegen

Reiscode NOHRFROD
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotels
Inclusief autohuur
vanaf 
€ 1519
per persoon

  • Prachtige kustroute langs ongerepte natuur
  • Eilanden, gletsjers en gebergtes
  • Keuze uit 17 daagse reis voor meer tijd

Deze reis volgt de 'nasjonal turistveg' Helgelandskysten, ook wel Kystriksveien genoemd. Het is de kustroute, die langs eilanden en spectaculaire berglandschappen leidt. Het wordt gezien als een van de mooiste routes van Noorwegen, waarbij je ook regelmatig een ferry moet nemen. De afwisseling tussen zee en land is imponerend. De reis brengt je langs de bijzondere berg Torghatten, het UNESCO eiland Vega, het gebergte de Zeven Zusters en de Svartisen gletsjer. Je ervaart in deze regio de rust, ruimte en vriendelijke bevolking, die een ontspannen rondreis garanderen. Kies je voor de 17-daagse reis dan heb je voldoende tijd om de vele eilanden en eilandjes die voor de kust liggen te ontdekken en om diverse activiteiten te ondernemen.

Het is ook mogelijk om de Kystriksveien te combineren met een bezoek aan de Lofoten en Vesterålen. Bekijk hiervoor de Freya voor prijzen en een beschrijving van de reis.

Hier overnacht je

Je verblijft tijdens deze rondreis in goede middenklasse hotels.

Reiscode NOHRFROD
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotels
Inclusief autohuur
vanaf 
€ 1519
per persoon

Dag 1

Vlucht Amsterdam-Trondheim met KLM. Namsos, Scandic Rock City. 175 km, 1 overnachting.

Je verblijft in

Scandic Rock City

Na de vlucht van Amsterdam naar Trondheim rijd je via Steinkjer, het geografische middelpunt van Noorwegen, naar Namsos. Het plaatsje is bekend van de rockbands die hier in de jaren '70 zijn ontstaan. Vandaar dat er speciaal een museum voor is opgericht. Beklim de stadsberg Klompen voor een fraai overzicht over Namsos en de Namsen rivier. Of maak een van de andere wandelingen, zoals Svarfjellet en Dummilfjellet voor een mooi uitzicht. Namdak-museum ligt net buiten het centrum van Namsos waar je in de 24 gebouwen die hier staan kennismaakt met de cultuurgeschiendenis. Ook een uitstap naar de de kustregio is vanaf Namsos mogelijk.

Namsos

Dag 2

Brønnøysund, Thon Hotel Brønnøysund. 200 km, 1 overnachting.

Je kan ervoor kiezen om via Rørvik naar Brønnøysund te reizen en daar het Norveg Museum te bezoeken. Dit museum heeft een interessante expositie over de geschiedenis van de visserij. Een activiteit waar alle stadjes langs de kust in het verleden hun geld mee verdienden. Ook staat er nog een aantal oude houten huizen, die je tijdens een rondleiding met een gids kan bezichtigen. In Brønnøysund beklim je de berg Torghatten, bekend vanwege het reusachtige gat in het midden. Van hieruit heb je een mooi uitzicht op de eilandjes voor de kust. Je kan ook een bezoek brengen aan het Norwegian Aquaculture Centre, waar je meer te weten komt over visserij en moderne kwekerij technieken. Ontdek hier ook waar de zalm uit Noorwegen vandaan komt. Verblijf je hier 2 nachten dan kan je vanaf Brønnøysund naar het eiland Vega gaan, zodat je ruim de tijd hebt om dit UNESCO erfgoed te bezoeken. De bijna 2000 treden van de Vegatrappa brengen je naar een uitkijkpunt op ca. 350 meter hoogte, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt op Vega en de omliggende eilanden.

Torghatten

Dag 3

Sandnessjøen, Scandic Syv Søstre. 90 km, 1 overnachting.

Je verblijft in

Scandic Syv Søstre

Ben je nog niet op Vega geweest dan raden we je aan om onderweg naar Sandnessjøen te reizen via het eiland Vega. De eilandbewoners zullen je een warm welkom geven en je graag vertellen over de historie van de eidereend. Onder barre omstandigheden werd in vroegere tijden het dons verzameld, schoongemaakt en verkocht. Het was intensief werk, maar leverde veel geld op. Vanwege de de ferries die je moet nemen is de beste periode om Vega te bezoeken en eenvoudig door te reizen naar Sandnessjøen van ongeveer half juni t/m eind juli. Ga je niet naar Vega dan reis je langs de kust naar Sandnessjoen. Sandnessjoen is bekend om de bergketen genaamd de Seven Sisters, die op hetzelfde eiland als Sandnessjoen gelegen zijn. Hier zijn diverse wandelpad, zodat je vanaf de top kan genieten van het uitzicht. Op dit eiland kan je ook het museum over de dichter Peter Dass bezoeken. Voor de kust ligt het Donna, welke je met de ferry kan bereiken. Bezoek de Dønneskerk en de Dønnes Gård en maak een wandeling naar de top van Dønnesfjellet. Ook het eiland Lovund, waar je in de zomermaanden papegaaiduikers kan spotten, is te bereiken met een ferry.

Vega

Noorwegen

Iedereen die voor het eerst naar Noorwegen op vakantie gaat wordt getroffen door de overweldigende natuur. Het landschap is zeer afwisselend, van de vissersplaatsjes aan de zuidkust tot aan de barre toendra's in het hoge noorden. Maar de meest dramatische landschappen vind je toch in het hart van Noorwegen rond de hoge, besneeuwde bergpieken van Jotunheimen, de immense gletsjer Jostedalsbreen en de diepblauwe fjorden van de westkust. Noorwegen heeft een rijke, geheel eigen cultuur met rotstekeningen van duizenden jaren oud, unieke staafkerken, muziek van Edvard Grieg en de Telemark ski's. Het is bovendien een land van sages. Vooral trollen spelen een hoofdrol in de Noorse mythologie en je zal er tijdens je reis zeker een paar tegenkomen. Rondom het Hemsedal en Hallingdal vind je op de berghellingen nog zomerboerderijen, waar de boeren met hun vee heentrekken als de zomer aanbreekt. Koop er een heerlijk vers kaasje of neem een kop koffie met een Noorse wafel.

Nationale Parken

Er zijn talloze natuurreservaten in Noorwegen, die kunnen variëren van een weitje vol zeldzame orchideeën tot een eiland vol broedende papegaaiduikers. Daarnaast zijn er ruim twintig nationale parken, waarvan de Hardangervidda het grootst is, een immens bergplateau dat op meer dan 1000 meter boven de boomgrens ligt en een uniek toendralandschap bezit met veel zeldzame planten en vogels. Er komen nog wilde rendieren (kariboes), lynxen en poolvossen voor. Het Dovrefjell Nasjonalpark is het enige park waarin nog een kudde muskusossen voorkomt.

Actief
Noorwegen is een ideaal land voor actieve vakanties in de vrije natuur. In de grote natuurgebieden is een dicht netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden met op gezette afstanden schuilplaatsen en berghutten. Maar ook vanaf het hotel of de vakantiewoning kun je gaan wandelen, klimmen of allerlei andere activiteiten ontplooien, met het hele gezin. Maak een spannende kano- of raftingtocht, werp de hengel uit in een zalmrivier of neem deel aan een beversafari.

De seizoenen

Seizoen
Wij bieden onze zomerreizen aan vanaf medio mei t/m september. Het toeristenseizoen is van half juni t/m half augustus. Houd er rekening mee dat buiten deze periode een aantal attracties, tolwegen en veerverbindingen gesloten kunnen zijn. Onze winterreizen bieden wij aan van half december tot en met eind maart.

Noorwegen in voor- en najaar

Het voorjaar kenmerkt zich door bloeiende fruitbomen en smeltende sneeuw. In september en oktober zijn op de berghellingen de berkenbomen en bessenstruiken goudgeel en rood gekleurd. Daarom is een bezoek aan Noorwegen in het voor- of naseizoen een aanrader, maar realiseer je je wel dat er dan kans is op sneeuw op hooggelegen routes. Bepaalde bergpassen en kleinere veerpontjes zijn dan gesloten. De toeristische attracties, óók de staafkerken, zijn meestal alleen in het hoogseizoen geopend, dwz. van half juni t/m half augustus.

Noorwegen in de winter
's Winters verandert Noorwegen in een waar winterparadijs. Het land waar de moderne skisport zijn oorsprong vond, biedt een half jaar lang de beste sneeuwcondities voor skiërs en langlaufers. Je kan een wintersportvakantie combineren met andere winterse activiteiten, zoals in Voss. Je zit hier middenin het fjordengebied, waar je diverse excursies kan ondernemen.

Klimaat
Het klimaat in zuidelijk Noorwegen is 's zomers te vergelijken met dat van Nederland, maar er zijn meer zonuren. In de zomer is het fjordengebied van Noorwegen relatief koel en nat en boven de poolcirkel is het enkele graden kouder dan in het zuiden. In de winter is de temperatuur gemiddeld lager dan in Nederland. Gewoonlijk schommelt deze tussen de -3 en -9°C, maar soms daalt de thermometer tot -20°C. Doordat de lucht veel droger is dan bij ons voelt het vaak niet zo koud aan. De eerste sneeuw valt meestal in begin december en blijft liggen tot begin mei, afhankelijk van de geografische ligging en de hoogte van het gebied.

Indeling in gebieden

Wij hanteren voor Noorwegen een indeling in 5 verschillende gebieden, die elk hun eigen karakter hebben. Zuid-Noorwegen bestaat uit de zuidkust: de provincie Telemark en het Setesdal. In Midden-Noorwegen onderscheiden we 3 gebieden: de westelijke fjordenkust met de gletsjers en bergen rond Jotunheimen, Geilo en Hemsedal, en als derde gebied het Gudbrandsdal met Dovrefjell en Hedmark op de grens met Zweden. Tot slot is er Noord-Noorwegen dat grotendeels boven de poolcirkel ligt.

Met de auto door Noorwegen

Tol en veerdiensten
Op enkele grote wegen in Noorwegen (o.a. de invalswegen naar Bergen en Oslo) en bij sommige tunnels en bruggen dien je tol te betalen. De tol varieert meestal tussen de NOK 10 en 75 per auto plus inzittenden, maar bij sommige langere tunnels kan dit meer dan NOK 100 bedragen. Je kunt zowel contant als met creditcard betalen. De 24,5 km lange Lærdalstunnel is gratis. Op een aantal wegen in particulier bezit wordt ook tol gevraagd. Hier dien je het verschuldigde bedrag in een envelop te stoppen en in een bus te deponeren. In het fjordengebied en het noorden van Noorwegen zul je vaak een veerpont moeten nemen. Hiervoor betaal je tussen de NOK 50 en NOK 250 per auto plus inzittenden. Buiten het toeristenseizoen kunnen bepaalde veerdiensten uit de vaart genomen zijn. Meer informatie bij het Noors Verkeersbureau.

Winterbanden en bergpassen
Het is in Noorwegen verplicht om van 15 oktober tot en met 1 mei met winterbanden te rijden en sneeuwkettingen bij je te hebben. Wij raden je aan om deze in Nederland te regelen, temeer omdat bij gladheid ook in Duitsland winterbanden verplicht zijn. Bij de 'Vegmeldingssentrale' in Noorwegen (tel. 0047-22654040) kun je informeren of bepaalde passen in het voor- of naseizoen zijn geopend. De volgende wegen kunnen afgesloten zijn:

Weg Afgesloten periode
E69 Skarsvåg-Nordkapp nov-apr
5 Gaulafjell jan-mei
51 Valdresflya dec-apr
55 Sognefjell nov-apr
63 Geirangervegen nov-jun
63 Trollstigen nov-jun

Het noorderlicht in Noorwegen

In drie uur tijd reist je van Amsterdam naar het Noorse Tromsø, de trotse 'hoofdstad van het noorderlicht'. Op heldere nachten heb je in deze omgeving 90% kans om het noorderlicht te zien. De stad ligt namelijk recht onder de noorderlicht oval, de Aurora Zone. Wil je meer weten over het natuurfenomeen? Breng dan een bezoekje aan het museum Polaria, waar je kennismaakt met alle facetten van de Arctische wereld, waaronder het noorderlicht.

Vanuit de stad is het mogelijk een noorderlichtexcursie te boeken. Denk aan een tocht in een bus met een kleine groep, onder leiding van een ervaren gids. Maar er zijn ook andere excursies waaraan je deel kan nemen. Zo kan je vanuit Tromsø orka’s en walvissen spotten, sneeuwscooterritten maken en aan huskysafari’s deelnemen.

Onderzoek naar het noorderlicht in Noorwegen
Op de Lofoten, in Lauvik, vind je het Polar Light Center. Hier doet het Nederlandse stel Rob Stammes en Threes van Nieuwenhoven onderzoek naar het noorderlicht. Je kan hier terecht voor een interessante lezing, waarna je de rest van je verblijf per sms op de hoogte wordt gehouden van de noorderlicht activiteit.

Noorwegen

Midden-Noorwegen

Ga lekker eropuit en bezoek de verschillende nationale parken in Midden-Noorwegen. Je kunt bijvooorbeeld de muskusossen in Dovrefjell Nationaal Park bezoeken, de heidevelden van de Peerk Gynstreek of de Jotunheimen Nationaal park. In het dit Nationale Park vind je meer dan 255 bergtoppen die hoger zijn dan 2000 meter. Er is een rijke vogelpopulatie en het is het leefgebied van rendieren en elanden. In de omgeving van Geilo zijn Hardangervidda en Hallingkarvet ideale gebieden voor wandelingen. Kortom, er is genoeg te ontdekken voor jong en oud!

Dovrefjell

Dovrefjell is een bergplateau op 1000 m hoogte, omgeven door nog veel hogere bergpieken. Behalve elanden en rendieren komen er op de hoogvlakte ook kuddes wilde muskusossen voor. Het gebied heeft een zeer rijke flora met bijzondere alpine planten zoals gentianen en gletsjerboterbloemen.

Gudbrandsdal

Tussen Lillehammer en Otta ligt het mooie, brede Gudbrandsdal. Aan de westkant wordt het geflankeerd door de ruige heuvels, meren en heidevelden van de Peer Gyntstreek. Aan de oostkant vind je de hoge pieken van het Rondane gebergte. Van Otta naar Trondheim volgt de E6 het dal van de rivier de Driva door een nauwe kloof, die het Dovrefjell bergplateau in tweeën snijdt.

Midden-Noorwegen

Noord-Noorwegen

Een bezoek aan Noord-Noorwegen is in veel opzichten onvergetelijk. Niet alleen vanwege het bijzondere, steeds wisselende landschap, maar ook door het prachtige licht. In de zomer is het er nooit helemaal donker. Langs de kust en op de eilanden is er uitzicht op fjorden, ruige bergen met sneeuw en pittoreske vissersdorpjes. In het binnenland vind je de grootsheid en verlatenheid van de toendra’s.

De kust

De kust van de provincies Trøndelag, Troms en Nordland is diep ingesneden door fjorden en telt vele eilanden. Hier komen zeearenden, papegaaiduikers en zeehonden voor. Langs het water liggen schilderachtige vissersplaatsjes met gekleurde pakhuizen en haventjes vol vissersboten. Tromsø is een gezellige stad met leuke cafés en restaurants. Weg nummer 17, oftewel de kystriksveien, welke loopt van Steinkjer tot Bodø wordt wel de mooiste kustroute ter wereld genoemd.

Lofoten en Vesterålen

De eilandengroepen Lofoten en Vesterålen staan bekend om hun prachtige landschap waarin scherpe bergkammen en diepe dalen elkaar afwisselen. In de vissershaventjes hangt de stokvis aan rekken te drogen. Veel vakantiewoningen op de eilanden zijn gevestigd in zogenaamde Rorbuer, houten huisjes aan de waterkant waarin vroeger de vissers overnachtten. Vanuit Andenes maak je een onvergetelijke walvistocht.

Senja

Senja wordt ook wel Noorwegen in het klein genoemd. Hier zijn fjorden te vinden, spitse bergpunten, hagelwitte stranden, een rijke vegetatie met afwisselende tinten groen, activiteiten op en rond het water en toendra’s. Het eiland is een walhalla voor wandelaars.

De rotstekeningen van Alta
De prehistorische rotstekeningen bij de plaats Alta staan sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De tekeningen zijn gemaakt in het Stenen Tijdperk en zijn tussen 2500 en 6200 jaar oud. Er zijn mensen, dieren, boten en wapens op afgebeeld.

Kystriksveien

Op de kustroute van Steinkjer naar Bodø vind je een afwisselend landschap met veel natuurlijke attracties. Je kan de berg Torghatten beklimmen, de bergketen Seven Sisters bewonderen vanaf de eilanden Herøy en Dønna of een bezoek brengen aan de eilandengroep Vega, wat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de omgeving van Ørnes vind je de Svartisen gletsjer, waar je een gletsjer hike kunt maken.

Lapland

De Finnmarksvidda in het binnenland vormt het Noorse gedeelte van Lapland. In dit open toendra landschap, dat bijna geheel boven de boomgrens ligt, groeien alleen jeneverbessen, dwergberken en kronkelige wilgenboompjes, mos en heide. Het is hét leefgebied van kuddes rendieren.

Noord-Noorwegen

Nordland

Nordland is een van de ruigste delen van Noorwegen en bestaat voornamelijk uit indrukwekkende rotswanden die uit zee oprijzen. In Nordland zijn veel eilandjes. Iets buiten het plaatsje Brønnøysund ligt de adembenemende en mysterieuze berg Torghatten. Deze berg staat bekend om zijn 'hoed-vorm' en het gat dat er dwars doorheen loopt. Dit gat is ruwweg 160 meter lang, 45 meter hoog en 15-20 meter breed.

Nordland

Amsterdam-Trondheim, KLM

KLM biedt uitgebreide vluchtmogelijkheden naar diverse bestemmingen in Scandinavië. Deze vluchten zijn in combinatie met autohuur een prima uitgangspunt voor onze samengestelde reizen. Meer details

KLM, vlucht Amsterdam-Trondheim

Bekijk een grotere afbeelding van Amsterdam-Trondheim, KLM

Trondheim-Amsterdam, KLM

KLM biedt uitgebreide vluchtmogelijkheden naar diverse bestemmingen in Scandinavië. Deze vluchten zijn in combinatie met autohuur een prima uitgangspunt voor onze samengestelde reizen. Meer details

KLM, vlucht Amsterdam-Trondheim

Bekijk een grotere afbeelding van Trondheim-Amsterdam, KLM

Reisduur
Aantal personen
Type accommodatie

2-pk,bad en/of douche,toilet

Vervoer

Vliegen

Vertrekdatum

Prijsindicatie per persoon

Ma Di Wo Do Vr Za Zo

1

€ 1545

2

€ 1532

3

€ 1525

4

€ 1519

5

€ 1519

6

€ 1525

7

€ 1545

8

€ 1545

9

€ 1532

10

€ 1525

11

€ 1519

12

€ 1519

13

€ 1525

14

€ 1545

15

€ 1545

16

€ 1532

17

€ 1525

18

€ 1519

19

€ 1519

20

€ 1525

21

€ 1545

22

€ 1545

23

€ 1532

24

€ 1525

25

€ 1519

26

€ 1519

27

€ 1525

28

€ 1545

29

€ 1565

30

€ 1552

31

€ 1545

Bijzonderheden

- Inbegrepen prijs KLM en Sunny Cars gebaseerd op het laagst beschikbare tarief. Op het moment van boeking wordt de definitieve prijs bevestigd.

Frode

Klik op een datum en prijs, voor een prijsberekening..

Inbegrepen

- Vluchten volgens programma o.b.v. Economy klasse
- Luchthavenbelasting
- Ruimbagage 23 kg
- 9 of 16 x 24 uur autohuur cat. B met Sunny Cars
- 9 of 16 nachten verblijf volgens programma o.b.v. logies/ontbijt

Niet inbegrepen

- Tolgelden en lokale veerdiensten. Richtlijn ca. NOK 1400 - NOK 1600.
- Parkeergelden

Extra voordeel

- Uitgebreide reisbeschrijving
- Reisgids
- Wegenkaart

Extra info

- Bij het huren van een auto dient de hoofdbestuurder in het bezit te zijn van een creditcard

Afwijkende annuleringsvoorwaarden

- Bij een definitieve boeking gelden er 100% annulerings- of wijzigingskosten voor het vliegticket.

Meer inspiratie? Lees onze blogs

Optionele excursies

Ontdek de grotten rondom Mosjøen

Klaar voor avontuur! Ga dan mee met deze geweldige en spannende activiteit. In de omgeving van Mosjøen ga je naar de Øyfjellgrot dat vele jaren geleden ontstaan is. Samen met de gids ga je de grot in. Houd er rekening mee dat de grot soms smal en nauw kan zijn. Aanschouw in de 500 meter lange kalkstenen grot de rotsformaties die in de loop van de jaren ontstaan zijn. Een leuke en spannende tocht die zeker met kinderen ...

Ziplinen in Mosjøen

Met deze 700meter lange zipline suis je vanaf 70 meter hoogte over de rivier en geniet van een panoramisch uitzicht op de historische Sjøgata en de omgeving van Mosjøen. Voel de wind door je haren gaan en zie Mosjøen steeds dichterbij komen. Net over de rivier land je in de prachtige tuinen van het Fru Haugans Hotel, het oudste hotel in Noord-Noorwegen. Voordat je met de zipline naar beneden gaat beklim je eerst met ...

Beoordelingen van deze reis

Klanten die deze reis gemaakt hebben, krijgen na thuiskomst het verzoek om de reis te beoordelen en hun ervaringen met ons te delen.

Gemiddelde beoordeling
8
Aantal beoordelingen 4

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit